“A tempo” od 7. do 11. aprila u CNP-u

A Tempo će 7. aprila otvoriti makedonski pijanista Simon Trapčevski, koji je već gostovao na pomenutoj manifestaciji
2 komentar(a)
Ažurirano: 02.04.2014. 18:22h

Trinaesti “A tempo” biće držan od 7. do 11. aprila u Crnogorskom narodnom pozorištu pod nazivom “Umjetnici i klaviri”.

“Ovogodišnji festival imaće specifičan program. Nakon 13 godina i svega pozitivnog što se, kada je u pitanju muzika, dogodilo za to vrijeme u Crnoj Gori odlučili smo da napravimo flešbek. Napravićemo retrospektivu i pokazati koliko je muzička scena napredovala. Ovo izdanje takođe će biti slično prvom prvom A tempu koji je bio posvećen klaviru. Taj festival bio je plod onoga što smo imali tada, ali smo ga pokrenuli sa željom”, objasnio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare održanoj u CNP-u Žarko Mirković, direktor festivala A tempo.

On je istakao da sada, za razliku od prošle godine, neće biti otkazivanja koncerata, pa su ih u skladu sa budžetom sveli na svega pet. Ovogodišnji program, ističe Mirković pravljen je promišljeno, a sa relalizacijom festivala počeli su po završetku prethodnog.

“Željeli smo da napravimo festival primjeren uslovima u kojima se održava. Pod udarom finansijske krize, program smo napravili racionalni i realno, ali će on, bez obzira na to, biti atraktivan i dobar”, obećava Mirković dodajući da je selekcija ovogodišnjih koncerata reprezentativna.

Tako će A Tempo 7. aprila otvoriti makedonski pijanista Simon Trapčevski, koji je već gostovao na pomenutoj manifestaciji.

“On puni sale od Sidneja do Londona, pa se nadam da će ga i naša publika opet podržati. Drugog dana festivala od 19 časova imaćemo promociju CD-a srpskog pijaniste Aleksandra Serdara, a već od 20 časova koncert će održati duo Mikhael Ruddy i Misha Alperin koji će izvoditi autorsku muziku. Treći koncert je posebno interesantan jer spaja dvije sfere - umjetničku muziku i estradu, a u pitanju je koncert hrvatskog pijaniste Maksima Mrvice zakazan za 9.april. Četvrti dan je rezervisan za crnogorske pijaniste, a biće ih iz tri generacije počev od perspektivnog Aleksandra Božovića, preko Milene Kaluđerović, do jednog od naših najpoznatijih pijanista, Borisa Kraljevića. Festival će 11. aprila zatvoriti Konstantin Lifsthitz i Crnogorski simfonijski orkestar”, ispričao je Mirković.

Karte za koncerte su 10 eura, a najveće interesovanje vladalo je za nastup Mrvice, pa su ulaznice, po riječima organizatora, rasprodate za samo sat i po. Organizatori festivala zadovoljni su interesovanjem publike za ostale programe.

“Kupovinom ulaznica za programe svi skupa ulažemo u konstituisanje kulturnog tržišta na kome CNP i Muzički centar Crne Gore pokušavaju da publici ponude najbolje umjetničke programe. Svako tržište kulture ima svoje fenomene, a fenomen ovogodišnjeg A tempa opet pokazuje da je broj od 382 mjesta u sali CNP-a nekada nedovoljan za zainteresovanu javnost. Aprilski repertoar objavljen je 27. marta i za neke koncerte ulaznice su već rasprodate. Kako i zašto to znaju oni koji su najbrže reagovali. Ostali, za preostale koncerte ukoliko žele da podrže izuzetan trud da u vremenu smanjenog budžeta ponudimo vrhunske umjetnike i klavire, mogu da kupe ulaznice koje koštaju 10 eura, a svi kojima je to puno, ulaznice će dobiti gratis, dok ih bude za koncerte festivala Atempo", istakao je direktor CNP-a Janko Ljumović dodajući da je njihova radost puna sala.

Tokom festivala, publici i umjetnicima biće predstavljena dva koncertna klavira koja je Muzički centar kupio prije pet godina

Tokom festivala, publici i umjetnicima biće predstavljena dva koncertna klavira koja je Muzički centar kupio prije pet godina.

“Predstavićemo i dva kapitalna instrumenta od kojih je jedan Stenvej inače referentna marka. Oba klavira kupljena su za potrebe Muzičkog centra i značiće mnogo za unapređenje muzičke kulture. I do sada je bilo dobrih klavira u Crnoj Gori, ali su oni uglavnom bili zaključani u nekim prostorijama i nijesu bili iskorišćeni na pravi način. Nakon predstavljanja, klaviri će biti vraćeni u depo Muzičkog centra, gdje smo ih čuvali svo ovo vrijeme”, ističe Mirković.

Budžet ovogodišnjeg festivala je 35 do 40 hiljada eura.

“Nije važno koliko imate novca, već šta nudite publici. Ipak, koncerti na ovogodišnjem A tempu bili bi događaji u bilo kojoj i većoj sredini”, siguran je Mirković.

Galerija

Bonus video: