Afera Košljun

Završeno saslušanje Marovića u specijalnom tužilaštvu

Rađenović, Tičić i Petričević uhapšeni su 14. marta nakon što je vijeće Višeg suda u Podgorici uvažilo žalbu specijalne tužiteljke Đurđine Ivanović da im se odredi pritvor
61 pregleda 72 komentar(a)
Ažurirano: 05.04.2014. 14:51h

U zgradi specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal završeno je saslušanje potpredsjednika Demokratske partije scoijalista (DPS) Svetozara Marovića. On je u zgradu ušao oko 14 sati, na glavni ulaz, u pratnji tjelohranitelja. Marović je zgradu napustio na jednom od sporednih ulaza, sa svojim obezbjeđenjem.

Desetak minuta kasnije, izašli su i advokati, Vladan Bojić, koji zastupa predsjednika opštine Budva Lazara Rađenovića i bivšu direktoricu Prve banke Jelicu Petričević, kao i advokat Dragoljub Đukanović koji zastupa savjetnika premijera Aleksandra Tičića.

Vladan Bojić i Dragoljub Đukanović, Foto: Savo Prelević

Rađenović, Tičić i Petričević uhapšeni su 14. marta nakon što je vijeće Višeg suda u Podgorici uvažilo žalbu specijalne tužiteljke Đurđine Ivanović da im se odredi pritvor.

Tičić i Rađenović se sumnjiče da su zloupotrijebili službeni položaj jer su kao članovi Komisije za prodaju zemljišta na Košljunu, navodno, oštetili opštinski budžet za gotovo 2.000.000 eura.

Tužilaštvo je kao razloge za određivanje pritvora navelo mogućnost da osumnjičeni mogu sa slobode da utiču na svjedoke, te da bi moglo doći do uznemirenja javnosti jer je, kako je objašnjeno, riječ o osobama visokorangiranim u vlasti.

Rađenović i Tičića specijalna tužiteljka za organizovani kriminal Đurđina sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja, dok se Petričević i Vido Rađenović, kojem nije određen pritvor, sumnjiče da su im pomogli u tome.

Rađenović, Tičić i Petričević

Za tužiteljku je sporna prodaja 27.000 kvadrata opštinskog zemljišta, koju je na javnoj licitaciji krajem 2007. godine kupila firma Vida Rađenovića "SP Luna" za oko 1,4 miliona eura.

U tenderskoj komisiji tada su predsjednik i član bili Tičić i Rađenović, a tužiteljka je juče u saopštenju navela da su tokom dalje prodaje tog zemljišta "gradonačelnik i vlasnik firme "SP Luna" ali i druga lica među sobom podijelila više od 500.000 eura".

Specijalni istražni tim došao je do sumnji, koje su sporne za Ivanović, da je upravo Opština Budva te 2007. godine dala garanciju privatniku Vidu Rađenoviću, kada je aplicirao za milionski kredit kod "Prve banke".

Tim parama on je isplatio kupovinu zemlje na Košljunu, a kasnije je taj kredit u potpunosti isplaćen i nije došlo do aktiviranja garancija.

Međutim, nakon dva mjeseca, vlasnik firme za nekretnine je prodao spornu parcelu na brdu iznad Budve za dvostruko veću cijenu od one koju je platio Opštini Budva.

Upravo u tim kasnijim transakcijama tužiteljka vjeruje da je bilo "koruptivnih elemenata"...

Svi osumnjičeni su tokom iskaza u Tužilaštvu negirali da su uzeli novac iz zajedničkih poslova, ali i da su oštetili Opštinu Budva ili "Prvu banku". Oni su tvrdili da u tom poslu iz 2007. godine nema ništa sporno, te da je sva tenderska dokumentacija oko prodaje zemljišta bila "kristalno čista".

Galerija

Preporučujemo za Vas