Ko su vlasnici firmi

Afera Telekom: Ko se u banci hvalio provizijom od privatizacije

Jedna od firmi (Fiesta i Aktiva), navodno još nije bila ni registrovana u vrijeme kada je ugovor potpisan sa Mađar Telekomom...
93 pregleda 37 komentar(a)
misteriozan čovjek, Foto: Shutterstock
misteriozan čovjek, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.03.2014. 21:05h

Crnogorsko tužilaštvo ima dovoljno podataka i tragova o poslovanju firmi Fiesta Investments LTD i Aktiva Invest, koju američke vlasti i advokati sumnjiče da je učestvovala u korupcionaškoj privatizaciji Telekoma Crne Gore (TCG), ali nije jasno jesu li utvrdili ko su gazde ovih kontroverznih kompanija.

Američka Komisija za hartije od vrijednosti (SEC) tvrdi da je Mađar Telekom (MT) sklopio ove “lažne konsultantske ugovore”, navodno za pomoć u kupovini dodatnih akcija od malih akcionara Telekoma CG tokom privatizacije 2005.

Po ugovorima sa firmama Fiesta i Activa, sa Mauricijusa i Sejšelskih ostrva, isplaćeno je 4,47 miliona eura za usluge koje nijesu izvršene, tvrdi SEC. Jedna od firmi navodno još nije bila ni registrovana u vrijeme kada je ugovor navodno potpisan. SEC optužuje Eleka Štrauba i Andraša Baloga, bivše direktore MT da su izvršili ugovor nakon što je TCG kupljen i da su ih antidatirali. Prije dvije godine potvrđeno je da je Aktivi u bivšoj podgoričkoj Euromarket banci isplaćeno u kešu 2,32 miliona eura, iz čega se može zaključiti da je gazda Fieste prihodovao 2,15 miliona eura.

Na osnovu jednog od ova dva ugovora, kako je utvrđeno istragom u SAD, MT je podmitio najmanje dvojicu bivših crnogorskih zvaničnika koji su bili u menadžmentu TCG. SEC u tužbi tvrdi da su oni deponovali sume od 450.000 i 110.000 eura u različitim bankama u inostranstvu oko 20. maja 2005, istog dana kada je MT prebacio novac jednoj od ove dvije firme. “Jedan od njih je tada priznao službenicima banke da je depozit koji polaže u vezi sa 'njegovim dijelom' od prodaje TCG Mađar telekomu i Dojče telekomu, a da to radi na račun u stranoj banci zbog 'razloga diskrecije (ili povjerljivosti)'”, navodi SEC u tužbi, ne navodeći imena tih zvaničnika.

“Konsultanti iz tih ugovora su bili tzv. šel kompanije, (ne posluju niti imaju ikakve imovine)... koje nikada ranije nijesu pružale usluge ni Mađar Telekomu ni Dojče Telekomu… Ovi konsultanti nijesu pružili nikakve bona fide usluge po ugovorima Fieste i Active. Usluge na koje se strane pozivaju u ugovoru umjesto toga pružili su redovni spoljni savjetnici i investicioni bankari MT. Dokumenti koji su navodno dokazivali rad konsultanata po ovim ugovorima fabrikovani su kako bi se prikazalo da su konsultanti obavili legitimne usluge. Štraub, Balog i Morvai učinili su da MT iz dva puta isplati ukupno 4,47 miliona po ugovorima Fieste i Active otprilike između 12. i 20. maja 2005", utvrdio je SEC.

Iz papira američkog suda, u koje su “Vijesti” imale uvid, vidi se da je nadzor nad radom ovih firmi za MT vršila konsultantska kuća CA-IB.

SEC ne navodi puno ime Fieste, ali američka advokatska firma Vajt end Kejs, koja je za Mađar telekom vodila internu istragu o aferi, navodi da se ta firma zove Fiesta Investments Ltd, isto kao i kompanija koja je dugi niz poslovala u Crnoj Gori ili je bila akcionar u firmama povezanim sa Atlas grupom Duška Kneževića.

Atlas grupa je još prije dvije godine saopštila "da, osim Fonda zajedničkog ulaganja Atlas mont AD koji je u postupku javnog preuzimanja akcija prodao akcije Telekoma, Atlas grupa niti bilo koja druga kompanija u vlasništvu Atlas grupe nije na bilo koji način učestvovala u postupku privatizacije Telekoma".

"Takođe, odgovorno tvrdimo da Atlas grupa, niti njen vlasnik ili bilo koja kompanija u vlasništvu Atlas grupe, nije vlasnik kompanije Fieste investments sa Mauricijusa", saopštili su iz Atlasa u januaru 2010. godine.

Predsjedavajući skupštinskog odbora, koji je pratio ovu kurupcinašku aferu, Andrija Mandić prije dvije godine rekao je da su se u parlamentu bavili i ovom firmom, ali nije mogao otkriti konkretne detalje u vezi sa učešćem Fieste, jer su to tajni podaci.

Bivši direktor Euromarket banke Branimir Pajković, potvrdio je u avgustu 2012. da je crnogorskom tužilaštvu kazao da je za firmu Activa Invest prvi i posljednji put čuo od pokojnog Kazimira Pregla.

“Prije toga mi nije bilo poznato da ta firma uopšte postoji i da ima račun kod Euromarket banke. Pregl me je obavijestio da će ovlašćeno lice u narednih nekoliko dana sa tog računa podići veći iznos gotovine i zamolio da nadležna služba banke pripremi traženi iznos. To je sve što znam o temi”, naveo je Pajković.

Pregl, koji je preminuo 2011. godine, u septembru 2008. godine postavljen je za predsjednika Odbora direktora Prve banke. Pajković je istakao da nije znao ko je vlasnik firme ili ko je bio ovlašćen podigne gotovinu, ali i da se sve to mora nalaziti u dokumentaciji Euromarket banke.

Prema informacijama “Vijesti” iz više izvora, Uprava za sprečavanje pranja novca na čelu sa Predragom Mitrovićem došla je do podataka da je meksički državljanin Oskar Ramirez krajem aprila u Euromarket banci otvorio nerezidenti račun za Activu. Na taj račun je iz Mađar telekoma 12. maja 2005. godine uplaćeno 2,3 miliona eura koja su podignuta u gotovini tri dana kasnije. Zbog toga je tužilaštvo saslušalo Pajkovića. Prema jednom izvoru, direktor Activa Investa bio je Pregl, dok je Ramirez bio zaveden kao ovlašćeno lice.

Preporučujemo za Vas