Filmovi zbog kojih su vjernici bijesni

Spisak filmova i serija, koje su uz svoje nazive vezali i riječ “kontroverzno” u nekim zemljama
239 pregleda 47 komentar(a)
Ažurirano: 05.04.2014. 10:39h

Film “Noje” sa Raselom Krouom u glavnoj ulozi izazvao je žestoke kritike vjernika širom svijeta. Zbog toga što vizuelno prikazuje proroka, odnosno Noja, što se kosi sa pravilima muslimana, njegovo prikazivanje zabranjeno je u nekoliko država Bliskog istoka.

Međutim, ovo nije prvi film, zasnovan na biblijskoj priči koji je za mnoge gledaoce provokativan, a evo i spiska deset filmova i serija, koje su uz svoje nazive vezali i riječ “kontroverzno” u nekim zemljama.

Life of Brian

Ovaj film čuvenih Pajtonovaca iz 1979. godine doživio je da bude zabranjen na domaćem terenu, odnosno u Velikoj Britaniji, a uz to Monty Python ekipa je optužena za svetogrđe. “Life of Brian” bio je u pojedinim zemljama zabranjen i decenijama, ali to nije spriječilo ovo ostvarenje da u ostatku svijeta postane bioskopski hit.

Ovaj film režirao je Teri Džouns, Grejem Čepmen. Jesus Christ Superstar Film “Jesus Christ Superstar ”, snimljen je 1973. godine, a zasnovan je na operi Endrjua Lojda Vebera i Tima Rajsa.

Ekranizovana verzija proglašena je antisemitističkim i svetogrdnim filmom, zbog uloge Jevreja u smrti Hrista, ali i činjenice da je Isus u njemu pokazan kao neko ko se “makar izdaleka interesovao za seks”, piše CNN.

Film opisuje posljednje dane života Isusa Hrista prije razapinjanja na krst i ispričana je iz Judinog aspekta, koji je ovdje tragična osoba.

The Robe

Film iz 1953. godine sa Ričardom Bartonom u glavnoj ulozi osvojio je dva Oskara, a radnja prati priču o rimskom sudiji koji je upravljao jedinicom koja je razapela Hrista.

Osnova ovog ostvarenja možda jeste bila biblijska, ali je scenario bio originalna fikcija, prepun istorijskih nedosljednosti. Jedan od razloga zbog kojeg je navodno snimljen ovaj film je da bi se odgovorilo na pitanje - šta se desilo sa vojnikom koji je na kocki dobio odjeću Hrista?

The passion of the Christ

Mel Gibson je 2004. godine režirao dramu o posljednjih 12 časova Hristovog života. Kritičari su bili žestoki i ovom glumcu nisu odali prizanje, već negativno okarakterisali jezive scene nasilja, a katoličke grupe pozivale su na bojkot zbog izvornog materijala korišćenog za priču, jer se smatra istorijski netačnim.

Neki su tvrdili da je Gibson namjerno odstupio od biblijske priče o razapinjanju Hrista, samo da bi razbijesnio publiku.

Son of God

Nastavak mini serije “Biblija”, da bi konačno bio emitovan morao je da prođe surovu obradu u sobi za montažu, pa su izbačene scene u kojima se pojavljuje Sotona, jer je javnost ocijenila da”previše podsjeća na predsjednika SAD-a Baraka Obamu".

Međutim, to nije jedini problem serije koja je snimana tokom prošle i ove godine, jer je mnogima zasmetalo i to što je za ulogu Hrista odabran glumac Dijoga Morgada, koji više liči na manekena za donji veš.

The Nativity Story

Rediteljka sage “Twighlight ” pokušala je da ispriča priču o rođenju Hrista, ali su negativne reakcije pristizale sa svih strana. Produkciji filma, koji je snimljen 2006. godine, zamjerana je čak i činjenica što je glavna glumica, Kiša Kesl-Hjuz, zatrudnjela ubrzo poslije snimanja.

Kiša, nominovana za Oskara za ulogu u filmu "Whale Rider", nije bila udata i u tom trenutku je imala 16 godina.

King David

Film “King David” iz 1985. godine nije izazvao toliko kritika zbog same teme, već činjenice da je kralja Davida igrao Ričard Gir.

Čak i sam režiser Brus Berisford kasnije je izjavio da je scenario bio loš, a Gir pogrešan izbor za ovakvu priču. Čuveni glumac je za ulogu kralja bio nominovan za Zlatnu malinu.

The Last Temptation of Christ

Adaptacija romana Nikosa Kazancakisa, koju je 1988. godine režirao Martin Skorseze, naljutila je fundamentaliste uprkos blagovremenom upozorenju da je riječ o originalnoj priči i scenariju, koji se ne drže Biblije po svaku cijenu.

Tokom prikazivanja u bioskopu u Parizu, iste godine ljudi koji su pripadali fundamentalističkoj grupi bacili su Molotovljeve koktele u bioskopskoj sali.

Tom prilikom povrijeđeno je trinaest posjetilaca. Više zemalja zabranilo je ovaj film sa Vilijamom Defoom, a u nekima, kao što su Singapur i Filipini, još uvijek je zabranjen.

Prince of Egypt

Animirani istorijski mjuzikl iz "Drimvorksa" “Prince of Egypt” iz 1998. godine, osvojio je Oskara za najbolju pjesmu "When You Believe", a bio je nominovan i za najbolju muziku.

Na kino-blagajnama širom svijeta zaradio je više od 200 miliona dolara, ali je u Maleziji i na Maldivima bio zabranjen zbog prikazivanja Mojsija, što se kosi sa pravilima islamskih vjernika.

Galerija

Bonus video: