Kriza je samo u upravljanju našim šahom

"Problem je što višedecenijski uspješan rad urušava grupa neodgovornih pojedinaca", kaže Ivanović
67 pregleda 1 komentar(a)
Božidar Ivanović, Foto: Boris Pejović
Božidar Ivanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.03.2014. 13:23h

Šah je već mjesecima sinonim za negativna dešavanja u crnogorskom sportu, za koja je poziv tužilaštvu da ih ispita stigao čak i sa adrese Uprave za mlade i sport. Upravu Šahovskog saveza Crne Gore, koji čak nije imao ni rješenje o radu, već je funkcionisao na osnovu potvrde stare 16 godina, žestoko je kritikovalo 11 klubova i istaknuti velemajstopri, kojima je podršku dao i najstariji crnogorski velemajstor, Božidar Ivanović.

"Ne postoji kriza u crnogorskom šahu, pošto je naša olimpijska reprezentacija velemajstorska, a čak i rezerva ima velemajstorsko zvanje. Nije, dakle, riječ o krizi kvaliteta, naprotiv! U šahu postoji kriza upravljanja, jer je šačica ljudi, ili nekoliko pojedinaca, prenijela ono što se dešava na državnom nivou u način upravljanja ŠSCG. No, o tome treba da riječ daju nadležni istražni organi, ali je važno da uslijedi i kazna za pronevjere. Samo tako bi rukovodeći ljudi u crnogorskim sportskim savezima radili u korist razvoja sporta, a ne ličnih interesa. Novac koji se izdvaja za sport treba da koriste sportisti", naglasio je proslavljeni crnogorski šahista Ivanović.

Problemi u našem šahu isplivali su na vidjelo nakon sumnjivih transakcija u organizaciji Evropskog prvenstva za mlade početkom jeseni u Budvi.

"Teško mi je i da slušam da neodgovorni pojedinici krše krila nečemu čemu sam posvetio život, i uz nekoliko zaljubljenika učestvovao u podizanju šaha na nivo da se sa uvažavanjem i respektom o nama govori u svijetu. I država je znala da ispoštuje i uvaži sjajne šahovske rezultate i bojim se da se sve to ne uruši. Za desetak dana je zakazana Skupština, i nadam se da će, kao i na čelu Uprave za sport, i šahom rukovoditi istaknuti šahisti. U cilju održanja ili čak i podizanja kvaliteta, pošto imamo sjajnu infrastrukturu, ali i trenere. Radojica Dabetić je, recimo, nakon što je bio sjajan igrač postao još uspješniji trener. Postoje dobre, uspješne škole šaha u brojnim centrima, pa se nadam da ćemo spremni dočekati smjenu generacija u reprezentaciji", istakao je Ivanović.

Sa titulama viceprvaka svijeta i Evrope u selekciji SFR Jugoslavije, Ivanović je tri puta bio prvak velike Jugoslavije, dva puta SR Jugoslavije i 17 puta šampion Crne Gore.

"Posvetio sam život šahu i uspio sam u sportu koji volim. Isto očekujem od talenata koji dolaze. Barani Luka Drašković i Lazar Lekić očekujem da se uskoro izbore za reprezentaciju, a onda dolaze nevjerovatni mladi talenti iz Budućnosti Andrej i Darko Šuković, Marko Vučković i Lazar Lukić. Iz nikšićke Mladosti Stefan Mandić i Đorđe Anđelić, te Danilo Tošić iz kluba Dijagonale. I kod mene u Crnogorcu vrijedno treniraju talentovana braća Pobor, Danilo i Milo. I nadam se da će im buduće rukovodstvo obezbijediti uslove da ne ostanu samo talenti", upozorava Ivanović.

"I nikako mi nije jasno kako to ostavkom predsjednika ostaje Upravni odbor Šahovskog saveza. Šahovskim radnicima mora da bude prioritet usvajanje Statuta, kojim će biti definisani svi bitni segmenti", istakao je Ivanović.

Zbog krize u ŠSCG ne brane bronzu

Doajen crnogorskog šaha, Božidar Ivanović, ostao je vjeran drevnoj igri, pa je u reprezentaciji veterana Crnoj Gori donio dvije bronzane medalje sa evropskih prvenstava.

“U svijetu su oduševljeni našim rezultatima i svi se dive kako tako mala zemlja ima kvalitetan šah. MI smo od 11 odigrali samo dva šampionata i oba puta bili bronzani. Ove godine se EP za veterane održava u Šibeniku, ali zbog krize u Savezu odlučili smo da se solidarišemo i ne učestvujemo. Uostalom, ove godine je granica spuštena sa 60 na 50 godina, jer se sve komercijalizuje. Gari Kasparov je pokrenuo inicijativu da se ne komercijalizuju takmičenja za djecu. I podržavam, jer zar djeci, tačnije roditeljima, uzimati po 100 eura za učešće. Djeci treba omogućiti, a ne sprječavati ih da igraju”, zaključio je Ivanović.

Bonus video: