Pet pitanja za bolji život

Život je prepun malih pitanja "šta ću za ručak", "šta da obučem za izlazak, sastanak, posao.,. Sva ta mala pitanja su važna za što bolje organizovanje dana i uživanje u njemu. Problem nastaje kada sebi ne postavljmo velika pitanja
98 pregleda 1 komentar(a)
KOKOT, Foto: I.huffpost.com
KOKOT, Foto: I.huffpost.com
Ažurirano: 22.03.2014. 20:37h

Obično sebi ne ostavimo n malo prostora da razmislimo o tome šta je zaista važno i šta je to što će biti stvarno dobro za nas, već donosimo odluke redom, kako nam se učini da je najbolje u tom trenutku.

Sokrat je kazao da "Neistražen život (život bez propitivanja) nije vrijedan življenja". Zbog svega toga, donosimo pet pitanja koja svako od nas treba pred sebe postaviti svakog jutra. Za pronalaženje odgovora će trebati nekoliko minuta, ali užitak će trajati tokom cijelog dana ukoliko se budemo držali odgovora.

1. Koliko sam zaista sretan/na danas, od 1 do 10?

U obzir uzeti sva životna polja, te u potpunoj iskrenosti prema sebi pronaći pravi broj. Na taj način je moguće da se suoćimo sa stvarnim razlozima zbog kojih je broj manji, te da se uradi nešto na povećanju ukupne sreće.

2. Kakav život želim da živim?

Razmislite o svom životu kakav će biti za deset godina. Da li ste zadovoljni sa svojim trenutnim životom? Jeste li zadovoljni svojom vezom, poslom, zdravljem? Oslikajte savršeni život koji želite da vodite. Koliko je drugačiji? Vizualizovanje pomaže da jasno shvatimo na čemu treba raditi da se dođe do željenih promjena.

3. Kako za vas izgleda uspjeh?

Za neke ljude to je dostizanje nivoa eksperta u njihovoj branši. Za neke je uzimanje godine odmora svakih pet do sedam godina. Za neke je to poboljšanje zdravlja i poboljšanje odnosa u porodici. Budite jasni u tome kako uspjeh izgleda u vašim očima i nikako nemojte pasti pod uticaje tuđih želja. Vaš život je samo vaš i pronađite svoj željeni put.

4. Šta mi donosi zadovoljstvo

Da li je to pisanje, učenje, pjevanje, volontiranje, plesanje? Bilo šta da je, pronađite vrijeme za to!

5. Šta je to što mogu da uradim u naredne dvije sedmice, a što će mi donijeti više zadovoljstva, strasti i svrhe u životu?

Sa ovim pitanjem pogađamo u srž. Svi su odgovori veoma važni, ali i dalje ništa ne znače bez pokretanja prave akcije. Krenite sa sitnicama. Pišite blog, krenite na časove plesa, možda bi mogli početi da pričate sa nekim prijatlejme koji živi daleko i da planirate posjetu. Najbolje vi znate šta je to što će izazvati uzbuđenje i sreću u vašem životu.

NE ODUSTAJTE!

Bonus video: