Mersudin Kalić pušten iz pritvora

Rodbina Mersudina Kalića ranije je nudila pola miliona eura jemstva kako bi se njemu, zbog lošeg zdravlja, ukinuo pritvor
72 pregleda 21 komentar(a)
mersudin Kalić, Foto: Savo Prelević
mersudin Kalić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.03.2014. 15:05h

Mersudin Kalić, kojem se sudi za pranje gotovo 8,5 miliona eura, pušten je iz pritvora javlja TV Vijesti.

Osim Mersudina, optužnicom su obuhvaćeni njegov brat Safet, koji je u bjekstvu, i snaha Amina.

Njegov advokat Velibor Marković je potvrdio da je Kalić pušten i dodao da odbrana još nije dobila rješenje Vantpretresnog vijeća Višeg suda u Bijelom Polju, ali da imaju saznanja da je donijeto rješenje da Mersudin Kalić bude pušten na slobodu.

Rodbina Mersudina Kalića ranije je nudila pola miliona eura jemstva kako bi se njemu, zbog lošeg zdravlja, ukinuo pritvor.

Optužnica zamjenika specijalnog tužioca tereti Kaliće da su se, od 2005. godine do juna prošle godine, udružili da putem bankarskog i finansijskog poslovanja prikriju način na koji su dolazili do novca, za koji su znali da je zarađen prodajom droge, preko kriminalne organizacije čiji je jedan od organizatora bio Mersudin, zbog čega je pravosnažno osuđen u Njemačkoj.

Okrivljeni se terete da su tako stečen novac uvodili u legalne novčane tokove preko bankarskih računa firmi, čiji su osnivači okrivljeni i njihovi bliski srodnici.

Na taj način, piše, prikrili su porijeklo novca u ukupnom iznosu 8.523.308 eura.

Mersudin i Amina Kalić su uhapšeni krajem jula 2011. godine, a Amina je u decembru iste godine puštena da se brani sa slobode.

Bonus video: