Peticija Društva braće Gojačanin: Četiri decenije ropstva za sve ubice

Peticijom se traži i da se svi sa 18 godina, a kojima se sudi za teško ubistvo, tretiraju isto kao i stariji počinioci, bez prava na pomilovanje
122 pregleda 20 komentar(a)
Podgorica, Dejan Gojačanin, Ljubo Gojačanin, Foto: Aleksandar Aleksić
Podgorica, Dejan Gojačanin, Ljubo Gojačanin, Foto: Aleksandar Aleksić
Ažurirano: 23.03.2014. 20:03h

"Društvo braće Gojačanin" pokrenulo je peticiju kako bi tražili da se izmijeni Krivični zakonik i pooštri kaznena mjera za teška ubistva, gdje bi izvršioci već sa navršEnih 18 godina mogli dobiti maksimalnu robiju od 40 godina zatvora.

Oni u peticiji pojašnjavaju da se počiniocu tog krivičnog djela do navršavanja 21 godine ne može izreći veća kazna zatvora od 20 godina, što kako smatraju "treba korigovati u cilju suzbijanja teških ubistava".

Osim toga, Društvo koje je osnovano nakon ubistva braće Dejana i Ljubomira Gojačanina, peticijom traži i da se sve punoljetne osobe već sa navršenih 18 godina, a kojima se sudi za teško ubistvo, tretiraju isto kao i stariji počinioci tog djela, te da im se oduzme pravo na pomilovanje.

Paljenjem svijeća obilježeno 40 dana od ubistva braće Ćulafić >>>

"Mišljenja smo da dejstvo bilo kog vida amnestije i pomilovanja nakon izvršenja krivičnog djela, koji obrazlaže član 144 tačka 1 stav 8 ne može biti rehabilitacionog karaktera po počinioca, a ni budućih naraštaja koji manjkom društvenih parametara vrednovanja u njima vide primjere", piše u saopštenju.

Oni navode da je "ubica - ubica sa 20 ili sa 50 godina", te da zbog smanjenja stope srodnih djela mora dobiti istu kaznu kao i svi stariji počinioci.

"A ona je maksimalnih 40 godina bez prava na pomilovanje. Ukoliko se građani odazovu u dovoljnom broju da naš predlog bude razmatran, a to je 6000 potpisa mi nećemo pomoći ni Snežani Gojačanin ni drugim majkama, koje su vec izgubile djecu, ali ćemo spriječiti da mnoge majke u ovoj državi osjete njihovu bol", navodi ta NVO.

Braća Ljubomir i Dejan Gojačanin ubijeni su 15. februara 2013. godine u barskom bilijar klubu "Mr Otto". Zbog dvostrukog ubistva u podgoričkom Višem sudu vodi se postupak protiv Baranina Šćepana Bujića, koji je u vrijeme izvršenja ubistva imao 21 godinu, te se na taj način našao u zakonski povlaštenoj grupi pa za to djelo može dobiti maksimalno 20 godina robije.

Bonus video: