Afera Zavala: Odbrana i dalje traži novo vještačenje

Okrivljeni Dragan Žinić, rekao je da vještak nije smio da ignoriše građevinske knjige, projekte i nadzorni organ, navodeći da je “sve to plaćeno"
3 komentar(a)
Zavala, Foto: Anto Baković
Zavala, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 25.03.2014. 20:14h

Okrivljeni u procesu "Zavala", tvrde da vještak ekonomsko-finansijske struke Borka Boričić nije uračunala indirektne troškove u ukupnu cijenu koju je imala "Zavala invest" u izgradnji fabrike za preradu morske vode "Osmoza".

Boričićeva je u nastavku suđenja objasnila koji je ključ koristila za obračun indirektnih troškova.

“U poslovnoj 2008. godini evidentirani su poslovi Zavale invest na izgradnji turističkog kompleksa i fabrike 'Osmoza'. Ja sam se opredijelila za ključ - učešće prihoda 'Osmoze' u ukupnim prihodima Zavala invest, a to je osam odsto. Ako bi primijenili drugi ključ, kako odbrana predlaže, učešće ukupnih direktnih troškova od 2,9 miliona na prihod od oko 76 miliona eura, to bi iznosilo 3,93 odsto. Primjenom ove stope, indirektni troškovi Zavale invest na izgradnji Osmoze iznosili bi 35.165,84 eura, bez obračunatog PDV", kazala je Boričićeva.

Advokat Mališa Milović, ocijenio je da je odbrana u dosadašnjem sudskom procesu uspjela da dovede u sumnju tačnost nalaza Boričić, pozivajući se između ostalog i na ekspertizu Ekonomskog fakulteta u Podgorici.

"Nalaz je doveden u sumnju u pogledu sveobuhvatnosti iznosa troškova gradnje postrojenja 'Osmoza' i pitanje postojanja nastanka štete za Opštinu Budva. Smatram da su se stekli uslovi da treba uraditi novo vještačenje", kazao je advokat Milović.

Okrivljeni Dragan Žinić, rekao je da vještak nije smio da ignoriše građevinske knjige, projekte i nadzorni organ, navodeći da je “sve to plaćeno”.

Boričićeva je odgovorila da je Komisija, čiji je Žinić bio jedan od članova, uračunala da je glavni projekat plaćen 35.000 eura...

"Nisu prikazani dokazi o cijenama. Nisu prezentovali da je plaćen nadzorni organ. Ti projekti su postojali, ali nisam imala dokument koliko je to koštalo", kazala je Boričićeva.

Sutkinja je pitala da li je Poreska uprava morala da kontroliše završni račun "Zavale invest", a Boričićeva je objasnila da je to učinjeno 2010. "Iz zapisnika poreskog inspektora vidi se da je bilo više nepravilnosti u poslovanju Zavale invest u dijelu troškova, jer nije bilo dokaza da su konsultantske usluge izvršene. Nije našao dokaz za konsultantske usluge i ti troškovi su korigovani za pet miliona eura, a nije priznao ni troškove za zakup stambenog prostora", objasnila je Boričićeva.

Bonus video: