Nastavak suđenja Šariću: I doktori nauka pomagali u pranju novca?

Da bi zamaglili porijeklo novca i isti ubacile u legalne tokove, Šarić i njegovi saradnici su, prema navodima optužnice, koristili ofšor kompanije i druga preduzeća
61 pregleda 0 komentar(a)
Darko Šarić, Foto: FoNet
Darko Šarić, Foto: FoNet
Ažurirano: 01.04.2014. 06:57h

Darko Šarić bi danas trebalo da se izjasni o drugoj optužnici koja ga tereti da je oprao i u srpsku privredu ubacio najmanje 20 miliona eura zarađenih na trgovini kokainom.

Tužilaštvo tvrdi da je Šarić za ovaj posao angažovao pravne i ekonomske stručnjake koji su imali zadatak da osmisle način kako bi se ogromni iznosi prljavog novca preveli u legalne tokove.

U ovom svojevrsnom timu našao se veliki broj ljudi sa fakultetskom diplomom, od kojih su dvojica nosili čak zvanje doktora nauka. Riječ je o Srđanu Petroviću, prinudnom upravniku Metals banke, i Predragu Milosavljeviću, koji je svojevremeno radio u Narodnoj banci Srbije.

Uplata iznosa od 15.000 eura na devizne račune fizičkih lica u bankama Srbije, takođe je bio često korišćen model

Prvi je sklopio sporazum o priznanju krivice, a drugi će se danas naći pored Šarića na optuženičkoj klupi, piše Blic.

Da bi zamaglili porijeklo novca i isti ubacile u legalne tokove, Šarić i njegovi saradnici su, prema navodima optužnice, koristili ofšor kompanije i druga preduzeća i njihovom vlasništvu. Jedan dio ovog novca je stavljen direktno u platni promet, a drugi je uložen u razne nepokretnosti, od poljoprivrednog zemljišta do hotela.

Tako su se na spisku njihove imovine našli preduzeće „Mladi borac“ iz Sonte, preduzeća „Jedinstvo“ AD iz Gajdobre, UTP „Putnik“ AD iz Novog Sada, „Vojvodina“ AD iz Novog Sada, „Mitrosrem“ AD iz Sremske Mitrovice, dio preduzeća „AMC Zvezda“ iz Pančeva...

Uplata iznosa od 15.000 eura na devizne račune fizičkih lica u bankama Srbije, takođe je bio često korišćen model. Na ovaj način je sprječavano da sumnjive transakcije ne padnu u oko Upravi za sprječavanje pranja novca. Ove sume kasnije su korišćene kao zalog za obezbjeđenje bankarskih garancija prilikom učešća na aukcijama i tenderima.

Bonus video: