Osuđeni Marković i Kašćelan: Pucali jedan na drugoga

U obrazloženju presude sudija Mugoša je kazala da nisu prihvaćeni navodi odbrane na glavnom pretresu da su postupali u nužnoj odbrani
232 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.04.2014. 12:04h

Slobodan V. Kašćelan (51) iz Kotora, osuđen je na dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog pokušaja ubistva Igora I. Markovića i nedozvoljenog držanja oružja, dok je Igor I. Marković (38) osuđen na dvije godine i dva mjeseca zatvora zbog pokušaja ubistva Kašćelana i nedozvoljenog držanja oružja.

Presudu je u Višem sudu u Podgorici izeklo vijeće sudije Suzane Mugoše.

U prvostepenoj presudi se navodi da je 30. aprila 2010. godine u Prčnju kod Kotora, na parkingu i putu "Vile Marija", s umišljajem pokušali da ubiju jedan drugoga, s tim što je Kašćelan doveo u opasnost .

Kašćelan je iz revolvera, a Marković iz pištolja "ČZ" bez fabričkog broja, ispalili više hitaca u pravcu jedan prema dugom, kada su se neposredno pored Markovića nalazili Dragan Radonjić i Šovran. Jedan od hitaca koje je ispalio Kašćelan, pogodio je Šovrana u desno rame.

U obrazloženju presude sudija Mugoša je kazala da nisu prihvaćeni navodi odbrane na glavnom pretresu da su postupali u nužnoj odbrani, te da su se branili od neočekivanog i neskrivljenog protivpravnog napada.

"Jer kada dođe do međusobnog obračuna u kome pucaju jedan na drugoga, obojica se nalaze u protivpravnom napadu i nijedan se ne može pozivati na nužnu odbranu u toj situaciji. Sudija je dodala da je bez značaja utvrđivanje činjenice ko je na koga prvi pucao, jer su oba postupali voljno i bili spremni na obračun do kojeg je i došlo", kazala je sudija Suzana Mugoša.

Bonus video: