Nauka u službi sporta

Na konferenciji CSA 63 naučnika će izlagati svoje radove, koje potpisuje 138 autora i koautora sa svih strana svijeta
89 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 03.04.2014. 14:20h

U zgradi rektorata Univerziteta Crna Gora sjutra u 16 časova će svečano početi 11. međunarodna naučna konferencija o transformacionim procesima u sportu "Sportska dostignuca" i 10. Kongres Crnogorske sportske akademije (CSA).

Izlaganja naučnih radova počeće sjutra od deset sati, a po prvi put u Podgorici će naučnici koristiti poster prezentacije.

Na ovodišnjoj konferenciji 63 naučnika će izlagati svoje radove, koje potpisuje 138 autora i koautora sa svih strana svijeta: Albanije (3 autora), Bugarske (3), Kameruna (2), Hrvatske (1), Česke republike (5), Finske (1), Francuske (1), Japana (1), Kosova (10), Makedonije (2), Portugala (1), Srbije (5), Španije (1), Tajvana (3), Tajlanda (2), Turske (5), Velike Britanije (1), i iz Crne Gore (16).

Rad će se odvijati u sljedećim sekcijama: sportska ishrana, adaptivna fizička aktivnost, sportski menadžment, sociologija sporta, pedagogija sporta, statistika u sportu, biohemija, biomehanika i molekularna biologija u sportu, koučing, zdravlje i fitnes, motorno učenje, fizičko vaspitanje, psihologija sporta, rehabilitacija u sportu i testiranje u sportu.

S obzirom da su stručni recezenti odabrali radove pristigle na konkurs, CSA je uradila Zbornik sa sižeom radova koji će biti izlagani, a naći će se i u renomiranom crnogorskom časopisu "Sport Mont" na našem i engleskom jeziku.

Najbolji radovi će biti objavljeni u časopisu "Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine", koji takođe izdaje Crnogorska sportska akdemija, a koji se pored EBSCO citatne bace, nalazi u još sedam međunarodnih baza.

Organizator i pokretač međunarodne razmjene znanja i iskustava, prof. dr Duško Bjelica, koji je i dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću, potpisao je još jedan ugovor o univerzitetskoj saradnji i razmjeni predavača i studenata sa kolegama iz Turske. Nakon saradnje sa METU Univerzitetom iz Ankare, partner našem fakultetu biće i Nevšehir Univerzitet.

Bonus video: