U maju saslušavaju Ivanovića i gledaju snimak hapšenja

Ivanović je podnio tužbu protiv države zbog nezakonitog hapšenja dok je izvještavao o prinudnom iseljenju starice Jelene Vučićević iz Podgorice
103 pregleda 3 komentar(a)
Darko Ivanović, Foto: Savo Prelević
Darko Ivanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.03.2014. 10:00h

Podgorica - Novinar Darko Ivanović, 12. maja biće saslušan u podgoričkom Osnovnom sudu, odlučila je juče sutkinja Snežana Armenko.

Suđenje po tužbi urednika emisije "Robin Hud" protiv države Crne Gore, počelo je juče.

Ivanović je podnio tužbu protiv države zbog nezakonitog hapšenja dok je izvještavao o prinudnom iseljenju starice Jelene Vučićević iz Podgorice, krajem novembra prošle godine.

Istog dana kada bude saslušan Ivanović, prema odluci Armenko, odgledaće se i video zapis sa mjesta događaja.

Punomoćnik novinara, advokat Aleksandar Kovačević, na jučerašnjem pripremnom ročištu tražio je da se, osim Ivanovića, saslušaju Radmila Perović, izvršna sutkinja koja je iseljavala Vučićevićevu i komandir podgoričke policije koji je stavio lisice Ivanoviću.

O tom zahtjevu sutkinja Armenko će se izjasniti naknadno.

Ivanovića su 29. novembra prošle godine policajci iznijeli iz zgrade na Zabjelu sa lisicama na rukama, iako je stajao ispred stana izvještavajući o iseljenju, koje nije ometao. To se vidi i na snimku koji su spornog dana napravile njegove kolege, a koji je predložen sudu kao dokaz.

Ivanović tužbom traži 10.000 eura koje će, kako je naveo, pokloniti Domu za nezbrinutu djecu u Bijeloj.

Zbog svega toga on je, navodi se, imao i jake duševne patnje

Ivanović je rekao da je protivpravno lišenje slobode ugrozilo i nepovratno ukaljalo njegov ugled, jer je javnost mogla steći utisak da je riječ o bahatom novinaru, koji svoj posao obavlja neprofesionalno, ne pridržavajući se osnovnih etičkih principa profesije.

Zbog svega toga on je, navodi se, imao i jake duševne patnje.

„Uskraćivanjem prava tužioca da obavlja rad ugrožena su njegova prava ličnosti i pravo građana na pravovremene i istinite informacije o stanju u društvu, o čemu je raspravljano i na sjednici POSP u Strazburu“, piše u tužbi.

Bonus video: