Mjesec poštovanja globalnog fenomena

Ove godine manifestaciju čini 28 programa, od čega osam koncerata, jedna izložba, deset filmskih projekcija
0 komentar(a)
Dani džeza, Foto: Zoran Đurić
Dani džeza, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 28.03.2014. 19:12h

Tradicionalna manifestacija Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori/Jazz Appreciation Month in Montenegro - JAM 2014. svečano će biti otvorena prvog aprila koncertom turskog kvinteta “A Kapela Boazići” u Velikoj sali Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović” u 20 sati.

Ove godine manifestaciju, koja će se održavati do 30. aprila, čini 28 programa, od čega osam koncerata, jedna izložba, deset filmskih projekcija, dva predavanja i posebni programi koji će biti realizovani u crnogorskim muzičkim školama, najavljeno je na juče održanoj konferenciji za novinare, organizovanoj povodom održavanja tradicionalne manifestacije posvećene džezu.

Programi Mjeseca poštovanja džeza pored Podgorice realizovaće se i u Baru, Tivtu, Pljevljima, Cetinju, Herceg Novom

Ove godine prvi put partner manifestacije je Turska, tačnije Turski kulturni centar u Podgorici i Amasada Turske u Cnoj Gori. Tim povodom o saradnji kao i o ansablu koji će otvoriti JAM, govorio je Džihan Ozdemir, direktor Tusrkog kulturnog centra.

“Turski kulturni centar u Podgorici biće otvoren narednog mjeseca, a naša prva aktivnost je organizovanje koncerta u sklopu Mjeseca poštovanja džeza. Riječ je o predstavljanju ansambla 'A Kapela Boazići', osnovanom na Univerzitetu Boazići 2002. godine. U pitanju je kvintet sa zapaženim festivalskim nastupima. Njihov repertoar sastoji se od tradicionalne muzike u Antaliji do džez standarda, a često izvode muziku poznatog kompozitora Fazila Saja. Kvintet čine sopran, alt, dva tenora i bas”, kazao Džihan Ozdemir.

Šefica za kulturu i medije u Američkoj ambasadi, koja je dugogodišnji partner manifestacije, Sanšajn Ajson, istakla je da je zadovoljstvo učestvovati u ovakvim programima jer oni pomažu da se razvija međusobno razumijevanje različitih kultura. Džez, koji je nastao u Americi, a kasnije postao globalni fenomen, “sjajan je primjer za to”, prokomentarisla je Ajson.

Maja Popović u okviru JAM-a najvila je, između ostalog, predavanje “East Meets Jazz” Virgila Mihaiua iz Rumunije, gostovanje “Backyard Jazz Ensemble” (Njemačka), “Tigran Hamasyan Trio” (Jermenija/SAD), “Serbian Jazz Bre! Band” (Srbija), brojne radionice, džez matine - Džez ansambli Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić” (klasa prof. Šule Jovović), predavanje “If you don't know how to call it, it's jazz” prof. Rada Amanovića...

Programi Mjeseca poštovanja džeza pored Podgorice realizovaće se i u Baru, Tivtu, Pljevljima, Cetinju, Herceg Novom.

Manifestaciju Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori koordinira udruženje Umjetnosti džeza-Jazz Art u saradnji sa KIC-om “Budo Tomović”, Porto Montenegro, Turistička organizacija Podgorica, Kraljevsko pozorište “Zetski dom”, Kulturni centar Bar, Herceg Fest, HAPS, Američki ugao Podgorica i Pljevlja, Američka čitaonica Cetinje, Umjetnička škola za muziku i balet “Vasa Pavić”, Muzička škola u Tivtu, i inostranim partnerima Turski kulturni centar, Američka ambasada...

Džez na filmu

Miodrag Popović, filmski urednik u KIC-u “Budo Tomović” najavio je ostvarenja koja će biti prikazivana u okviru segmenta “Džez na filmu”.

"Ove godine odlučili smo se za tri naslova koja će biti prikazana 3, 4. i 5. aprila u sali DODEST-a, a riječ je o filmovima “Lift za gubilište”, “Regtime” i “Braća bluz”. Prvi film je iz 1958. čuvenog Luja Mala, njegov prvijenac u kojem je promovisana velika filmska zvijezda Žana Moro, a muziku za film uradio je Majls Dejvis. Naredni film “Regtime” iz 1981. proslavljenog Miloša Formana, govori o pravoj vodviljskoj atmosferi, a muziku potpisuje Rendi Njumen, a za kraj smo ostavili “Braću bluz” Džona Lndisa”, najavio je Popović.

Bonus video: