Bijeli luk pomaže i kod problema sa kožom

Ovo pravo čudo prirode, koje mnogi nazivaju prirodnim antibiotikom, daje snagu, potenciju i zdravlje
109 pregleda 0 komentar(a)
Bijeli luk, Foto: Shutterstock
Bijeli luk, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.03.2014. 08:45h

Bijeli luk je nezamjenjiva namirnica u kuhinji, to svi znaju, ali pokazalo se da je odličan saveznik i u službi zdravlja. Zbog svojih sastojaka bijeli luk može da pomogne i kod nekoliko problema s kožom i njenom njegom, piše thedailymeal.com.

Ovo pravo čudo prirode, koje mnogi nazivaju prirodnim antibiotikom, daje snagu, potenciju i zdravlje. Mnogi mu pripisuju snažno djelovanje, poput lijeka, jer se pouzdano zna da bijeli luk djeluje na brojne parazite, viruse i bakterije u ljudskom organizmu.

Akne

Mnoge žene imaju problema s dosadnim aknama i u poznijim godinama. Ako ste već bezuspješno isprobali sve moguće kremice, šta imate da izgubite korišćenjem bijelog luka? Vaša koža neće mirisati najbolje, ali antibakterijska svojstva bijelog luka pomoći će smanjenju pojave akni i izliječiti čak i one duboke ciste. Isjecite bijeli luk i lagano ga utrljajte na problematična područja, ostavite da djeluje i poslije isperite.

Oštećenja na koži

Lezije odnosno oštećenja na koži najčešće nas zateknu kada im se najmanje nadamo ili imamo neki važan događaj. Baš poput kupovnih proizvoda, bijeli luk može vam pomoći da ih se riješite. Nanesite bijeli luk direktno na oštećeno mjesto nekoliko puta na dan i držite desetak minuta.

Upala uva

Poznato je da maslinovo ulje ili biljka čuvarkuća pomažu kod upale uva, ali i bijeli luk može biti jednako djelotvoran. Zbog svojih sastojaka može eliminisati bakteriju koja uzrokuje infekciju. Zgnječite jedan češanj bijelog luka i stavite u kašičicu s vrućim maslinovim uljem na pet minuta. Potom sklonite bijeli luk i nakapajte nekoliko kapi u bolno uvo.

Bonus video: