Naučnici napravili vještački pankreas za liječenje dijabetesa

„Naš cilj je bio da pacijent više ne dobija injekcije insulina“, naveli su stručnjaci
363 pregleda 3 komentar(a)
pankreas, Foto: Shutterstock
pankreas, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.03.2014. 19:48h

Evropski naučnici saopštili su da su napravili vještački pankreas koji bi direktno proizvodio insulin u organizmu i pomogao u liječenju dijabetesa, prenijeli su francuski mediji.

Evropski centar za istraživanje dijabetesa sa sjedištem u Bezansonu ustanovio je proces dobijanja vještačkog pankreasa.

Poslije 20 godina istraživanja novi vještački pankreas izgleda kao džep debljine od nekoliko milimetara koji bi se ugradio u stomak pacijenta. Unutar tog polupropustljivog džepa se nalaze žive ćelije sposobne da direktno luče insulin.

„Naš cilj je bio da pacijent više ne dobija injekcije insulina“, naveli su stručnjaci i dodali da taj pankreas ne liječi dijabetes, već omogućava da pacijent ne misli stalno na svoju bolest.

Vještački pankreas se trenutno klinički ispituje na laboratorijskim životinjama, a prvi testovi na ljudima očekuju se krajem 2015. godine.

On je prvenstveno namijenjen pacijentima s dijabetesom tipa 1, koji pogađa mlađe osobe, posebno u pubertetu.

Dijabetes, u narodu poznat kao šećerna bolest, predstavlja poremećaj nivoa glukoze u krvi do kojeg dolazi kada žlezda pankreas potpuno ili djelimično prestane da luči hormon insulin. Ta bolest može u početku da se liječi tabletama, a kasnije injekcijama insulina.

Prvi simptomi bolesti su umor i slabost, zamagljen vid, stalna žeđ, naglo mršavljenje i čest odlazak u toalet. Komplikacije bolesti su hipoglikemija, koma, kao i kardiovaskularne bolesti, vaskularne komplikacije (gangrena, sljepilo), bolesti bubrega, bolesti moždanih funkcija, koji mogu dovesti do fatalnog ishoda.

Bonus video: