Kanabis na meti policije, rijetka zaplijena heroina i kokaina

Na vašem putu ka EU neophodno je da se unaprijede statističko izvještavanje u dijelu prikupljanja i definicije djela iz oblasti droga, poručio je Lis
2 komentar(a)
heroin, Foto: Shutterstock
heroin, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.04.2014. 10:18h

U Crnoj Gori povećana je zaplijena kanabisa, dok je količina oduzetog heroina i kokaina i dalje mala, ocijenio je šef Sektora za implementaciju IPA projekata u Delegaciji Evropske unije (EU) u Podgorici Andre Lis.

On je danas na stručnom skupu „Zakonodavni okvir i krivična djela iz oblasti zloupotreba droga u zemljama zapadnog Balkana“ ocijenio da je napredak Crne Gore evidentan ne samo u zakonskim promjenama već i u praksi, sa značajnim povećanjem zaplijenjenih droga u prošloj godini.

„Ipak dok su zaplijene kanabisa policije i Uprave carina, kako na teritoriji Crne Gore i na granicama u porastu, količina oduzetog heriona i kokaina je i dalje veoma mala“, kazao je Lis.

On je naveo da se nada da će nedavno objavljeni izvještaj Socta za prošlu godinu dozvoliti organima za sprovođenje zakona da se pozabave problemom trgovine droge na efikasniji način.

„Na vašem putu ka EU neophodno je da se unaprijede statističko izvještavanje u dijelu prikupljanja i definicije djela iz oblasti droga, uključujući informacije o hapšenju, procesuiranju i osuđivanju svih koji su vezani za djela koja se odnose na droge“, smatra Lis.

On je istakao nedavne zajedničke aktivnosti Crne Gore i Srbije koje su rezultirale lociranjem i hapšenjem najtraženijeg bjegunaca koji se tereti za trgovinu drogom i pranje novca, Darka Šarića.

Lis se osvrnuo na izvještaj o nedozvoljenoj trgovini drogom širom jugoistočne Evrope, pojašnjavajući da taj dokument ističe potrebu za efikasnim suzbijanjem trgovine drogom u cilju jačanja mira, stabilnosti, bezbjednosti i slobode u regionu.

„Nalazi u UNODC-ja /United Nations Office on Drugs and Crime/ ukazuju na sve veću osjetljivost država zapadnog Balkana u dijelu tokova heroina koji se ocijenjuje na oko 60 tona godišnje preko jugoistočne Evrope, dok zaplijene ove vrste droge i dalje su male“, naveo je Lis.

Dobar napredak u zakonskom napretku

Načelnica Odjeljenja za droge u Ministarstvu zdravlja Jasna Sekulić kazala je da je Crna Gora postigla veliki napredak u izradi zakonodavnog i strateškog okvira u oblasti droga, u visokom stepenu usklađenosti sa pravnom tekovinom EU.

„Sada se nalazimo u mnogo zahtjevnijoj fazi primjene i praktičnog ostavrenja zakonodavnog i strateškog pravca“, rekla je Sekulić.

Prema njenim riječima, bez obuka i kontinuiranog transfera znanja i dobrih praksi, nije moguće ostvariti administrativni i institucionalni napredak.

„U tom kontekst, želimo da i u narednom periodu učešćem i organizacom skupova ovakvog profila omogućimo našim stručnjacima, predstavnicima institucija i ustanova uvid u nova znanja i evropske prakse sa ciljem ugradnje u naš sistem“, poručila je Sekulić.

Ona je objasnila da kada su u pitanju prikupljanje, obrada, analiza, evaluacija padataka iz oblasti droga, koji su u funkciji praćenja i monitoringa stanja u toj oblasti, oni moraju biti, kako je navela, u skladu sa jedinstvenim propisanim definisanim okvirima Evropskog centra za monitoring.

Bonus video: