SLUČAJ SARE VIDAK

Lješković: Objavite snimak i vidjećete ko je žrtva

Branilac Beograđanke pritvorene zbog navodnog napada na kotorsku sutkinju Jelenu Stanišić traži od crnogorskih pravosudnih organa da dokažu tvrdnje
390 pregleda 122 komentar(a)
Sara Vidak, Foto: Ras Srbija
Sara Vidak, Foto: Ras Srbija
Ažurirano: 05.04.2019. 00:11h

Advokat Srđan Lješković, branilac Beograđanke Sare Vidak (20) kojoj je prije dva dana određen pritvor do 30 dana zbog navodnog napada na sutkinju kotorskog Suda za prekršaje Jelenu Stanišić, zatražio je juče od crnogorskih pravosudnih organa da “objave video - snimak iz Suda za prekršaje”.

Lješković tvrdi da će taj snimak “nesumnjivo pokazati ko je toga dana bio oštećeni a ko okrivljeni”.

Sudija za istragu kotorskog Osnovnog suda Špiro Pavićević prije dva dana odredio je pritvor do 30 dana Sari Vidak zbog opasnosti od bjekstva.

Sara Vidak se tereti za napad na službeno lice, za šta je zaprijećena kazna od šest mjeseci do pet godina.

“Izražavam žaljenje zašto se na ovaj nivo podigla prašina zbog nečega čega nije ni bilo. Izražavamo žaljenje što su državni organi Crne Gore — Sudski savjet, ministar pravde Crne Gore (Zoran Pažin), predsjednica Vrhovnog suda (Vesna Medenica), reagovali na način na koji su reagovali putem svojih izjava u medijima, a da pri tome nijesu ni pokušali saslušati drugu stranu, saznati sve detalje spornog događaja, već su unaprijed donijeli osuđujuću presudu za našu branjenicu. Da li postoji u Crnoj Gori nezavisni sudija koji će nakon ovakvih izjava smjeti da donese oslobađajuću presudu za našu branjenicu”, upitao je Lješković.

Sutkinja Stanišić tvrdi da je Sara Vidak fizički napala, nezadovoljna epilogom prekršajnog postupka protiv njenog momka Stevana Prpe.

Međutim, majka pritvorene Beograđanke, Olivera Vidak Kovačević tvrdi da je sutkinja Stanišić “od početka bila neprijatna i odbojna”.

“... Moja kćerka je prišla vratima gde je Stanišić stajala i pitala: ‘Gospođo, samo želimo da pitamo koja je procedura’. Ona joj je na to odbrusila da napusti prostoriju i krenula da zatvara vrata, pa je uhvatila Saru za ruku. U tom momentu Sara, reagujući po inerciji, okrenula je svoju ruku, ne njenu, da bi se oslobodila stiska. Sara joj je tada rekla: ‘Odakle vam pravo da me držite za ruku’? Tek tada je Stanišić počela da urla i pravi scenu kako je Sara nju povrijedila”, naglasila je Vidak Kovačević u izjavi beogradskim medijima.

Objasnila je da su u Sud za prekršaje došli zbog saobraćajnog prekršaja.

Advokat Lješković ističe i da je bilo propusta u radu postupajućeg državnog tužioca.

Tvrdi da je tužilac “protivpravno vršio pritisak na Saru Vidak da prizna nešto što nije uradila”.

Lješković ističe i da zapisnik u tužilaštvu nije potpisan upravo zbog propusta postupajućeg tužioca.

“ODT nije obavijestio, iako je morao po zakonu obavijestiti okrivljenu da ima pravo da se brani ćutanjem i da može da angažuje advokata po svom izboru. ODT je bio u obavezi takođe, kako se radi o stranom državljaninu, da mu omogući kontakt sa svojom ambasadom, u ovom slučaju Ambasadom Kanade i Ambasadom Srbije”, naveo je Lješković.

Crnogorske pravosudne instance osudile su prije dva dana navodni napad na sutkinju Stanišić.

Dačić: Osuđujem hajku bez dokaza

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić saopštio je da je hitno naložio ambasadoru Srbije u Crnoj Gori Zoranu Bingulcu da od crnogorskih nadležnih organa dobije sve informacije u vezi sa hapšenjem Sare Vidak.

“Lično osuđujem hajku u crnogorskim medijima bez ikakvih dokaza. Očekujem da će Ambasada Srbije u Crnoj Gori utvrditi sve činjenice i u skladu s tim ćemo preduzimati dalje korake”, rekao je Dačić. Bingulac je za beogradske medije izjavio da i Ambasada i konzularna odeljenja u Podgorici i Herceg Novom s posebnom pažnjom prate slučaj srpske državljanke.

“Naš konzul u Herceg Novom Zoran Dojčinović u stalnom je kontaktu sa advokatom Sare Vidak i traže se sve mogućnosti kako se ne bi ugrozila njena procesna prava. Sljedeći korak je žalba koju će njen advokat podnijeti i u zavisnosti od njenih efekata, mi ćemo dalje preduzeti sve potrebne mere”, precizirao je Bingulac.