Bivši sudija traži 10.000 eura zbog neisplaćenih "dodataka"

U tužbi piše da u periodu od 1. septembra 2008. do 12. avgusta 2011. godine Čolakoviću nije isplaćivan “specijalni dodatak”
264 pregleda 0 komentar(a)
Dragutin Čolaković, Foto: Arhiva Vijesti
Dragutin Čolaković, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 01.04.2014. 15:54h

Penzionisani predsjednik Apelacionog suda Dragutin Čolaković, tužio je državu Crnu Goru od koje potražuje 10.000 eura na ime neisplaćenog dijela zarade dok je radio u tom državnom organu, saznaju “Vijesti”.

Predmet po tužbi Čolakovića, kog zastupa advokat Slavomir Božović, dobio je sudija Osnovnog suda Zoran Šćepanović.

U tužbi piše da u periodu od 1. septembra 2008. do 12. avgusta 2011. godine Čolakoviću nije isplaćivan “specijalni dodatak”.

Navedeno je i da je “specijalni dodatak” sljedovao Čolakovića na osnovu Zakona o sudovima.

“Pravilna primjena članova Zakona o sudovima upućuje na zaključak da tužiocu pripada pravo na iznos mjesečne zarade u visini zarade sudije Vrhovnog suda i pravo na specijalni dodatak, zbog otežanih uslova rada i specifičnosti poslova koje je obavljao”, piše u tužbi.

Dodaje se da se iz navedene odredbe nesumnjivo zaključuje da ovo pravo pripada sudiji koji sudi u predmetima za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije i ratnih zločina.

Čolaković je prvo bio sudija Višeg, potom sudija Apelacionog suda a od januara 2010. i predsjednik tog suda.

U tužbi piše i da se Čolaković 29. novembra prošle godine obratio pisanim putem vršiocu dužnosti predsjednika Apelacionog suda kako bi mu se isplatila dugovanja.

“Ukoliko bi tužilac bio uskraćen za ovu nadoknadu, iako su tu nadoknadu ostvarile istražne sudije Višeg suda u Podgorici, po osnovu složenosti i vrste posla, onda bi tužilac bio diskriminisan u pravu da pod jednakim uslovima ostvari istu zaradu kao i druge kolege, što bi bilo suprotno Ustavu Crne Gore”, navedeno je u tužbi.

Prema podacima Komisije za konflikt interesa, Čolaković je u 2010. godini prijavio da je kao sudija Apelacionog suda u 2009. imao platu od 1.800 eura.

Bonus video: