Boškan vratio Bojića i Dabovića, Šuljagić želi da odmori, Milivojević se oprostio

Pripreme reprezentacije počeće 14. aprila, a okupljanje reprezentativaca zakazano je u bečićkom hotelu Belvi
1 komentar(a)
Odbojkaši Crne Gore, Foto: Cev.lu
Odbojkaši Crne Gore, Foto: Cev.lu
Ažurirano: 29.03.2014. 12:00h

Nešto više od mjesec dana od kada je izabran za petog selektora odbojkaša, Slobodan Boškan je danas saopštio i prvi spisak - za predstojeće kvalifikacije za Evropsko prvenstvo i nastup u Evropskoj ligi.

Na širem spisku od 17 igrača su i povratnici, tehničar Simo Dabović i primač Marko Bojić, koji su, zbog disciplinskih razloga, preskočili posljednju akciju, Evroligu, pod vođstvom prethodnog selektora Nikole Matijaševića.

"Sa obojicom sam obavio razgovor kada sam počeo da sklapam spisak. Bio sam upućen u to što se dešavalo prošle godine. Međutim, želim da napravim što jaču reprezentaciju, sa što više kvalitetnih igrača koje mogu da okupim. Za mene kao novog selektora priča počinje od momenta kada sam izabran. Bojić i Dabović imaju svoje igračke kvalitete, i logično mi je da budu na spisku. A, naravno, od njihovog ponašanja na terenu i van njega zavisi kakav će biti njihov učinak u reprezentaciji. Ja hoću svakome da dam priliku, ko to zaslužuje, a na igračima je da dokažu koliko im je stalo da budu dio jedne priče", kaže za “Vijesti” Boškan.

U odnosu na prethodne akcije, na spisku nema srednjeg blokera Luke Šuljagića, koji je dio reprezentacije od prvog dana obnavljanja nezavisnosti.

"Izrazio zelju da preskočim ovu akciju. Nisam spreman ni fizički, ni psihički da pružim 100% ovog ljeta. Pozicija korektora koju igram u završnici prvenstva je dosta zahtijevna i prilično se trosim, tako da hoću da se dobro odmorim i saniram neke povrede. Imajući u vidu koliko mi je sve bilo naporno prošle godine, uključujući kvalifikacije za SP i Evropsku ligu, zaključio sam da je ovako najbolje. Ovo nema nikakve veze sa dolaskom novog selektora, jednostavno se tako namjestilo. Sa Boškanom se znam od ranije i nadam se da će u budućnosti biti prostora za saradnju izmedju nas dvojice. Cijelo ljeto biću sa momcima u kontaktu i pružati im podršku. Nadam se da ću se na kraju kvalifikacija radovati zajedno sa njima", rekao je “Vijestima” Šuljagić.

Zdravstveni problemi koje ima u posljednje vrijeme, zbog čega nije igrao u Kupu za Budvansku rivijeru, ubrzali su odluku Aleksandra Milivojevića, momka koji nikada nije pravio problem ni kada nije igrao, da se povuče iz reprezentacije.

"Moja odluka je uzrokovana prije svega zdravstvenim problemima. Posljednjih godina sam igrao za reprezentaciju i povrijeđen, uvijek sam se odazivao pozivu i završavao posao koliko sam mogao. Nadam se da je to od mene bilo dovoljno, da sam uspio svojim igrama da pomognem reprezentaciji. Mislim da je vrijeme da se povučem, jer ima mlađih igrača, talentovanih i na koji će biti okusnica reprezentacije za ubuduće", rekao nam je Milivojević.

Šansu da debituje u seniorskoj selekciji mogao bi da dobije i Vuk Medenica, nekadašnji korektor Budvanske rivijere, danas u albanskom Studentiju, koji je bio standardan u kadetskoj i juniorskoj reprezentaciji, ali nije dobio šansu u seniorskoj selekciji.

"Vuka znam iz perioda kada sam igrao u Budvanskoj rivijeri. Mislim da zaslužuje da se pojavi na pripremama i da vidim koje su njegove mogućnosti", dodaje Boškan.

Na spisku je i bivši libero Budvanske rivijere Rade Papović, koji je bez kluba od početka sezone, kada je napustio budvanski klub.

"Radeta znam još dok sam igrao za Budvansku rivijeru, tada je igrao dobro, bio je perspektivan. Ideja mi je da imam dva libera na pripremama, s tim da je naravno Rašović u prednosti, ali želim da vidim i Radetove mogućnosti. Znam da je bez kluba, ne znam koliko je bio aktivan, jer nisam bio u kontaktu sa njim. Kada sam pričao sa ljudima iz OSCG, oni su mi rekli da je navodno trenirao. To ćemo vidjeti. Tu ima neke stvari koje znam, a neke koje ne znam što se tiče igrača. Ali, zato i okupljam veći broj igrača, da bih i vidio šta i kako, a uvijek postoji mogućnost za neke izmjene za narednu akciju, za Evroligu", istakao je Boškan.

Novo selektor ističe da će u kasnijoj komunikaciji sa pomoćnikom Vladimirom Rackovićem, ali i trenerom Budućnosti Zoranom Vukčevićem, dobiti informacije da li ima još igrača koji zaslužuju poziv.

"Moja ideja je da se kroz širi spisak upoznam sa igračima, a onda da vidim sa kojim kapacitetom igrača raspolažem za naredne akcije", zaključio je Boškan.

Pripreme reprezentacije počeće 14. aprila, a okupljanje reprezentativaca zakazano je za 12 sati u bečićkom hotelu Belvi.

Crna Gora će u drugoj rundi kvalifikacija za Evropsko prvenstvo igrati dva turnira, prvi u Podgorici, od 16. do 18. maja, adrugi u Zagrebu sedam dana kasnije. Rivali Crne Gore, osim Hrvatske, su još Holandija i Rumunija.

Prvoplasirana selekcija će izboriti direktan plasman na EP, dok će drugoplasirana nastaviti kvalifikacije u trećoj rundi.

U Evropskoj ligi crnogorske odbojkaše očekuju dueli sa Poljskom, od 6. do 8. juna i Rumunijom od 20. do 22. juna u gostima, a pred svojim navijačima igraće protiv Azerbejdžana, od 27. do 29. juna i Grčke sedam dana kasnije.

Spisak

Tehničari

Simo Dabović (Aris, Grčka)

Rajko Strugar (Vojvodina, Srbija)

Marko Vujović (Budvanska rivijera)

Korektori

Miloš Ćulafić (Arago de Set, Francuska)

Aleksandar Minić (Pajkan, Iran)

Vuk Medenica (Studenti, Tirana)

Srednji blokeri

Milan Marković (Budvanska rivijera)

Gojko Ćuk (Unirea Dež, Rumunija)

Ivan Ječmenica (Budvanska sivijera)

Luka Babić (Budućnost)

Primači servisa

Marko Bojić (Ziratbanka, Turska)

Vojin Ćaćić (Ren, Francuska)

Božidar Ćuk (Narbon, Francuska)

Balša Radunović (Panaksaik, Grčka)

Marko Vukašinović (Budućnost)

Libera

Ivan Rašović (Budvanska rivijera)

Rade Papović (bez kluba)

Bonus video: