SEC: Kolarević uzela mito u bratovo ime

“U suštini, SEC tvrdi da je Kolarević primila mito u ime svog brata u vezi sa kupovinom akcija TCG”, stoji u zahtjevu odbrane
83 pregleda 54 komentar(a)
Ažurirano: 26.03.2014. 20:40h

Američka Komisija za hartije od vrijednosti i berzu (SEC), tvrdi da je Ana Kolarević primila mito u ime svog brata Mila Đukanovića nakon privatizacije Telekoma Crne Gore (TCG) 2005. godine, piše u dokumentu američkog suda u koji su “Vijesti” imale uvid.

Kolarević i još pet crnogorskih državljana bili su na spisku svjedoka odbrane trojice bivših direktora Mađar Telekoma pred sudom u Njujorku zbog kršenja američkih računovodstvenih, antikoruptivnih i drugih propisa u vezi sa navodnim podmićivanjem zvaničnika u Crnoj Gori i Makedoniji.

U dokumentu, kojim odbrana Eleka Štrauba, Andraša Baloga i Tamaša Morvaija, sudu predlaže saslušanje svjedoka iz Crne Gore po zamolnici o međunarodnoj pravnoj pomoći crnogorskom Ministarstvu pravde, stoji da je Kolarević “advokatica i sestra Mila Đukanovića”.

“U suštini, SEC tvrdi da je g-đa Kolarević primila mito u ime svog brata u vezi sa kupovinom akcija TCG. Odbrana traži njeno svjedočenje koje se tiče, između ostalog, posla koji je obavljen po ugovoru Sigma”, stoji u obrazloženju zahtjeva odbrane za svjedočenje Kolarević.

SEC je 24. januara dostavio dokument sudu u kome saopštava da je odustao od dokazivanja činjeničnih tvrdnji o korupciji u Crnoj Gori zbog “racionalizacije” postupka i predlaže da odbrana smanji broj svjedoka sa 39 na 31, a da se i opseg njihovog ispitivanja preko međunarodne pravne pomoći u Njemačkoj, Mađarskoj, Grčkoj i Makedoniji, jer ih treba pitati samo o navodnoj korupciji prilikom privatizacije Mak-tela.

Provladini mediji i funkcioneri vlasti u Crnoj Gori tvrdili su da je SEC obustavio istragu o aferi, jer nema dokaza o korupciji. Poslanik DPS Zoran Jelić, tražio je i izvinjenje od opozicije koja je tvrdila suprotno i nezavisnih medija koji su pisali o aferi.

Američka ambasadorka Su Kej Braun, međutim, saopštila je da je SEC došao do dokaza o korupciji tokom privatizacije TCG, da je to saopštenje odraz činjenica iz tog slučaja i predstavlja stav Vlade SAD. Ona je ponovila da su crnogorske vlasti odgovorne da istraže ulogu crnogorskih građana, uključenih u taj slučaj.

Specijalno tužilaštvo saopštilo je da, u do sada dostavljenoj dokumentaciji od državnih organa SAD, Njemačke, Slovenije i Mađarske, nije bilo dokaza da je izvršeno bilo koje koruptivno ili drugo krivično djelo, ali da im je ambasada najavila još dokumenata iz Amerike.

SEC tvrdi da su Štraub, Balog i Morvai odobrili koruptivnu šemu po kojoj je 7,35 miliona eura isplaćeno najmanje dvojici crnogorskih državnih funkcionera i “sestri najvišeg državnog zvaničnika” po lažnim konsultantskim ugovorima, da bi Mađar Telekom pod povoljnim uslovima kupio TCG.

U tužbi, kojom traži naknadu štete i novčanu kaznu za tužene, SEC navodi da je Morvai, bivši direktor Odjeljenja za strategiju Mađar Telekoma, u ime filijale kompanije potpisao lažni ugovor sa njujorškom firmom Sigma. Ugovorom, navodno antidatiranim na 6. april 2005, definiše se “uopšteno opisana pomoć u vezi sa kupovinom i integracijom CG Telekoma u korporativnu strukturu Mađar Telekoma”, stoji u tužbi od 29. decembra 2011.

"U stvari, cilj ugovora sa Sigmom bio je da usmjeri tajne isplate sestri najvišeg crnogorskog zvaničnika preko posrednika iz Njujorka, imenovanog u ugovoru. Zvaničnikova sestra, koja je bila advokat u Crnoj Gori, nije pružila nikakve usluge Mađar Telekomu ili TCG u dobroj vjeri po tom ugovoru. Pravne usluge koje je zvaničnikova sestra tvrdila da je pružila, pružili su u stvari interni i redovni spoljni pravni savjetnici Mađar Telekoma, po značajno manjoj cijeni. Pravni savjetnik Mađar Telekoma nije imao nikakvih poslova sa nominalnom stranom ugovornicom, niti sa zvaničnikovom sestrom o bilo čemu”, piše u tužbi SEC-a.

Komisija tvrdi da su tuženi direktori prouzrokovali da TCG isplati 580.000 eura po tom ugovoru, od čega je dio ili sve isplaćeno “sestri”.

Đukanović i Kolarević do zaključenja lista nijesu odgovorili na zahtjev da komentarišu nove informacije “Vijesti”.

Nakon što su optužbe SEC-a objelodanjene u januaru 2012, Kolarević je negirala da je primila mito. U novembru 2012. godine saopštila je da joj je Telekom CG preko Sigme platio 246.000 eura za posao “pravne reorganizacije” kompanije na njen račun u Atlas banci, a da je “izvod prezentovala kome je trebalo”.

Ona je rekla da je od tog novca odmah platila porez.

Da li Milo Đukanović i dalje gori od nestrpljenja?

Milo Đukanović ranije je rekao da je na osnovu ugovora Sigme, Kolarevićeva dobila 200.000 eura i unaprijed odbacio svoju umiješanost.

"Ako pretpostavljate da je Ana Kolarević poslužila kao most da se podmiti predsjednik Vlade Milo Đukanović, sa ugovorom od 200.000 eura, dozvolite da se našalimo, čovjek kojeg ti isti ljudi u Crnoj Gori kvalifikuju kao jako moćnog, bogatoga, samo je pitanje da li u 100 miliona ili milijardi - kamo sreće da je tako, a nije tako – da li mislite da bih ja svoju reputaciju stavio na doboš za 200.000 eura?” rekao je Đukanović u martu 2012.

„U pitanju je jedna notorna glupost. Može vas ovakva ocjena začuditi, zato što smo mi u Crnoj Gori naučili da gluposti postoje samo kod nas. Ne... gluposti postoje i izvan Crne Gore i sa ove i one strane okeana“, rekao je Đukanović, potvrđujući da SEC u svojim optužbama misli na njegovu sestru.

„Gorim od nestrpljenja da američka agencija pošalje informacije koje je tražilo državno tužilaštvo... jer ćemo se slatko ismijati tome.“

Bonus video: