Spuški zatvor online

Vrijeđaju tužioca, mjerkaju novinarku, a plaše se samo boga

U proteklih šest mjeseci oduzeta samo dva telefona od uhapšenih u akciji “Fokus”...
116 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.04.2014. 19:04h

Zatvorski službenici u proteklih šest mjeseci oduzeli su samo dva mobilna telefona od desetoro uhapšenih u akciji Fokus, iako je većina njih gotovo non-stop aktivna na društvenim mrežama.

To je “Vijestima”, odgovoreno 14. marta iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS), gotovo mjesec nakon što su im poslata pitanja.

Oni su objasnili da se svi uhapšeni u akciji Fokus i dalje nalaze u Istražnom zatvoru i da se pretresi prostorija u kojima borave vrše po redovnom planu aktivnosti Sektora obezbjeđenja.

“Posljednji pretres prostorija u kojima borave lica lišena slobode u ZIKS-a, izvršen je dana 24.02.2014. godine”, odgovoreno je iz Službe za odnose sa javnošću ZIKS-a sredinom marta.

U akciji Fokus policija je tokom avgusta i septembra 2013. godine uhapsila Miloša Čujovića, Vidoja Stanišića, Nikolu i Nebojšu Markovića, Bojana Pejovića, Sašu Klikovca, Dragana Kovačevića, Radonju Vulevića, Borisa Petričevića i Slađanu Medenicu.

Pritvorenim osobama zakonom je ograničena i propisana komunikacija. Prema Priručniku za pritvorena lica, mobilni telefon nije na listi dozvoljenih stvari, ali uprkos tome, dobar dio pritvorenika je konstantno „na vezi”. To im omogućava da sasvim uredno komuniciraju međusobno, ali i sa spoljnim svijetom.

“U prostorijama u kojima borave ova pritvorena lica vršeno je više pretresa i to u periodu od 11.09.2012. godine pa do 24.02.2014. godine kada su pronađena i oduzeta 2 mobilna telefona”

Na taj način, oni su mogli i da se dogovaraju oko izjava, kao i da eventualno utiču na svjedoke u postupku, koji se protiv njih vodi u podgoričkom Višem sudu.

Na Fejsbuk profilu Vidoja Stanišića, koji je deaktiviran 20. februara, dan nakon što su “Vijesti” Ministarstvu pravde poslale pitanja, nekoliko optuženih u akciji Fokus - Nikola Marković, Pejović, Klikovac i Stanišić, komentarisali su čak i suđenje održano 12. februara, tužiteljku i novinare.

Stanišić tada, putem FB statusa, obavještava prijatelje da je krenuo u “Šetnju do suda”, a Klikovac kasnije odgovara: “Prošetasmo se fino i ti na kraju tužioca izvrijeđa”... Stanišić odgovara - “Što da ne izvrijeđam, brate? Ko je ona da meni kroji sudbinu”?... ”Stanišić se boji samo BOGA”... Klikovac je saglasan sa njim da je tužiteljka zaslužila da je vrijeđa, a onda mu kaže da je primijetio i “kako je mjerkao onu novinarku po gu..ci”. “Novinarka je dobra, baš je sexy”, zaključuje Stanišić.

Pejović

Iz ZIKS-a su, bez preciziranja kod koga je od desetoro uhapšenih u toj akciji oduzet mobilni telefon, odgovorili da su od septembra do kraja februara, od njih oduzeli dva telefona.

“U prostorijama u kojima borave ova pritvorena lica vršeno je više pretresa i to u periodu od 11.09.2012. godine pa do 24.02.2014. godine kada su pronađena i oduzeta 2 mobilna telefona”, saopšteno je iz ZIKS-a.

Iz spuškog zatvora nisu saopštili kod kojeg pritvorenika od uhapšenih u akciji Fokus je oduzet mobilni telefon, iako im je to pitanje nekoliko puta poslato mailom.

Bez odgovora ostalo je i pitanje da li je pritvorenik kod kojeg je pronađen telefon disciplinski odgovarao, ali su istakli da se vlasnik svakog nedozvoljenog predmeta procesuira u skladu sa propisima.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” dobijenim iz spuškog zatvora, za ta dva oduzeta telefona, niko nije odgovarao.

Ministarstvo: Oni se ljeti fotografišu

"Vijesti” su Ministarstvu pravde poslale i fotografije iz Istražnog zatvora, koje su na svom Fejsbuk profilu tokom januara i februara objavili Stanišić i Pejović.

"Fotografije koje ste nam dostavili, nastale su, vjerovatno, u ljetnjem periodu”, odgovoreno je iz ZIKS-a.

Oni su pojasnili da je uprava ZIKS-a još u 2013. godini započela projekat instaliranja ometača mobilnog signala u svim cjelinama spuškog zatvora. Na taj način bi se, “prvi put onemogućila nedozvoljena upotreba mobilnih telefona”, saopšteno je iz ZIKS-a.

Teretana i proteini mogu, ali ne i samica...

Izvor "Vijesti" iz Istražnog zatvora tvrdi da Stanišić i braća Marković, uprkos tome što im je do sad oduzeto više telefona, nikada nijesu poslati u samicu. U izjavi pritvorenika dostavljenoj “Vijestima”, piše da Stanišić ne ide u samicu, jer uživa zaštitu načelnika Istražnog zatvora Dejana Baukovća.

Bauković je negirao navode pritvorenika, ističući da 23 godine radi u službi i da svakoga može pogledati u oči.

"Na sugestiju načelnika, dobio je od doktora potvrdu da nije sposoban za usamljenje, iako je sposoban da diže tegove i nabavlja proteine. U ćeliju šalju hronične bolesnike od dijabetesa, bubrežne bolesnike. Kada oduzmu nekome tri telefona mijenjaju im sobe, a njega uporno drže u sobi u kojoj ne rade ometači", tvrdi jedan od pritvorenika.

Radim u službi 23 godine i mogu svakome da pogledam u oči. Tačno je da je Stanišiću oduzeto više mobilnih telefona i svaki put mu je izrečena kazna i sve je to uredno evidentirano”, rekao je Bauković.

On dodaje da je prije nekoliko dana šef smjene, izvjesni Miličković, u hodniku zatekao Stanišića sa telefonom, ali da je ovaj odbio da mu ga preda. "Rekao mu je vodi me kod Deja (Baukovića). Miličković ga je proveo sa telefonom kroz dvije kontrole i tek je Baukoviću dao telefon, uz kafu", tvrdi isti izvor.

Bauković ističe da je od toga jedino tačno da Stanišić, po mišljenju ljekara nije sposoban za usamljenje.

"Od toga nema ništa i to mogu da dokažem. Nijedno pritvoreno lice se ne može pohvaliti ispijanjem kafe kod mene. Radim u službi 23 godine i mogu svakome da pogledam u oči. Tačno je da je Stanišiću oduzeto više mobilnih telefona i svaki put mu je izrečena kazna i sve je to uredno evidentirano”, rekao je Bauković.

On je dodao da je mišljenje ljekara prije usamljenja obavezno i da su oni procijenili da Stanišić nije sposoban da bude u samici:

"Ne postoji varijanta da mogu da utičem na njihovo mišljenje. Ovdje su se izmijenjala 3,4 ljekara i svi oni su, uključujući i psihijatra, dali mišljenje da je nesposoban za izdržavanje kazne u samici. Što se tiče telefona koji mu je oduzeo Miličković on je tada bio u redovnom obilasku, pronašao mu je telefon i pritvorenik mu ga je predao.... Stanišića sam pozvao na disciplinski raport. Kod mene je, u prisustvu službenika obezbjeđenja bio pet minuta i dobio kaznu 15 dana usamljenja".

Preporučujemo za Vas