Otvaranje izložbe "Ego sum" u ponedjeljak u Dvorcu Petrovića

Ego sum, Ja jesam, dakle, prvi je krug unutar umjetnikovog kompleksnog habitusa
68 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.03.2014. 21:13h

Izložba crnogorske savremene umjetnosti pod nazivom “Ego sum”, u organizaciji Centra savremene umjetnosti Crne Gore, biće otvorena u ponedjeljak, 31. marta, u Dvorcu Petrovića na Kruševcu u 20 sati.

Na izložbi će biti predstavljeni radovi umjetnika: Brigite Antoni, Ane Pejović Knežević, Teodore Nikčević, Jovane Vujanović, Siniše Radulovića, Nebojše Dedića, Milene Jovićević, Natalije Vujošević, Jelene Tomašević, Gordane Kuč, Radovana Grujića, Veska Gagovića, Milije Pavićevića, Ilije Burića i Ilije Šoškića. Autor koncepta izložbe je istoričar umjetnosti Petar Ćuković, a kustoskinje su Ljiljana Karadžić i Ana Ljesar, istoričarke umjetnosti.

“...Kako god, snažno osjećanje ega, u temelju je našeg razumijevanja svijeta. Moderna umjetnost njegov je najsnažniji simbolički izraz. I koliko god da nam se danas njena povijest, povijest ove umjetnosti, ukazuje kao fenomen nimalo jednosmjeran, nimalo pravolinijski, kako se nekoć možda i činilo, koliko god da se i za njeno tumačenje može da primijeni onaj hajzenbergovski princip neodređenosti, koji stoji u temeljima razumijevanja moderne fizike, u jednome nema sumnje: za svakog umjetnika, i danas, u dobu opšteprihvaćenog 'pluralizma stilova', ma kakvim idejama bio opsjednut, ma kakvim medijem se izražavao, njegovo djelovanje uvijek neizbježno iscrtava horizont njegovog osjećanja sopstva.

Ego sum, Ja jesam, dakle, prvi je krug unutar umjetnikovog kompleksnog habitusa. Svijest o ovom krugu, o njegovoj neizbježnosti, moći i značenjima i sada jednako upućuje na stalno plutanje subjektivnosti, na nepresušnu energiju i opetovanje usuda ekspresivne individuacije, u pokušaju da se naše Ja, u potrazi za smislom, nekako usredišti u 'raščaranom' prostoru postojanja bez horizonta”, zapisao je povodom izložbe, Petar Ćuković.

Bonus video: