Vježbate redovno ali ne mršavite po planu. Evo zašto...

Istraživanja su pokazala da hladna voda ubrzava metabolizam i smanjuje želju za sokovima i ostalim šećernim napicima
62 pregleda 6 komentar(a)
vježbanje, Foto: Shutterstock
vježbanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.03.2014. 19:45h

Osim što će hidrirati tijelo, voda će pomoći i pri mršavljenju. Čaša vode prije jela smanjiće apetit, a hrana koja ima velik udio vode (voće i povrće) zasitiće te bez unosa puno kalorija u organizam.

Čak i ako vježbaš redovno, paziš na prehranu i trudiš se što zdravije živjeti - moguće je da ne mršaviš onako kako se očekuje.

Index.hr donosi spisak čestih, loših navika koje nas dijele od željene težine i forme, uprkos svim ostalim naporima:

1. Ne piješ dovoljno vode

Osim što će hidrirati tijelo, voda će pomoći i pri mršavljenju. Čaša vode prije jela smanjiće apetit, a hrana koja ima veliki udio vode (voće i povrće) zasitiće te i bez unosa puno kalorija u organizam. Istraživanja su pokazala da hladna voda ubrzava metabolizam i smanjuje želju za sokovima i ostalim šećernim napicima.

2. Misliš da je šetanje psa dovoljno

15-minutna šetnja bolja je od ničega, ali nemoj očekivati veliki gubitak težine. Svakodnevno napravi barem 30 minuta treninga. Kalorije ćeš najbrže "ubiti" trčanjem, intervalnim treninzima, planinarenjem i kružnim treninzima.

3. Jedeš previše zdrave hrane

Avokado, maslinovo ulje, cjelovite žitarice, orašasto voće i tamna čokolada zdrave su i hranjive namirnice, ali imaju dosta kalorija. Jedi zdravo, ali pripazi na porcije i nemoj pretjerivati.

4. Radiš samo kardio treninge

Ako si stalno na traci na trčanje, a nikad ne vježbaš s tegovima - propuštaš veliki dio dobrog fitnesa. Ne samo da ćeš vježbanjem s tegovima ojačati mišiće i preventirati povrede, već ćeš izgraditi više mišićne mase i ubrzati metabolizam.

5. Vježbaš praznog želuca

Promijeni ovu lošu naviku jer vježbanjem bez prethodnog obroka tijelo ne troši kalorije iz masti, već iz mišića. Pojedi hranjiv obrok i bezbrižno se baci na trening!

6. Ne spavaš dovoljno

Sedam do osam sati sna idealna je podloga za sve što ti dan donosi, uključujući i naporan trening. Nedovoljno spavanja zbuniće hormone koji utiču na apetit, pa ćeš češće osjećati glad.

7. Radiš iste vježbe

Vježbanje je odličan način za postizanje fit forme, ali tijelo se brzo navikne na iste pokrete pa je dobro često raditi promjene. Mogućnosti su brojne, a na tebi je da odabereš ono što ti djeluje najzanimljivije.

Bonus video: