69. izložba ULUCG: Laureatima plakete, novčane nagrade izostale

Umjetnica Slobodanka Rićko Mićunović skrenula je pažnju prisutnih noseći bijelu majicu s natpisom “Mogu li ja da ne budem član Udruženja”
54 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 24.03.2014. 21:26h

Tri ravnopravne nagrade “Milunović, Stijović, Lubarda” uručene su večeras na otvaranju 69. tradicionalne izložbe Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore, Vladimiru Đuranoviću za sliku, Drašku Dragašu za crtež i Krstu Andrijaševiću za skulpturu.

Za najbolju izložbu u protekloj godini proglašena je retrospektiva Milije Pavićevića u Crnogosrkoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju, u organizaciji CSUCG.

O nagradama je odlučivao žiri na čijem čelu je bio Petar Ćuković, istoričar umjetnosti i članovi Petrica Duletić, istoričarka umjetnosti, Ratko Odalović, slikar i Željko Reljić, vajar.

Na 69. izložbi ULUCG-a izložena su 143 rada crnogorskih umjetnika različitih generacija i poetika, ali među njima nije bilo radova umjetnika koji su izrevoltirani stanjem u kojem se već duže vrijeme nalazi ULUCG.

Nezavidna materijalna situacija i funkcionisanje Udruženja, koje je, kako je kazao Petar Ćuković, “u hroničnoj besparici”, potvrdio je i izostanak novčanih nagrada laureatima godišnjih priznanja.

Mnogi od umjetnika nisu bili raspoloženi da prokomentarišu izložbu i rad ULUCG-a, a s druge strane bilo je i onih koji su transparentno pokazali nezadovoljstvo stanjem u instituciji čiji su dugogodišnji članovi.

Umjetnica Slobodanka Rićko Mićunović skrenula je pažnju prisutnih noseći bijelu majicu s natpisom “Mogu li ja da ne budem član Udruženja”.

Svjetliju priču za ULUCG, najavio je večeras otvarajući izložbu Igor Lukšić, ministar vanjskih poslova i evropskih integracija. On je kazao da su ULUCG i Ministartvo vanjskih poslova potpisali Protokol, koji predstavlja osnov za buduće zajedničko djelovanje na prezentovanju crnogorske umjetnosti.

Galerija

Bonus video: