Vlasnik firme "Narcis" osumnjičen da je naredio i platio prebijanje Lidije Nikčević

"Nijesu me obeshrabrili. Nastaviću da pišem i moje pero je sada još oštrije", rekla je novinarka "Dana" Lidija Nikčević
486 pregleda 80 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2014. 17:52h

Načelnik nikšićkog Centra bezbjednosti, Milovan Pavićević, na pres konferenciji saopštio je da su, u saradnji sa tužiocem i kolegama iz sektora Kriminalističke policije, u ova tri mjeseca uspjeli da potpuno rasvjetle slučaj prebijanja novinarke Dana Lidije Nikčević, te da su našli nalogodavca i motiv.

On je saopštio da je vlasnik firme za pogrebne usluge iz Nikšića Željko Miletić osumnjičen da je naredio i platio prebijanje novinarke Lidije Nikčević, dok su Milovan Gardašević, Zoran Abramović, Vukašin Đurđevac i Nikola Bulatović osumnjičeni za nasilničko ponašanje.

U akciji policije uhapšen je i Vladimir Mitrović kojem je na teret stavljeno krivično djelo nasilničko djelo putem pomaganja.

Šef nikšićke policije kazao je da su tokom tromjesečne istrage izvršene brojne istražne radnje, te da je u saradnji sa novinarkom Nikčević provjereno i više verzija mogućeg motiva za napad na nju.

Milovan Gardašević

Pavićević je kazao da su tokom sprovođenja istrage preduzete brojne policijsko – tužilačke aktivnosti, od kojih je izdvojio:

  • provjereno je više kriminalističkih verzija u odnosu na interesantne novinarske tekstove, u saradnji sa oštećenom
  • prikupljena su obavještenja od 117 lica
  • izvršena je provjera alibija za 31 lice
  • angažovan je poligrafski ispitivač Uprave policije MUP-a
  • sprovođene su operativne mjere i radnje na terenu
  • preduzete su posebne dokazne radnje prema 47 objekata
  • kontrolisano je 19 objekata pod sistemom tehničke zaštite
  • izvršeni su pretresi stanova i ostalih prostorija za 6 lica
  • privremeno je oduzeto više predmeta interesantnih za dalji tok postupka, koji će biti predmet forenzičkih vještačenja i analiza u zemlji i inostranstvu: plan za izvršenje krivičnog djela, gumena palica crne boje, muški odjevni predmeti crne boje sa kapuljačama i drugi predmeti za koje se sumnja da su korišćeni za pripremanje i izvršenje krivičnog djela

Osnovni državni tužilac Stevo Šekarić odgovarajući na pitanja Vijesti kazao je da je u prvim danima istrage pravna kvalifikacija djela bila pokušaj razbojništva, ali tokom izviđaja došlo se do sumnje da je riječ o naručenom napadu.

TV Vijesti, Svetlana Đokić

Na pitanje zašto nije djelo kvalifikavao da je urađeno na organizovan način s obzirom da je u pitanju grupa koja je imala nalogodavca, motiv i uloge, on je odgovorio:

"Pravna kvalifikacija je takva kakva jeste"

Na današnjem presu oni nisu željeli da podijele više detalja oko organizacije grupe, ali ni tačnu cifru koliko je vlasnik firme "Narcis" dao napadačima.

Nikčević: Nastaviću da pišem i moje pero je sada još oštrije

Nikčević je kazala da je očekivala da će biti pronađeni počinioci i da joj je drago što se to dogodilo.

"Napad na mene je riješen, a nadam se da će i ostali uskoro biti riješeni"

Ona je dodala da su rane zarasle i da će se vrlo brzo vratiti na posao.

"Nijesu me obeshrabrili. Nastaviću da pišem i moje pero je sada još oštrije. Nemam objašnjenja za ovaj napad i očekujem da će institucije sistema da nastave da rade svoj posao. Ako ne žele da nastave da rade svoj posao Komisija za suzbijanje napada na novinare će ih natjerati na to, jer jednom stvari moraju izaći na čistac. 27.maja će biti deset godina od kako je ubijen Duško Jovanović. Tu su i brojni napadi na redakciju „Vijesti“ i kolege koje rade u toj i drugim medijskim kućama i na mene. Palili su, ubijali, napadali ali mislim da je tome došao kraj. Napad na mene je riješen, a nadam se da će i ostali uskoro biti riješeni", rekla je Nikčević.

Marković: Sačekati konačnu presudu

Hapšenja povodom rasvjetljavanja napada na novinarku Dana Lidiju Nikčević dobar su prvi korak, ali treba sačekati i vidjeti kakva će biti optužnica i konačna presuda, rekao je zamjenik glavnog urednika Nikola Marković.

Nikšićka policija privela šest osoba za koje se sumnja da su napale novinarku Dana Lidiju Nikčević.

“To je prvi i to dobar korak, kada je u pitanju rasvjetljavanje napada na novinare, ali treba sačekati i vidjeti kakva će biti optužnica ali i konačna presuda”, rekao je Marković agenciji MINA.

Marković, koji je i predsjednik Komisije za praćenje istrage napada na novinare, smatra da se potvrdilo ono što su u Komisji tvrdili od početka-da se ne radi o pokušaju pljačke.

“Već o dobro organizovanom napadu na našu koleginicu, zbog tekstova koje je pisala o organizovanom kriminal i korupciji. Očekujem da se saradnja državnih organa i Komisije nastavi”, rekao je on.

Prema riječima Markovića, kada je policija uvažila činjenice koje im je saopštila Nikčević ali i kada su im iz Komisije predočili tekstove i prijetnje koje su stizale na račun nje i redakcije, došlo se do prvih rezultata.

“Nadam se da će oni, koji su tvrdili da je u pitanu pljačka, snositi i moralne i pravne konsekvence, jer su svojim ponašanjem istragu vodili u pogrešnom smjeru. Da nije bilo zajedničke upornosti sumnjam da bi se došlo do ovih rezultata”, kazao je on.

Marković je ponovio da je hapšenje dobar prvi korak, navodeći da je poslije policije na redu da tužilaštvo dobro pripremi dokaze, “a da sud oštro kazni vinovnike tog nedjela“.

Galerija

Bonus video: