Marković: Dokazi SEC-a moraju biti verifikovani

"Sve je u rukama državnih organa i nadležnih institucija, a mediji i političari to koriste u svoje dnevne političke svrhe i to se ne može kontrolisati"
3 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.03.2014. 16:46h

Aferu Telekom treba da razriješe sudske vlasti, a dokazi američke Komisije za hartije od vrijednosti i berzu (SEC) moraju biti verifikovani prema crnogorskim zakonima, saopštio je potpredsjednik Vlade, Duško Marković.

On je podsjetio da je specijalni tužilac Đurđina Nina Ivanović saopštila da dokumentacija koja je došla u Crnu Goru, kroz međunarodnu pravosudnu saradnju, nije osnov i nema dokaza da se predmet procesuira u Crnoj Gori.

"U međuvremenu smo dobili saopštenje američke Ambasade koja kaže da su vlasti u SAD obezbijedile dokaze vezane za tu korupciju. Očekujemo da dobijemo te dokaze", rekao je Marković nakon izlaganja na prvom regionalnom forumu o vladavini prava za jugoistočnu Evropu.

Prema njegovim riječima, ti dokazi ne mogu biti osnov za progon u Crnoj Gori.

"Moraju biti verifikovani po našim zakonima i u skladu sa postupcima kod naših državnih organa. Ali, ostavimo da vidimo. Sve je u rukama državnih organa i nadležnih institucija, a mediji i političari to koriste u svoje dnevne političke svrhe i to se ne može kontrolisati", ocijenio je Marković.

Ambasada SAD-a pozvala je crnogorske vlasti da sprovedu potpunu istragu i privedu pravdi sve koji su krivi u slučaju privatizacije Telekoma.

Iz Ambasade su podsjetili da je u januaru ove godine pomoćnik glavnog zastupnika tužbe, Robert Dodge, obavijestio vijeće odbrane da SEC neće nastaviti postupak u vezi sa svojim činjeničnim tvrdnjama o korupciji u Crnoj Gori i da će, u cilju racionalizuje svojih činjeničnih tvrdnji, u nastavku postupka u tom predmetu bazirati svoju tužbu u potpunosti na tvrdnjama povezanim sa Makedonijom.

"Komisija za hartije od vrijednosti i berzu je, međutim, došla do dokaza o podmićivanju u Crnoj Gori", rekli su iz Ambasade i podsjetili da su se crnogorske vlasti u januaru 2012. godine saglasile da otvore istragu o tim tvrdnjama.

"Vijesti" su, pozivajući se na dokumente američkog suda, objavile da američka Komisija za hartije od vrijednosti i berzu tvrdi da je advokat Ana Kolarević primila mito u ime svog brata Mila Đukanovića nakon privatizacije Telekoma Crne Gore 2005. godine.

Kolarević i još pet crnogorskih državljana bili su na spisku svjedoka odbrane trojice bivših direktora Magyar Telekoma pred sudom u Njujorku zbog kršenja američkih računovodstvenih, antikoruptivnih i drugih propisa u vezi sa navodnim podmićivanjem zvaničnika u Crnoj Gori i Makedoniji.

Bonus video: