Reci mi to jednostavno

Ženama je svrha komunikacije najčešće povezivanje, a muškarcima razmjena informacija Zato, ako vam se čini da se ne slažete oko onoga šta osjećate, on možda samo želi da mu jasno kažete šta želite.
0 komentar(a)
veza, Foto: Shutterstock
veza, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.03.2014. 18:15h

Sedam stvari koje vaš partner želi da kaže da biste prebrodili komunikacijski jaz.

  • Malo 'hvala' čini veliku razliku

Možda mislite da vi ionako radite većinu stvari po kući, ali bi i oni to radili češće kada biste im na tome zahvalili. Baš kao i vama, i njemu je potrebna zahvalnost i da - mali podizač ega. Studije su pokazale da se sretni parovi često daju komplimente jedno drugom. 'Riječ hvala je jednostavan način da pokažete zahvalnost i učinite ga važnim i potrebnim', kaže Tod Kriger, bračni terapeut i autor knjige The Long, Hot Marriage.

  • Radije bih ti ponudio konkretan savjet, nego rame za plakanje

Kada dođete kući sa posla i počnete da se žalite na prezahtjvnog šefa, muškarac to shvata kao da od njega tražite pomoć i nudi savjet ili rješenje. Vi to shvatate kao da ste nesposobni da sami riješite proble...i tu nastane problem ... Vama samo treba neko da vas sasluša. 'Znajte da kada vam suprug da savjet kako da riješite problem, to je njegov način da vam kaže da mu je stalo', objašnjava dr. Luis Nemojte njegov savjet da dočekate kritično, ali mu isto tako slobodno recite da ste i sami to pokušali te da vam je sad samo potrebna pažnja.

  • Ako želiš da nešto bude napravljeno do određenog roka, reci mi to

Zamolite ga da nešto uradi, on to ne uradi odmah, pa se prigovori zašto to nije napravio čine opravdanim Ali, ako mu jasno ne kažete da je nešto hitno, on će samo dobiti poruku da nešto mora da napravi - ne i kada. 'On želi da znate da će rado uraditi sve što treba, sve dok ste precizno odredili vrijeme do kada to treba da se uradi', kaže dr. Kriger

  • Reci mi otvoreno što te muči

Muškarce veoma zbunjuju poromjene raspoloženja i pitaju se zašto žene jednostavno ne kažu ono što im smeta, nego kroz zube protisnu 'sve je u redu'. Možda mislite da tako ne komunicirate, ali to radite. Nešto vam smeta, ali on ne može da odredi šta. Zato, naredni put put kada uradi nešto što vas izluđuje (npr uđe u kuću i direktno sjedne za kompjuter), jasno mu recite da vas to nervira, umjesto da budete pasivno agresivni.

  • Molim te, ne pitaj me kako izgledaš u toj haljini

Prvo i osnovno, na to pitanje ne postoji pravi odgovor - uvijek ćete biti nezadovoljni. Zati, često postavite to pitanje a već ste donijele odluku. Zato, ili ništa ne pitajte ili budite određeni, kaže dr. Luis. Na primjer - idu li mi ove cipele uz ovu haljinu? I svakako razmislite prije postavljanja pitanja poput - izgleda li mi guza veliko u ovim pantalonama? Ako želite da vam kaže da njemu izgledate odlično u svemu, a on prihvata tu igru - samo naprijed. Ali ako želite iskren odgovor, pazite šta pitate.

6. Htio bih da ne mislišda stalno moramo da pričamo da bismo bili bliski

Oboje dođete kući umorni s posla, ili konačno uspavate djecu, i onda samo sjedite i gledate televiziju. Možete li to nazvati zajedništvom? Njemu jeste, iako vama sjedenje pred TV-om ne predstavlja da radite nešto zajedno. 'Tišina u sobi, i sama vaša prisutnost, muškarcu predstavljaju bliskost', kaže dr. Luis. 'On ne žudi nužno za razgovorom. Zato svako malo dotaknite njeocvu ruku ili ako želite da pričate, tako mu recite, ali ne pretpostavljajte da je tišina isto što i nezainteresovanost.'

  • Htio bih da želiš više seksa

Možda mislite da vaš partner stalno želi seks, ali ne shvatate da odbijanjem on počinje da misli da nešto radi pogrešno. 'Puno muškaraca misli da možda nisu dovoljno dobri', kaže dr. Luia. Nije stvar samo u njegovim potrebama, nego i u želji da vama ugodi. 'I muškarci i žene žele da postignu intimnost, a nekad izgleda da žene moraju da shvate da muškarci često razdvajaju intimnost od seksa, dok je ženama potrebna intimnost da bi se upustile u odnos Zato otvoreno popričajte i pronađite kompromis' A ako ste raspoloženi za seks? On će voljeti što ste preuzeli inicijativu, ali i cijeniti što se osjeća poželjno.

Bonus video: