Tužilaštvo: Ubili Šćekića iz koristoljublja

Tužilaštvo se buni što u presudi ne piše da je Ljubo Bigović izlazio iz Istražnog zatvora u Spužu u noći između 22. i 23. avgusta 2005. godine
172 pregleda 6 komentar(a)
Saša Boreta, Foto: Savo Prelević
Saša Boreta, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.04.2014. 07:45h

U Vrhovnom državnom tužilaštvu smatraju da su Saša Boreta, Ljubo Bigović, Ljubo Vujadinović i Milan Čila Šćekić, policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića ubili iz koristoljublja i na podmukao način.

To piše u žalbi tužilaštva koju je juče pročitao sudija Vrhovnog suda Petar Stojanović, na sjednici vijeća gdje se odlučuje o žalbama na presudu za ubistvo policajca.

U žalbi na drugostepenu presudu Apelacionog suda, tužilaštvo tvrdi o da je pogrešno što je iz presude izstavljeno davanje upustava i savjet da Šćekić bude ubijen.

Piše, da je u presudi iozostavljeno i da je Ljubo Bigović izlazio iz Istražnog zatvora u Spužu u noći između 22. i 23. avgusta 2005. i dao upustva Vujadinoviću da se izvrši ubistvo na podmukao način. Oni se, potkrepljujući tu tvrdnju, pozivaju na iskaz Darka Jovanovića - koji je naveo da se 22./23. avgusta na primorju sreo sa "Ljubom malim i Ljubom velikim", odnosno Vujadinovićem i Bigovićem.

Sud nije prihvatio taj iskaza, ali jeste svjedočenje Dušana Bijelića, tadašnjeg načelnika Istražnog zatvora, koji je rekao da Bigović nije izlazio iz zatvora.

U tužilaštvu tvrde da Bijelić nije bio ni dužan da svjedoči istinito, jer bi time sebe izložio krivičnom progonu.

Branioci okrivljenih, žalbama su tražili su da se ukine presuda i slučaj se vrati na ponovno odlučivanje.

Apelacioni sud je potvrdio presudu optuženima za ubistvo Šćekića. Boreta i Bigović, osuđeni su na po 30 godina zatvora, jer su kao organizatori podstrekli na ubistvo policajca. Vujadinović i Milan Šćekić, osuđeni su na istu kaznu zatvora - Čila je pucao na policajca, a Vujadinović ga je nedaleko čekao u automobilu. Boreta i Bigović osuđeni su i za podmetanje eksplozivnih naprava u hotelu “Splendid” u Bečićima 2005. i pokušaj reketiranja suvlasnika hotela Žarka Radulovića. Alan Kožar osuđen je na šest godina i 10 mjeseci, zbog podmetanja eksplozija. Prema navodima prvostepene presude, Šćekić je istraživao napadače na hotel Splendid. Sjednica vijeća nastavlja se danas.

Bonus video: