Herceg Novi domaćin međunarodnog filmskog festivala osoba sa invaliditetom

Na Reviji u Herceg Novom tokom dva dana biće prikazano sedam filmova u trajanju od osam do 70 minuta
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.03.2014. 13:24h

Herceg Novi će 2. i 3. aprila biti domaćin revije filmova sa BOSIFEST-a, međunarodnog filmskog festivala osoba sa invaliditetom, jedinog te vrste u jugoistočnoj Evropi.

Festival se već pet godina održava u Srbiji u organizaciji Hendi Centra Koloseum, a ove godine po prvi put u Crnoj Gori.

Na Reviji u Herceg Novom tokom dva dana biće prikazano sedam filmova u trajanju od osam do 70 minuta.

"U okviru BOSIFEST-a do sada je prikazano preko 140 filmskih ostvarenja koji se bave tematikom života osoba sa invaliditetom ili su njihovi autori osobe sa invaliditetom. NVO "Nova šansa" u Novom, zahvaljujući dobroj saradnji sa Hendi Centrom Koloseum i beogradskom Opštinom Stari Grad tokom Revije prikazaće nekolko filmova čiju će selekciju napraviti idejni tvorac i direktor Festivala Darko Ivić", navodi se u saopštenju NVO "Nova šansa u Novom".

BOSIFEST je osnovan sa ciljem da se ukaže na stvaralački rad i mogućnosti osoba sa invaliditetom i širenje poruke da i one treba da imaju ista prava i obaveze kao i drugi građani.

Festival daje snažan podsticaj donošenju mjera za ravnopravno učešće i integrisanje osoba sa invaliditetom u društvo, daje doprinos upoznavanju šire javnosti o pravima, položaju i potrebama osoba sa invaliditetom, poboljšanju komunikacije, prihvatanju različitosti, rušenju predrasuda o osobama sa invaliditetom.

Osim toga, filmski program podsticajno djeluje na stvaranje novih filmskih i umjetničkih ostvarenja, ohrabruje kulturnu i profesionalnu javnost da se upozna sa dometima umjetnika sa invaliditetom iz cijelog svijeta, kao i na stvaranju uslova za razmjenu mišljenja i iskustava filmskih umjetnika.

Bonus video: