Romani Devila i Hislop: Bolest kao patnja i inspiracija za moć ljudskog duha

“Kuga kolera” najpoznatiji je roman Patrika Deila (1957)
222 pregleda 0 komentar(a)
Spinalonga, Foto: Olous-travel.gr
Spinalonga, Foto: Olous-travel.gr
Ažurirano: 29.03.2014. 17:54h

„Kuga & kolera“, roman francuskog pisca Patrika Devila i «Ostrvo” engleske spisateljice Viktorije Hislop, dva su nova naslova Čarobne knjige.

Obje knjige bave se nekada neizlječivim bolestima leprom, kugom i kolerom i životnim dramama koje su ove bolesti prouzrokovale kod većeg broja ljudi, ali i uspješnim pokušajima da im se stane na put.

Spasio milione života

«Kuga & kolera” Patrika Devila (u prevodu Melite Logo Milutinović) je uzbudljiva povijest o životu naučnika, pustolova i genija Aleksandra Jersina, koji je otkrio bacil kuge. Ovaj raskošan roman, bestseler u Francuskoj, bio je uvršten u uži izbor za sve značajne književne nagrade u toj zemlji 2012. godine - za nagrade Gonkur, Medisi, Renodo i Desembr. Dobitnik je nagrada Fnac, Femina i Prix des prix littéraires za 2012. godinu.

Patrik Devil

Radnja romana počinje u Parizu, maja, 1940 godine u suton Jersinovog života. Dok nacističke trupe zauzimaju grad i prodiru na aerodorom, u posljednjem avionu koji s njega uzlijeće sjedi doktor Aleksandar Jersin. On je prestar da bi se borio, a i već je spasao tolike milione života. Još kao mladi štićenik Luja Pastera, usmjerio je svoj izuzetan talenat na otkrivanje velike medicinske zagonetke - 1894. godine on je u dvorištu hongkonške bolnice otkrio i napravio vakcinu protiv bacila bubonske kuge, kasnije po njemu nazvanog Yersinia pestis.

Radoznao i hrabar

Rođeni Švajcarac, školovan u Njemačkoj i Francuskoj, Jersin je dijete evropske tradicije i težnji. Ali on posjeduje i romantičarsku glad za avanturama koju su razbuktale Livingstonove i Konradove priče, što ga nagoni da otplovi u Aziju. Kao pravi svjetski putnik, želi da shvati svijet. Medicina, poljoprivreda, motor novog automobila - sve mora biti otvoreno, proučeno i unaprijeđeno. Neutaživo radoznao i hrabar, Jersin, taj usamljeni genije, ustaje protiv svjetskih ratova, pandemija, kolonijalizma i dekadencije.

Za potrebe pisanja romana «Kuga & kolera” Patriku Devilu je izašao u susret Pasterov institut u Parizu koji je piscu omogućio uvid u obimnu dokumentaciju. Devil je izjavio u jednom intervjuu da mu je omogućen uvid i u Jersinova pisma, ali namjerno nije želio da ih sve pročita.

Patrik Devil (1957) je francuski pisac koji je živio na Bliskom istoku, u Nigeriji i Alžiru. Mnogo je putovao, a neko vrijeme je proveo na Kubi, u Urugvaju i Srednjoj Americi. Aktivno piše od 1987. godine i do sada je napisao jedanaest romana. «Kuga & kolera” je njegov najpoznatiji i najprodavaniji roman, ne samo u Francuskoj već širom Evrope.

Tajna sa Krita

Roman «Ostrvo“ Viktorije Hislop (prevod Maria Toth Ignjatović) prati sudbine ljudi na grčkom ostvu Spinalonga u blizini Krita gdje je u periodu 1903 -1957 postojala kolonija oboljelih od gube.

Roman «Ostrvo” slijedi priču mlade dvadesetogodišnje Britanke Aleksis Filding. Njena majka joj nikada nije pričala o svojoj prošlosti i porodici sa Krita. Sve što zna je da je njena majka odrasla u malom ribarskom selu na Kritu, a kad Aleksis napokon odluči da posjeti to ostrvo, majka joj daje pismo za staru prijateljicu Fotini - pismo koje bi trebalo da ponudi odgovore na sva njena pitanja. Uprkos svoj ljepoti i raskoši, Krit čuva mnoge tajne, a najstrašnije su one sa Spinalonge, kamenog ostrvceta pored božanstvenog gradića Agios Nikolaos.

Roman «Ostrvo” je knjiga o ljudima izopštenim zbog bolesti, gube, za koju su dugo vremena bila vezana praznovjerja da je kazna od Boga. Isto tako roman dočarava ogromnu snagu ljubavi i ljudskog duha koji dobija bitku sa bremenom vremena u kojem bitiše.

Viktorija Hislop

Za roman «Ostrvo” Viktorija Hislop je 2007. godine dobila nagradu za najbolji debitantski roman u Velikoj Britaniji, a tokom 2008. bio je jedna od najprodavanijih knjiga na svijetu.

Potom je po romanu snimljena najskuplja grčka serija svih vremena i ujedno je bila i najgledaniji program emitovan 2010. godine u Grčkoj. Serija je bila hit i na na engleskom BBC-u, njemačkom ZDF-u, u Rusiji, Turskoj, ali i kod nas i u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini.

Viktorija Hislop (1959) je studirala engleski na Oksfordu i godinama radila u izdavaštvu kao slobodna novinarka, specijalizovna za putopise.

Poslije romana «Ostrvo”, napisala je romane «Povratak” i «Nit”. Viktorija Hislop živi u Kentu.

Bonus video: