SEC: Analizu vrijednu 20.000, platili 2,3 miliona eura

Analizu tržišta u Crnoj Gori, Srbiji, Kosovu, Albaniji i BiH, navodno je uradila srpska konsultanska firme CES Mecon, a na njen zahtjev je sklopljen ugovor sa firmom Roli
52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2014. 20:43h

Posao analize tržišta telekomunikacija u jugoistočnoj Evropi, koji je naručio Monet 2005. precijenjen je najmanje deset puta, a i ugovor sa firmom Roli (Rawleigh Trading) poslužio je za podmićivanje crnogorskih zvaničnika kako bi Mađar telekom imao “supervećinu” akcija u Telekomu Crne Gore (TCG), tvrdi američka Komisija za hartije od vrijednosti i berze (SEC).

Analizu tržišta u Crnoj Gori, Srbiji, Kosovu, Albaniji i BiH, navodno je uradila srpska konsultanska firme CES Mecon, a na njen zahtjev je sklopljen ugovor sa firmom Roli, jer nije željela da se javno pojavljuje zbog navodnog konflikta interesa, stoji u dokumentima američkog suda u koji su “Vijesti” imale uvid.

To su napisali i vještaci Ekonomskog fakulteta u decembru 2006, na zahtjev crnogorskog tužilaštva. Ono je nakon toga utvrdilo da nije bilo zloupotreba u tom ugovoru, kao ni u onom sa firmom Sigma, preko kojeg je, tvrdi SEC, Ana Kolarević “podmićena u ime svog brata” Mila Đukanovića.

Ana Kolarević

Po tužbi SEC-a, u Njujorku se sudi trojici bivših direktora Mađar telekoma zbog kršenja američkih berzanskih i antikoruptivnih zakona zbog još dva takva ugovora u vezi sa navodnim podmićivanjem najmanje dvojice crnogorskih zvaničnika sa 7,35 miliona eura tokom privatizacije TCG.

Odbrana tuženih bivših direktora Mađar telekoma sugeriše u predlogu pitanja za svjedoke u Crnoj Gori, Mađarskoj i Njemačkoj da je kontakt sa CES Meconom za taj posao ostvario Oleg Obradović, predsjednik borda TCG, koji je odranije znao Zvonimira Nikezića, vlasnika te firme, kome se sudi u Srbiji.

Obradović je potpisao ugovor sa Rolijem, vrijedan 2,3 miliona eura 27. oktobra po odluci borda, zajedno sa tadašnjim izvršnim direktorom Moneta Miodragom Ivanovićem.

Oleg Obradović

SEC tvrdi da Roli postoji samo na papiru, da je bez zaposlenih, poslovnih aktivnosti i imovine. Registrovana je na britanskom dijelu Kariba a sjedište joj je u Londonu, na adresi stambenog objekta, navodi SEC.

Stručnjaci smatraju da su takve kompanije često omiljeno sredstvo peračima novca, davaocima i primaocima mita, utajivačima poreza i onima koji krše sankcije.

“(Roli) nije pružila nikakve usluge u dobroj vjeri, već je to uradila druga firma. Nijedan od izvještaja koji su dati kao dokazi da je ta firma uradila posao ne predstavljaju originalan rad. Izvještaji su proizvod rada druge konsultantske firme... Revizori Mađar telekoma kasnije su procijenili da ti izvještaji vrijede 20.000 eura”, stoji u tužbi.

SEC tvrdi da je po ovom ugovoru isplaćeno deset puta više nego za posao sa sličnom temom koji je godinu ranije uradila druga konsultantska firma za Mađar telekom.

Iz papira američkog suda vidi se da je ponuda CES Mecona u junu 2005. bila na 2,5 miliona eura, da je Ivanović potpisao fakturu od 460.000 eura 28. oktobra, a drugu 14. decembra 2005 na 1,84 miliona. Novac je isplaćen između 7. novembra i 28. decembra 2005, tvrdi SEC.

Miodrag Ivanović

Kvalitet posla koji je radio CES Mecon, nadgledali su Monet i TCG, sugeriše odbrana. U pitanjima odbrane, svjedocima se sugeriše da je Mađar telekom navodno namjeravao da TCG bude ulazna tačka za njihovo širenje na Balkanu.

Takođe, CES Mecon je navodno izrazio želju da ne bude sklopljen direktno ugovor sa njim, jer je savjetovao telekomunikacione kompanije u Srbiji “pa bi to predstavljalo konflikt interesa”. Firma je bila u procesu da postane savjetnik srpske vlade za privatizaciju Telekoma Srbija, a Mađar telekom je navodno poslušao savjet CES Mecona da ne kupuje srpsku telekomunikacionu firmu.

Kolarevićeva, Obradović i Ivanović ranije su negirali da su učestvovali u korupciji u vezi sa privatizacijom TCG.

“Konsultant” bio u pritvoru, sad mu se za milione sudi

Protiv Zvonimira Nikezića u toku je suđenje u Beogradu u slučaju “Azotara”, gdje je optužen za krivično djelo zloupotrebe položaja odgovornog lica u podstrekivanju.

Zajedno sa bivšim ministrom poljoprivrede Srbije Sašom Draginom optužen je da je osmislio način prodaje regresiranog đubriva preko Azotare i oštetio ovu kompaniju za 4,5 miliona eura. Nikezić je nakon više mjeseci u pritvoru prošle godine pušten uz kauciju i brani se sa slobode.

On je 1989. godine osnovao je konsultantsku firmu Mecon a 1993. CES Mecon, koja se bavila istom djelatnošću. Ova kompanija je, prema izvještaju Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), proteklih godina bila konsultant više državnih firmi u Srbiji računajući i Agenciju za privatizaciju i Ministarstvo ekonomije.

U ovoj firmi su prije više godine radili Mirko Cvetković i Diana Dragutinović, koji su kasnije postali premijer Srbije i ministarka finansija. Prema podacima koje je CINS dobio zvanično iz državnog budžeta je Nikezićevoj firmi uplaćeno više od 500 miliona dinara što bi prema sadašnjem kursu iznosilo 4,5 miliona eura.

Ivanović - Prva, Pobjeda, briketi...

Miodrag Ivanović bio je izvršni direktor Moneta i nakon privatizacije Telekoma do aprila 2007. kada je uz otpremninu otišao, a Monet je pripojen Telekomu. U istom mjesecu postavljen je u bord direktora državne naftne kompanije Montenegro bonus.

U avgustu iste godine postao je direktor Petrol bonusa, koju su formirali Montenegro bonus i slovenački Petrol. Slovenci su pet godina kasnije preuzeli cijelu kompaniju.

U decembru 2009. Ivanović je izabran za izvršnog direktora Pobjede, a od januara do jula 2011. je i predsjednik borda direktora. Na čelu ovog državnog preduzeća u gubicima, bio je do oktobra 2011, kada novina zbog štrajka dijala radnika nije izašla.

Ivanović je učestvovao u dokapitalizaciji Prve banke koja je banku Aca Đukanovića spasavala od kraha. Tokom tog postupka, koji je završen u maju 2011, uložio je 900 hiljada eura u kupovinu 7.041 akciju.

Bio je najveći učesnik dokapitalizacije nakon Elektroprivrede. Ivanović je od 2006. do juna prošle godine bio je u bordu direktora Montenegro erlajnza, velikog državnog gubitaša.

Ivanović je sa bivšim predsjednikom borda direktora Telekoma Olegom Obradovićem i sadašnjim ministrom rada i socijalnog staranja Predragom Boškovićem osnivač firme OMP Engineering, koja je sa državnim Planta žama osnovala fabriku briketa.

Fabrika je zvanično otvorena 2011, ali nikada nije proradila.

Bonus video: