Humana i elegantna rješenja Šigeru Bana

“Počastvovan sam i moram biti oprezan. Moram nastaviti da slušam ljude s kojima sarađujem”, izjavio je arhitekta,koji je za nagradu saznao u Parizu
0 komentar(a)
Šigeru Ban (Novina), Foto: Interviewmagazin.com
Šigeru Ban (Novina), Foto: Interviewmagazin.com
Ažurirano: 26.03.2014. 17:49h

Japanski arhitekta Šigeru Ban (56), stručnjak za konstrukcije od drveta i kartona, poznat po svojim jednostavnim arhitektonskim rješenjima, dobio je Prickerovu nagradu za 2014, najugledniju nagradu na području arhitekture.

“Počastvovan sam i moram biti oprezan. Moram nastaviti da slušam ljude s kojima sarađujem”, izjavio je arhitekta,koji je za nagradu saznao u Parizu.

Govoreći o tom 56-godišnjem arhitekti iz Tokija, poznatom i po svojim skloništima za žrtve prirodnih katastrofa i ratnih sukoba, Fondacija “Hajat”, finansijski pokrovitelj ugledne nagrade koju nazivaju i Nobelom za arhitekturu, posebno je istakla je “eleganciju i maštovitost” u radu Šigeru Bana.

Nagrada Pricker se dodeljuje arhitekti koji je spoj talenta i posvećnosti i koji je kroz arhitekturu dao “značajan doprinos humanosti”, navodi fondacija. Fondacija je podsjetila na stalne humanitarne napore Šigeru Bana, kao i na činjenicu da je posljednjih dvadeset godina odlazio na mjesta katastrofa, prirodnih ili ljudskih, kako bi radio na izgradnji skloništa koja se mogu reciklirati, koja su jeftina i vraćaju “dostojanstvo žrtvama”.

“Šigeru Ban je od našeg svijeta napravio ljepše mjesto”, saopštio je žiri nagrade, koju je 1979. ustanovio Džej Pricker.

Neki od poznatih projekta Šigeru Bana su katedrala od kartona na Novom Zelandu, centar “Žorž Pompidu” u Mecu, ali i privremene učionice s kartonskim cijevima za djecu žrtve zemljotresa 2008. godine u kineskoj provinciji Sečuan.

Ban će nagradu, čiji je novčani iznos 100.000 dolara, preuzeti 13. juna u Rijks muzeju u Amsterdamu. Prošlogodišnji dobitnik Prickera je takođe bio Japanac, Tojo Ito.

Bonus video: