Šarić: Sarađivao sam sa mnogima koji su i dalje na visokim položajima

"Sve optužnice su spojene u jednu veliku laž, samo još za zemljotres nisam optužen", rekao je Šarić
199 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.03.2014. 11:57h

Optuženi Darko Šarić negirao je pred Specijalnim sudom u Beogradu krivicu za šverc kokaina i pranje novca, rekavši da je proces protiv njega "velika obmana i dimna zavjesa bivšeg režima".

"Bivši režim je htio da zamagli svoj lopovluk a da mene predstavi kao lopova i ubicu. Ne osjećam se krivim ni po jednoj tački optužnice. Sve optužnice su spojene u jednu veliku laž, samo još za zemljotres nisam optužen", rekao je Šarić u prvom pojavljivanju pred Specijalnim sudom.

Šarić je "bivši režim" okrivio još jednom tokom obraćanja sudiji, kada je naveo da "tužilac izigrava Šerloka Holmsa" i da je "sve namješteno od strane bivšeg režima".

"Smiješno. Nijedna zemlja me nije optužila za šverc kokaina, samo Srbija. Ni Brazil, ni Italija, ni Argentina, niko, samo Srbija. Tužilac izigrava Šerloka Holmsa, droga nije moja, sve je to namješteno od strane bivšeg režima. Imao bih mnogo toga da kažem, ali neću odgovarati na pitanja u ovom trenutku. Tužilac hvata svjedoke po ulici, neću nikada da potpišem priznanje. Dovedite ljude koji su potpisali da pitamo, od mene prave državnog neprijatelja", rekao je Šarić.

Prije nego što ga je sudija opomenuo da ne govori o pranju novca, jer se izjašnjava o optužnici za narkotike, Šarić je rekao da su "sramotne priče o milijardama" i spomenuo bivšu ministarku pravde Snežanu Malović i nekadašnjeg državnog sekretara tog ministarstva Slobodana Homena.

"Priča se o milijardama, a tužilac nas je optužio za 22 miliona, pa to je sramota. Nas desetoro 22 miliona, a priča se da imamo milijarde, kako to?! Drugarica Malović i drug Homen su spominjali te milijarde, to je sramota", rekao je Šarić.

Šarić je naveo da se viđao i sarađivao sa mnogim uticajnim i bogatim ljudima koji su i danas na visokim položajima.

"Oni su i dalje tu gdje jesu a ja sam ovdje", rekao je Šarić.

Optuženi je naveo da u Srbiji nije "ni mrava zgazio" a protiv njega se vodi haranga i medijski linč.

"Najteže mi je bilo za ubistva. Pojavi se Sretko Kalinić i kaže sve je naređivao Šarić. Osjećam se kao u nekom američkom filmu", rekao je Šarić.

Šarić je u iznošenju ličnih podataka rekao da je srpski državljanin a da su ga se svi odrekli, "sudeći po političarima".

On je dodao da je imao i slovačko državljanstvo ali da misli da ga više nema.

"Od imovine nemam više ništa", rekao je Šarić, a na pitanje sudije Siniše Petrovića kako se izdržava Šarić je rekao da ga sada "izdržava država" i da može da pohvali zatvorskog kuvara.

Šarić je rekao da je razumio optužnice i da je pročitao koliko je mogao, a da su mu bila potrebna dva stražara da sve optužnice unesu u ćeliju.

Na pitanje zamjenika tužioca za organizovani kriminal Saše Ivanića da li je ranije osuđivan, Šarić je rekao da je to opšte poznato i da je prije 20 godina "pao na salamama".

"Advokati, branite me malo", rekao je Šarić u šaljivom tonu.

Sudija Petrović odredio je kratku pauzu na molbu Šarića.

Nakon toga bi trebalo da bude nastavljeno iznošenje odbrane optuženog.

Pred početak suđenja Šarićeva nevjenčana supruga Lana Popović odnijela mu je u pritvorsku jedinicu, koja se nalazi u zgradi Specijalnog suda, garderobu.

U sud su, osim Popovićeve, stigli i Šarićevi brojni prijatelji i rodbina koji suđenje prate iz sudnice, tako da je prometna velika gužva. U publici je i jedan od optuženih za pranje Šarićevih para, Nebojša Jestrović, njegov blizak prijatelj iz detinjstva.

Osim Šarića, danas će se prvi put pred sudom pojaviti jedan od optuženih njegovih saradnika za šverc kokaina iz Brazila, Nikola Dimitrijević zvani Džoni.

On je poslije tri godine skrivanja položio sudu jemstvo od 200.000 eura za odbranu sa slobode, a sud je deaktivirao potjernicu koja je za njim bila raspisana.

Šarićeva grupa počela je da se raspada prije četiri i po godine nakon međunarodne akcije "Balkanski ratnik", kada je u urugvajskoj luci zaplijenjeno oko 2,2 tone kokaina

Svjedoci saradnici u ovom postupku su Radan Adamović, Nebojša Joksović i Draško Vuković. Oni nisu izuzeti iz optuženja, iako im se na kraju procesa ne izriče kazna, kao "nagrada" za saradnju u rasvjetljavanju krivičnih djela.

Od podizanja prve optužnice u aprilu 2010. godine devetorica optuženih je pravosnažno osuđeno na osnovu sporazuma sa Tužilaštvom za organizovani kriminal prema kojima su priznali krivicu.

Sporazume o priznanju krivice sa tužilaštvom su zaključili Dragan Labudović, Boris Laban, Miodrag Aleksandar, Mirko Miodragović, Miloš Pandrc, Nikola Pavlović, Dejan Rašić, Marko Vorotović i Miloš Krpović.

Oni su osuđeni na kazne od dvije godine i devet mjeseci do deset i po godina zatvora, plaćanje sudskih troškova, a mnogima su trajno oduzeti stanovi, automobili i novac, čime se u budžet Srbije slilo više od milion eura.

U aprilu prošle godine u Specijalnom sudu u Beogradu je krenulo objedinjeno suđenje Šarićevoj grupi po šest optužnica zbog šverca više od ukupno 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu.

U drugom postupku Šariću se sudi zbog pranja novca stečenog od trgovine drogom, koji je ubacivao u legalne tokove srpske privrede za vrijeme privatizacije, a na optuženičkoj klupi su njegovi saradnici, mahom privrednici i advokati preko kojih je završavao poslove.

Darku Šaricu i osobama koje su povezane sa njim u protekle četiri godine oduzeto je niz nekretnina, luksuznih vila, kuća, stanova, lokala, poljoprivrednih dobara, preduzeća, hotela, automobila, kao i sav prateći inventar.

Najtraženijem narkobosu izgubio se trag u oktobru 2009. tokom akcije "Balkanski ratnik", koja se odvijala istovremeno u Urugvaju i Beogradu i do sada mu se sudilo u odsustvu.

Godinu dana kasnije uhapšen je i njegov brat Duško Šarić kome se zbog kokaina i pranja para sudi u Crnoj Gori.

Šarićeva grupa počela je da se raspada prije četiri i po godine nakon međunarodne akcije "Balkanski ratnik", kada je u urugvajskoj luci zaplijenjeno oko 2,2 tone kokaina, na jahti hrvatskog državljanina Anastazija Martinčica, takođe pripadnika Šarićeve ekipe.

I pored svih optužnica, istraga se u ovom slučaju i dalje nastavlja, posebno u pravcu veza tog klana sa državnim strukturama u Srbiji.

U bjekstvu su još Rodoljub Radulović zvani Miša Banana, Goran Soković, Marko Pandrc, Nenad Novaković, Boško Nedić, Darko Tošić, Darko Gazdić, Milovan Milovac, Bojan Stanojković, Petar Obradović, Marko Račić, Vladimir Račić, Mihajlo Ðoković i Nebojša Sretenović.

Za njima je raspisana Interpolova potjernica.

Galerija

Bonus video: