Koret krenuo sa zagrebačkog asflata

Urednik izdanja Danilo Ivezić kazao je da je riječ o pokušaju ublažavanja velike nepravde zbog tradicionalne zanemarenosti tzv. ženskog pisma na crnogorskoj književnoj sceni.
83 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2014. 12:55h

Koret na asfaltu, prva antologija savremene crnogorske ženske poezije, predstavljena je u Zagrebu krajem prošle sedmice u dvorani Društva hrvatskih književnika (DHK). Poezija Tanje Bakić, Lene Ruth Stefanović, Dragane Tripković i Jelene Nelević Martinović je sabrana u zbirci koju je objavila u Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske.

Urednik izdanja Danilo Ivezić kazao je da je riječ o pokušaju ublažavanja velike nepravde zbog tradicionalne zanemarenosti tzv. ženskog pisma na crnogorskoj književnoj sceni. “To je prva postojeća antologija ženske poezije, jer u antologijama objavljenim u Crnoj Gori nema niti jednog ženskog imena”, napomenuo je Ivezić.

“Antologija savremene crnogorske poezije po svom sastavu i po strukturi pjesnikinja koje su zastupljene svakako zaslužuje i nešto više od uobičajenog predstavljanja i u Hrvatskoj i u Crnoj Gori. Smatramo da bi Crna Gora trebalo da ume u obzir i da razmotri dodjelu književne nagrade, u prvom redu mislim na nagradu Risto Ratković”, kazao je Ivezić.

  • Dr Radomir Pavićević, predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske kazao je da dolaskom četiri pjesnikinje građani Hrvatske "sada znaju mnogo više o kulturnim vrijednostima naše matične države". Na taj način ne izgrađujemo samo svoj identitet, već izgrađujemo pluralni identitet i širimo prostor za umjetnike iz Crne Gore. Očekujemo da će hrvatsko građansko društvo mladi pisci iz Hrvatske doći u Crnu Goru i da će se zajedno potruditi, da se jednog dana probiju na anglosaksonsko područje" kazao je dr Pavićević

O knjizi je govorila poznata hrvatska kritičarka i pjesnikinja Darija Žilić, koja je kazala da je riječ o pjesnikinjama raznorodnih poetika “koje pripadaju ženskom pjesničkom valu crnogorskog postmodernizma koji predstvalja otklanjanje od metanaracija, priklanjanje intimi i bavljenje osjećajnošću”.

“Ta je knjiga na neki način afirmacija 'jastva', koje je suprotno kolektivitetu. Ona ne predstavlja neku vrstu getoizacije, već ističe prisutnost raznorodnosti crnogorske književne poetike”, kazala je Žilić.

Antologija je dio projekta kojim se predstavljaju savremeni književnici iz matičnih zemalja nacionalnih manjina Grada Zagreba a jedan od organizatora je DHK. Predsjednik društva Božidar Petrač izarzio je zadovoljstvo što je projekt započeo crnogorskom ženskom književnošću.

Bonus video: