Dani nobelovca: Andrić je u Herceg Novom bio najsrećniji

Dramski umjetnik Vojin Ćetković govorio je tekst “ O priči i pričanju” koji je Andrić izgovorio kada je primio Nobelovu nagradu, a u muzičkom dijelu programa nastupila je Novljanka Iva Kostić
361 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 18.08.2018. 13:09h

Izložbom "Pisac, diplomata i nobelovac" u čijoj je postavci između ostalog autentična Nobelova nagrada za književnost i medalja, koju je pisac dobio 1961. godine, sinoć su u kući Iva Andrića, počeli “Dani nobelovca u Herceg Novom”

Izložbu je otvorio konzul Srbije u Herceg Novom Zoran Dojčinović koji je podsjetio i na diplomatsku Andrićevu karijeru koja je počela pri Svetoj stolici 1920. godine i trajala do 1940. godine, zatim na podatak da je Andrić u tom periodu službovao u osam evropskih država i deset gradova i stekao visok ugled u svijetu diplomatije.

“A šta je zapravo diplomatija – nego most preko koga ljudi, odnosno države uspostavljaju neophodne veze, kazao je Dojčinović citirajući Andriča da “od svega što čovjek u svom životnom nagonu podiže i gradi ništa nije u mojim očima vrijednije od mostova“.

“Iako do sada srpska istoriografija nije ostavila mnogo pisanih svjedočanstava o brilijantnoj diplomatskoj karijeri velikog književnika, verujem da će aktivnosti koje će se odvijati u kući Iva Andrića u Herceg Novom napraviti dodatni korak u pravcu uklanjanja nepoznanica o Andriću kao diplomati”, ustvrdio je Dojčinović.

Rukovodilac ekspertskog tima za revitalizaciju Adrićeve kuće, dr Vladimir Roganović, uz konstataciju da je Herceg Novi, Matavuljev, Njegošev, Carev i Lalićev grad, istakao i da ostaje upisan arabesknim tragom Andrićevog pera na literarnoj mapi svijeta kao mjesto mirnog zbrajanja životnih i umjetničkih spoznaja piščevih.

“I ovaj lokus piščevog vrta i doma koji je sagradio, boji jednako naše duše i piščevu dušu, koja se od 15. jula ove godine kao u divotnom ogledalu iz Borhesovske plave polutame zari i ogleda u jednom umjetniku, u jednom čovjeku, koji ga nadahnjuje, vodi, možda i kuda nije bivao i verigama veže i povezuje Višegrad i Beograd, Savinu i Kotor, Stokholm i Sankt Peterburg, Toplu, Kuću i nezaborav", kazao je Roganović

Direktorka Muzeja grada Beograda, Tatjana Korićanac je rekla da je vrijeme koje je Andrić proveo sa suprugom Milicom u Herceg Novom, u domu koji su sagradili na Toploj, bio njegov najljepši period života. Istakla je da na izložbi koja je otvorena nema puno eksponata, ali da je riječ o ekskluzivnim predmetima koji su najvrijedniji u Muzeju Iva Andrića u Beogradu.

“Otvarajući vrata kuće u kojoj je Andrić bio najsrećniji, Opština Herceg Novi je vratila velikog pisca u našu sredinu i njegovu ličnost sagledala iz posebnog ugla. Ako ćemo se rukovoditi mudrošču da je čovjek dužan svom zavičaju, tada smo svi mi skupa na dobrom putu da to uradimo kroz realizaciju ovakvih i sličnih projekata – kazala je sekretarka za kulturu I obrazovanje Ana Zambelić-Pištalo.

Dramski umjetnik Vojin Ćetković govorio je tekst “ O priči i pričanju” koji je Andrić izgovorio kada je primio Nobelovu nagradu, a u muzičkom dijelu programa nastupila je Novljanka Iva Kostić.

Galerija

Bonus video: