Volim te, opraštam ti, možeš

Često čitamo tekstove i slušamo savjete o tome što se ne smije govoriti djeci i onda se osjećamo loše jer sve to povremeno izgovorimo u svakodnevnom životu
1 komentar(a)
Ažurirano: 22.03.2014. 21:44h

Često čitamo tekstove i slušamo savjete o tome što se ne smije govoriti djeci i onda se osjećamo loše jer sve to povremeno izgovorimo u svakodnevnom životu Znamo da riječi mogu da povrijede i da treba paziti šta govorimo, no možda je najbolje u tom smislu koncentrisati se ne na ono što ne bi trebalo da govorimo, već na ono što bi bilo dobro da govorimo, pišu stručnjaci portala roditelji.hr

Volim te

Te dvije riječi treba izgovarati jer nam one pomažu da budemo sretni, ali još više pomažu kad se život zakomplikuje. Zajedno ćemo sve preživjeti. Ako govorite jedno drugome ovu rečenicu govorite je prijateljima kad osjetite ljubav, govorite ju djeci i osigurajte da je i oni kasnije izgovaraju svojim bližnjima i djeci. Važno je da djeca upoznaju značenje te rečenice i nauče voljeti dok su mala.

Ti to možeš

Ne mogu, neću, ne… riječi su koje prečesto svakodnevno izgovaramo. Učite djecu da su sposobna i da mogu da urade mnogo stvari i da je to stvar ličnog izbora. Podstičite ih na samostalnost, nemojte im oduzimati lekcije koje moraju da naučiti time da ih vi odradite umjesto njih, češće im kažite “da” umjesto “ne” za stvari koje nisu od presudne važnosti, učite ih da se moraju truditi za uspjeh i da neuspjeh nije razlog za odustajanje.

Opraštam ti

Svi bi trebalo da znaju da se izvine za svoje greške i takođe da oprostei drugima zbog grešaka. Pokazujte to primjerom. Izgovorite djetetu rečenicu "Opraštam ti" kad se posvađate zbog njegove greške jer time dajete djetetu do znanja da svi griješimo i pokazujete kako se oprašta. Takođe kažite da vam je žao ako shvatite da ste sami krivo reagovali ili da niste bili u pravu. Time pokazujete kako se ponaša sam krivac i kako se treba izviniti za grešku. To naravno nije lako. Mnogi odrasli ne savladaju ovaj dio rječnika do kraja života, ali ako krenetei dovoljno rano i prije svega pokazujete svojim primjerom, možda djetetu neće biti potrebno puno godina da to savlada i koristi za uspješnije odnosne s drugima u svom životu.

Bonus video: