Kuljača: Maroviću, od početka si sve znao

Bivši predsjednik Opštine Budva je rekao i da se Svetozar Marović previše miješao oko vodosnabdjevanja
55 pregleda 38 komentar(a)
Ažurirano: 22.03.2014. 07:52h

Kako se ponovljeno suđenje u aferi “Zavala” primiče kraju tako se i zagrijava atmosfera u sudnici, a jučerašnji dan obilježila je oštra polemika između dvojice prvooptuženih Dragana Marovića i Rajka Kuljače, koji su prvi put otvoreno počeli da iznose drugačije tvrdnje.

Burna rasprava vodila se juče u sudnici i između Borke Boričić, vještaka ekonomsko-finansijske struke i okrivljenog Marovića, oko pitanja da li su uračunati svi troškovi izgradnje fabrike za preradu vode.

Da sve ne izađe van razumne kontrole pobrinula se sudija Valentina Pavličić, koja je u jednom trenutku opomenula Marovića da se “cinično ne obraća vještaku”, ali i tužioca Lidiju Vukčević i Boričić, jer ih je okrivljeni Novak Stanojević - “primijetio dok su se nasmijale dok je Marović postavljao pitanja”.

Od ukupno 42 pitanja, koja je Marović spremio za Boričićevu, jedno se odnosilo na kompenzaciju između Opštine Budva i "Zavale invest" za izgradnju fabrike "Omoza", kojim su "prebijene" obaveze za uređenje građevinskog zemljišta.

Prema toj kompenzaciji, fabrika je "Zavalu invest" koštala 4,4 miliona eura, i taj dio je priznat kao njen trošak. Marović je kazao da kompenzacija nije ni trebala da se sprovede, a tvrdio je da Kuljači i gradonačelniku Budve Lazaru Rađenoviću, navodno, rekao da ga ne miješaju u taj posao.

"Ja sam Rajku i Lazu rekao: "Nemojte me petljati u to, uopšte u posao sa "Zavala investom" jer se previše pominje prezime Marović u poslovima sa "Zavalom invest". To sam im rekao u martu 2008. godine", tvrdio je Marović.

Nakon toga ustao je Kuljača i energično demantovao Marovića...

"Nikada mi Dragan Marović nije rekao da je previše Marovića, jer je on od početka u sve bio uključen. Bio je na kolegijumu 14. septembra 2007. kada se dogovarala izgradnja fabrike, tako da ovo nije tačno što je sada Marović rekao. Voda nije dovedena zbog Marovića, već zbog turističke sezone. Previše se uključivao i Marović (Svetozar) i kao partijski i kao potpredsjednik Vlade oko vodosnabdijevanja", odgovorio je Kuljača.

Njihovu raspravu pomno je slušala sutkinja, koja je imala i komentar: "Milo mi je da čujem kako korespondirate".

Optuženi Marović ponovio da je Rađenoviću i Kuljači rekao da ga maknu iz potpisivanja predugovora sa "Zavala investom", čiji je suvlasnik bio njegov brat Svetozar.

"Tvrdim da mi to nikada nije rekao", dodao je Kuljača.

"Zvaćemo ponovo Rađenovića da svjedoči", obećala je Pavličić, a Kuljača se naknadno sjetio vrlo važnih detalja.

"Naknadno se sada sjećam da sam kompenzaciju potpisao u kancelariji kod Rađenovića. Bio sam na sastanku, a Lazar je rekao da je to kompenzacija, da je potpišem. Bilo mi je čudno što je na dokument već udaren faksimil mog potpisa, samo je trebalo još svojeručno da potpišem", objasnio je Kuljača.

Stigao nalaz revizorske kuće KPMG iz Londona

Okrivljeni Dragan Marović juče je sutkinji Valentini Pavličić predao analizu nalaza vještaka Borke Boričić, koji je uradila revizorska kuća KPMG iz Londona, odnosno Majkl Pir.

Sutkinja je kazala da će naknadno odlučiti da li će ga prihvatiti da se provede kao dokaz, a primjerak će biti uručen i tužiocu.

U nalazu se između ostalog navodi da nalaz Boričićeve i izvještaj opštinske Komisije koja je procjenjivala vrijednost izvedenih radova na fabrici “Osmoza”, nijesu neposredno uporedivi.

"Zadatak koji je postavljen Boričićevoj se fundamentalno razlikuje od onog koji je postavljen Komisiji. Razlog za to je što Boričićeva procjenjuje troškove izgradnje fabrike, a Komisija procjenjuje vrijednost izvršenih građevinskih radova. U pitanju su suštinski različiti pojmovi, gdje se zbir cijena koje je platio "Zavala invest" nije jednak vrijednosti koja je prodata Opštini, piše u nalazu.

Galerija

Bonus video: