Navodno zataškivanje prebijanja Pejanovića: Ko je sa nama i mi smo uz njega

Razgovarano je sa policajcima da bi svi sinhronizovali izjave...
431 pregleda 31 komentar(a)
Ažurirano: 02.04.2014. 18:55h

Policijske starješine podgoričkog Centra bezbjednosti Ratko Rondović i Dušan Raičević, aktivno su učestvovali u zataškavanju prebijanja pokojnog boksera Aleksandra Pejanovića u policijskoj betonjerci krajem oktobra i početkom novembra 2008. godine.

Nekoliko izvora “Vijesti”, od kojih je jedino bivši policajac Goran Stanković dozvolio da mu se ime pomene u novinama, tvrde da su starješine upozoravali policajce uključene u taj slučaj - da drže jezik za zubima, a da im služba neće ostati dužna i da će biti uz njih.

Viši sud u februaru pravosnažno je oslobodio Rondovića i Raičevića krivice da su otklonili sve prepreke da Pejanović bude prebijen. U drugom, odvojenom procesu, i dalje se sudi trojici policajaca - da su učestvovali u zlostavljanju Pejanovića.

Ključni svjedoci u oba slučaja bili su bivši policajci Stanković i Oliver Bošković - prvi je i prije nekoliko dana ponovio da su nalogodavci tog nedjela bivši šef policije Veselin Veljović i aktuelni pomoćnik direktora te institucije Predrag Ašanin, dok je Bošković na suđenju javno optužio Rondovića da ga je uslovljavao ostankom u službi, ukoliko ispriča istinu o tom događaju.

Bošković je na suđenju u oktobru 2012. godine da ga je Rondović prije suđenja upozorio da će ostati na poslu, ukoliko kaže da nije mijenjao bravu sporne noći u prostorijama za zadržavanje gdje je prebijen Pejanović: “Kad sam došao da mijenjam bravu te noći po nalogu dežurne službe, rekli su mi da su Pejanovića prebili ka' mačku neki tipovi sa fantomkama, vjerovatno po nalogu ovih odozgo, jer se bez njihovog odobrenja ne može ući", rekao je tada Bošković.

Stanković je “Vijestima” rekao da pouzdano zna da su policajci koji su znali za prebijanje Pejanovića, bili izloženi pritisku kako na sudu ne bi progovorili o prebijanju.

U neformalnom razgovoru sa novinarom “Vijesti”, jedan od okrivljenih policajaca, rekao je da je istina sve što su Bošković i Stanković kazali na sudu. Na pitanje zašto to nikada nije saopštio sudiji, rekao je da je napravio “grešku zbog koje sada ispašta”, ali da i dalje ćuti “zbog bezbjednosti svoje porodice”.

“Jedan od oslobođenih starješina - Rondović, svojevremeno je govorio: ’Ko je sa nama, mi smo uz njega’. Razgovarao je pojedinačno sa policajcima uključenim u slučaj Pejanovića, da bi svi sinhronizovali izjave i sakrili činjenicu da se taj slučaj uopšte dogodio”, kazao je policajac.

Stanković tvrdi da je Rondović tim povodom dolazio u njegovu porodičnu kuću u Martinićima, kako bi ga ubjeđivao da ne otkriva detalje o prebijanju.

Detaljno je ispričao kako je došlo do tog sastanka i kako je on tekao.

“Prije suđenja on nikada kod mene kući nije dolazio. Njegovog dolaska se dobro sjećam, tada mi je čak donio i pola kile kafe, bocu viskija i čokoladu”, rekao je Stanković.

Dodao je da je tada Pejanović još bio živ i nalazio se u Beogradu.

“U ’Danu’ je izašao tekst u kojem je napisana izjava Pejanovića, koji je novinaru kazao da ću ja na sudu govoriti istinu. Rondović me je isti dan zvao telefonom, sjećam se da je padala kiša, bio je to zimski period, a ja sam tada bio na bolovanju”, kazao je Stanković.

Istakao je da mu je u telefonskom razgovoru, Rondović predložio da se nađu u nekoj kafani u Podgorici.

“Pitao sam ga u vezi čega me zove, odgovorio mi je u vezi Pejanovića i bio je veoma škrt na riječima. Odbio sam da se vidimo u kafani. Predložio sam mu da ako već hoće da priča sa mnom da dođe kod mene kući, što je i prihvatio”, rekao je Stanković.

Dodao je da je iste noći starješina došao tadašnjim službenim autom “ladom nivom”, zelene boje.

“Eto i to je jedan detalj da je sve odrađeno službeno, pa mu je i službeno vozilo bilo obezbijeđeno. Sjedio je kod mene kući tačno tri sata i 45 minuta. Rekao mi je da je članak u ’Danu’ uznemirio Veljovića i Ašanina. Kada je išao na posao da je čuo u kolima Radio ’D+’ na kojem se čitala naslovnica dnevne novine, te da je tada pročitan i tekst o slučaju Pejanović”, kazao je Stanković.

“Rondović je rekao da mu je u tom razgovoru Ašanin naredio da obavi razgovor sa svim policajcima uključenim u slučaj Pejanovića, a posebno sa mnom”, rekao je Stanković

Istakao je da mu je Rondović kazao da je morao da ide u kancelariju Ašanina, koji je tada bio načelnik CB Podgorica.

“Rondović je rekao da mu je u tom razgovoru Ašanin naredio da obavi razgovor sa svim policajcima uključenim u slučaj Pejanovića, a posebno sa mnom”, rekao je Stanković.

Dodao je da nije siguran da li je Rondović razgovarao sa svim policajcima, ali da za neke zna da jeste sigurno.

“Nije sa časnom namjerom došao kod mene. Sjećam se da mi je u jednom trenutku, kazao da je to bila demonstracija sile nad Pejanovićem i da moraju da se usklade sve izjave policajaca u sudu i da je to naređenje Veljovića i Ašanina”, kazao je Stanković.

Istakao je da je Rondović u decembru 2008. godine dobio 15.000, a Ašanin 30.000 eura “od direktora Veljovića”. Pare su, tvrdi, tada dobili i četiri pripadnika Interventne jedinice.

Stanković je rekao da je odmah nakon završetka sastanka sa starješinom, načinio zabilješku svega o čemu su razgovarali.

“Jasno je zašto je sud oslobodio Rondovića i Raičevića. Oslobodio ih je da ne bi progovorili i u zonu krivične odgovornosti za prebijanje Pejanovića, ubacili i njihove šefove sadašnjeg pomoćnika direktora Uprave policije Ašanina i bivšeg direktora UP Veljovića”, kazao je Stanković.

“Staćemo iza vas, samo se držite priče”

Stanković je rekao da je 15. septembra 2009. godine, kada je pokrenut predmet za slučaj Pejanović, održan sastanak u kancelariji tadašnjeg načelnika CB-a Predraga Ašanina.

“Na sastanku su bili policajci optuženi za prebijanje Pejanovića, a među njima i ja. Ašanin je tada kazao da je Uprava policije iza svih nas i da će nam uzeti advokata. Rekao je i da niko neće biti suspendovan - samo da se svi drže iste priče”, kazao je Stanković.

Dodao je da se sve što je rekao Ašanin ispunilo. “Policajci koji su se držali toga što im je kazao, nijesu suspendovani iako se protiv njih vodio krivični postupak, zbog kojeg su po zakonu morali da budu suspendovani do okončanja istog. I advokat im je obezbijeđen. Samo meni nije koji sam to odbio”, kazao je Stanković.

Ašanin: Moraće na sudu da dokazuje svoje tvrdnje

Ašanin je kazao da odgovorno tvrdi da nikad u životu nije uradio ono za šta ga Stanković optužuje. “Gospodin Stanković će morati ovo na sudu da dokazuje. Nazovite Ratka Rondovića ako meni ne vjerujete, nazovite ga zbog novinarske profesije... Ako on kaže da je istina što priča Stanković, spreman sam da se suočim sa svim zakonskim posljedicama i da odgovaram. Uradite to zbog vaše profesije, zbog moje profesije, zbog mog digniteta kao pomoćnika direktora Uprave policije, zbog moje porodice i vaše porodice. Jer, ako ja pročitam nešto drugo ili nešto ružno u ovom kontekstu... Ja imam porodicu, imam svoju čast i vi isto ste odgovoran novinar... Gospodin Stanković će morati ovo na sudu da dokazuje”, kazao je Ašanin.

On je rekao da je služba davala mogućnost da policajci u slučaju Pejanović odaberu branioca, nakon što je podignuta optužnica.

“Bili smo u kabinetu, bilo ih je osam. Šest optuženih policajaca, Ratko Rondović i Jovica Rečević. Dakle, to ne sporim i to je istina. Kada je protiv njih podignuta optužnica, red je bio da primim službenike policije koji nijesu ništa uradili i odgovorno stojim iza toga. Rekao sam im tada da mi je žao što je podignuta optužnica i određen im je branilac”, kazao je Ašanin.

Veljović je kazao da neće komentarisati optužbe Stankovića.

“Ko je sljedeći na spiskuStankovića”?

Rondović je kazao da je svaka izjava Stankovića netačna, što se, tvrdi, i na Sudu do sada pokazalo. “Kao što sam na sudu izjavio, ni pomena nije bilo oko Predraga Ašanina i Veselina Veljovića... Stanković je prvo upro prstom na mene i na Dušana Raičevića, pa onda na Peđu Ašanina i Veselina Veljovića.

Pitanje je ko je sljedeći. Niko nije vršio uticaj ni na koga, izjave stoje u sudu i sudska presuda je sve dokazala”, rekao je Rondović “Vijestima”.

Rondović i Raičević, protiv kojih je donedavno vođen krivični postupak, prije nekoliko nedjelja vraćeni su na posao. Raspoređeni su na ista mjesta koja su pokrivali prije suspenzije, odnosno šefa Ekspoziture za javni red i mir i šefa smjene u Dežurnom operativnom centru.

Galerija

Bonus video: