Navike koje vam potajno uništavaju kožu

Čišćenje lica je neophodno za lijepu kožu, ali ne bi trebalo da pretjerujete posebno ako imate suvu kožu
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2014. 12:25h

Pazite na svoju kožu, kupujete nove kreme i losione, ali ako i dalje stanje nije ništa bolje, možda vas sabotiraju svakodnevne navike koje dugotrajno mogu štetiti koži.

1. Previše konzumirate slatko, kafu ili slano?

Ako ni redovan piling, čišćenje i maske ne pomažu, a koža je i dalje puna bubuljica, uzrok se možda krije u nepravilnoj ishrani. Pretjerivanje sa šećerom, alkoholom, solju i kofeinom najprije se vidi na licu. Kofein i so isušuju kožu zbog čega se ona ljušti i sklona je pucanju, a time i borama.

Alkohol dehidrira kožu i izaziva upalu zbog čega je ona sklona ljuštenju. Slično važi i za šećer. Hrana koja je bogata šećerom uništava kolagen, smanjuje elastičnost kože i povećava rizik od ranog nastanka bora.

2. Čistite lice više nego što je potrebno

Čišćenje lica je neophodno za lijepu kožu, ali ne bi trebalo da pretjerujete posebno ako imate suvu kožu. Pretjerano čišćenje skida prirodna ulja s površine koja joj daju vlažnost. Ukoliko vam je koža suva i osjetljiva, najbolje bi bilo da je prije spavanja očistite kremastim tonikom ili onim na bazi ulja, a ujutro samo lice isprati vodom.

Kožu je dovoljno očistiti tonikom samo jednom dnevno jer ćete tako zadržati više dobrih ulja, tvrde dermatolozi.

3. Piling koji imate vam ne odgovara

Pilinzi bi trebalo da budu blagi za kožu, ali ako izazivaju svrab i crvenilo to znači da skidaju prirodna ulja pa bi najbolje bilo da ih zamijenite. Primjer takvih pilinga su oni s većim zrnima i sjemenkama koje iritiraju i uzrokuju upale pa se koža ljušti. To najčešće dovodi do začepljenja pora, a ne do čiste kože.

Najbolje je da se koriste nježni pilinzi s mikrozrnima ili šećerom jednom do dvaput nedjeljno ili one koji su pravljeni na bazi mliječne kiseline i to najviše jednom nedjeljno.

4. Premalo spavate

Manje od sedam sati sna čini kožu beživotnom, a bore vidljivijima nego inače. Koža može da se oporavi od povremene besane noći, posebno ako ste mladi, ali s godinama se proces obnove usporava. Blještavo svjetlo TV ekrana smanjuje nivo melatonina, hormona koji reguliše unutrašnji sat. To usporava obnovu ćelija kože i pospešuje nastanak bora. Kod nesanice pomaže topla kupka ili tuš koji umiruju tijelo.

5. Ne skidate šminku prije spavanja

Ako ne skinete šminku prije spavanja podstaćićete začepljenje pora, iritaciju kože i očiju, pa čak i upalu kože. U situacijama kada nemate vremena za to, poput onih nakon noćnog izlaska, držite na noćnom ormariću vlažne maramice za skidanje šminke. S njima ćete u par poteza skinuti sav makeup. Najbolji izbor su one bez alkohola i mirisa jer ne isušuju i nadražuju kožu.

6. Pušite

Pušenje čini kožu žućkastom i smanjuje njenu elastičnost uslijed smanjenja kolagena. Ipak dobra vijest je da se lice popravlja već dvije nedjelje nakon prestanka pušenja, ističu ljekari. Poboljšava se struktura kože, a vraća se i njen prirodni sjaj.

Galerija

Bonus video: