"nestala roba"

Alboninim dijamantima se bavi tužilac

Gdje su dijamanti? Uprava carina i Aerodromi za odgovore na pitanja o osobi koja ih je preuzela upućuju jedni na druge
2 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2019. 09:05h

Stečajni sudija za Albonu Dragan Vučević proslijedio je osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici dokumentaciju o dijamantima u vlasništvu preduzeća Albona, za koje stečajni upravnik nije našao validan dokaz o vlasništvu.

U Upravi carina i Aerodromima Crne Gore pouzdano ne znaju ko je preuzeo tu robu (26 nebrušenih dijamanata), nakon privremenog zadržavanja i plaćanja carine, što je obavljeno u decembru 2012. godine.

Stečajni upravnik Albone Dragan Smolović potvrdio je „Vijestima“ da je sudija Vučević spise iz ovog predmeta, sa dokumentacijom koju je on pribavio, uputio državnom tužilaštvu.

Većinski vlasnik Albone, Davit Arutunian krajem 2012. je novcem tog preduzeća navodno kupio 26 nebrušenih dijamanata iz Sijera Leonea. Procijenjena vrijednost na carini, kod CI Aerodrom Podgorica, iznosila je 237.590 dolara.

Suvlasnik Albone Radenko Lučić je prije nekoliko dana javno optužio stečajnog upravnika „da prikriva dokaze o vlasništvu Albone nad kolekcijom od 26 dijamanata vrijednih više od 10 miliona“.

Gdje su dijamanti? Uprava carina i Aerodromi za objašnjenja i odgovore na pitanja o licu koje je preuzelo dijamante upućuju jedni na druge.

Prema dostupnoj prepisci, upravnik podgoričke carinarnice Radivoje Pejović uputio je najprije upravnika Smolovića da se za sve informacije o preuzimanja robe obrati Aerodromima, odnosno njihovom robnom magacinu i špediciji koju je angažovala Albona.

Većinski vlasnik Albone, Davit Arutunian krajem 2012. je novcem tog preduzeća navodno kupio 26 nebrušenih dijamanata iz Sijera Leonea

Ostala je, međutim, dilema kojoj osobi je konkretno 23. ili 24. decembra fizički predata ocarinjena roba iz magacina.

Iz jednog dokumenta koji su iz Aerodroma dostavili Smoloviću navodi se ime izvjesnog Vlada Vukovića (da je „preuzeo“). Na istom dokumentu nalazi se pečat carinskog službenika Branka Martinovića.

U dopisu Smoloviću od 21. marta, koji je potpisao zamjenik direktora Aerodroma Goran Otašević, navodi se da je pošiljku preuzeo Blažo Simonović iz špedicije „Knjaz“, što u špediterskoj firmi negiraju i tvrde da je robu preuzeo Davit Arutunian.

U drugom dopisu od 28. marta upućenom špediteru, a koji je dobio i upravnik, Otašević navodi da je robu fizički preuzeo Arutunian, za kojeg se navodi da je vlasnik robe, što nije tačno već se radi o vlasniku preduzeća Albona.

U tom dopisu navodi se da je pošiljka predata, između ostalog, i u prisustvu šefa službe bezbjednosti Aerodroma Vladete Vukovića.

Sve to je bio povod da „Vijesti“ pitaju direktora pogoričkog Aerodroma Dragana Milanovića da li ima pisani dokaz o tome da je vlasnik Albone preuzeo dijamante, da li šef bezbjednosti može pomoći da se objasni niz nedoumica budući da suvlasnici Albone sumnjaju da su ukradeni dijamanti.

“Ovlašćena lica Aerodroma Podgorica, na osnovu potvrde o privremenom zadržavanju robe od ulaznog putnika koju je izdala Uprava carina 23. decembra 2012. primila je na skladištenje predmetnu robu. Roba je uskladištena u skladu sa redovnim procedurama i čuvana do narednog dana, kada je predata nadležnim službenicima Uprave carina -područne jedinice Podgorica - carinska ispostava Aerodrom - na dalji postupak u skladu sa njihovim ovlašćenjima”, odgovorio je Milanović.

Alboni je uveden stečaj krajem prošle godine zbog poreskog duga državi od 1,5 miliona eura.

U bankrotu je od početka ove godine, a ukupna dugovanja prelaze 18 miliona.

Vlasnik otišao iz Crne Gore

Arutunian je prije godinu napustio Crnu Goru.

O postojanju dijamanata, čija je vrijednost kada se obrade više od 10 miliona, prvi je progovorio prošle godine izvršni direktor, Miroslav Marinković, a potom i osnivač i manjinski vlasnik Albone Radenko Lučić.

Lučić je prije nekoliko dana javno optužio stečajnog upravnika „da prikriva dokaze o vlasništvu Albone nad kolekcijom od 26 dijamanata vrijednih više od 10 miliona“.

Smolović nije želio da odgovara na te tvrdnje već je papire pribavljene, u međuvremenu, predao sudiji Vučeviću, a ovaj ih proslijedio tužiocu.

Galerija

Preporučujemo za Vas