Ako policija dozvoli: “Putevima kralja Nikole” od 2. do 4. maja

U trci, podjeljenoj u tri etape, učestvovaće 20 ekipa iz 24 zemlje...
323 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 02.04.2014. 13:18h

XX jubilarna međunarodna biciklistička trka ,,Putevima kralja Nikole” biće održana 2,3. i 4. maja ove godine, od Budve do Bijelog Polja.

U trci, podjeljenoj u tri etape, učestvovaće 20 ekipa iz 24 zemlje, saopštio je predsjednik Biciklističkog saveza Crne Gore i direktor “Kraljevske trke” Branko Hajduković.

Biciklistička trka Putevima kralja Nikole, prema Hajdukovićevim riječima okupiće oko 120 biciklista iz Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Slovačke, Austrije, Italije, Mađarske, Njemačke, Bugarske, Grčke, Irske, Austrije, Češke, Japana, Poljske, Turske, Ukrajine, Finske, Velike Britanije, Francuske, Rumunije i Azerbejdžana. “Posebno smo počastvovani učešćem prijateljske zemlje Azerbejdžana, koji je trenutno najveći investitor u privrednom razvoju Crne Gore”, kazao je Hajduković.

Prva od tri faze biciklističke trke, ukupne dužine 529 kilometara je od Budve do Herceg Novog, druga od Herceg Novog do Bara i treća od Bara do Bijelog Polja.

Pokrovitelj trke “Putevima kralja Nikole” je Vlada Crne Gore, kao i gradovi Budva, Herceg Novi, Bar i Bijelo Polje.

Sa presa; Foto: Jadranka Ćetković

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić je istakao da je značaj trke mnogo širi nego što je sama popularizacija biciklizma kao sporta i najavio podršku te optštine. On je pohvalio rezultate koje biciklisti postižu u poslednje vrijeme na opštinskom, državnom pa i evropskom nivou.

Iako su pripreme za trku privedene kraju, još uvijek je neizvjesno da li će Uprava policije, koja je prije tri godine zabranila trku, dozvoliti njeno održavanje.

Naime, trka je tada zabranjena zato što organizator nije mogao da isfinasira 1600 policajaca ( više od 40 000 eura), koliko je po procjeni UP bilo potrebno za zaštitu trke i sigurnost učesnika.Hajduković je kazao da su ove godine uradili plan saobraćajne zaštite trke, po propisima Međunarodne biciklističke unije, koji predviđa 8 policajaca na motorima i dva službena automobila.

Selektor repezentacije Crne Gore Borisav Marković kazao je da će iz Bijelog Polja učestvovati 6 takmičara.

Galerija

Bonus video: