Akcija hapšenja u Italiji: Cetinjanin organizovao šverc dvije tone kokaina

Organizaciju prekookeanskog šverca droge vodila je kalabrijska ozloglašena mafija N`drangeta
357 pregleda 30 komentar(a)
droga, kokain, Foto: Shutterstock
droga, kokain, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.03.2014. 11:29h

Crnogorski državljani Vladan Radoman, Savo Korać i Mario Vučinić uhapšeni su juče ujutru u Italiji tokom tužilačko-policijske akcije u kojoj je oduzeto oko dvije tone južnoameričkog kokaina i privedeno 25 lica.

Prema pisanju italijanskih medija, kako prenosi Dan, Cetinjanin Vladan Radoman, star 32 godine, bio je, uz Naskalsa Bifulka, Vita Zinginija i Natila di Karerija, na čelu mreže za krijumčarenje kokaina iz Latinske Amerike u evropske luke, a konstatuje se da je djelovao uglavnom iz Holandije.

Organizaciju prekookeanskog šverca droge vodila je kalabrijska ozloglašena mafija N`drangeta, a akcijom razbijanja narko-klana rukovodio je javni tužilac Nikola Grateri.

Najveći dio oduzete droge bio je namijenjen za istovar u luci Đoja di Tauro, a akcija je bila fokusirana na mafijaše iz italijanskog grada Katanzaro. List „IlGornale” u onlajn izdanju prenosi da je uporedo sa akcijom u Italiji hapšenja juče bilo i u Brazilu i Kolumbiji, zbog čega bi broj uhapšenih, na globalnom nivou, trebalo na kraju da iznosi preko 100.

Navodi se da su među privedenima u akciji italijanskih službi bezbjednosti i Mario Vučinić, star 33 godine, i Savo Korać, star 30 godina, obojica crnogorski državljani.

Novinska agencija AGI prenijela je da je istaknuti član N'drangste Paskale Bifulko ostvarivao veze sa južnoameričkim kartelima i daje išao u neke latinoameričke zemlje da neposredno dogovara transport kokaina u evropske luke.

"Prema podacima iz istrage, jedan od glavnih organizatora bio je Paskvale Bifulko, koji se u istražnim dokumentima opisuje kao čovjek sa velikim iskustvom u oblasti međunarodne trgovine drogom. Imao je lične odnose sa južnoameričkim dobavljačima, koristeći primarno saradnju sa Vitom Frančeskom Zinginijem", navodi agencija AGI.

U akciji hapšenja učestvovali i pripadnici Uprave policije Crne Gore

Ističe se da je Zingini bio zadužen da idsntifikuje kanale za transport kokaina, posebno se fokusirajući na nove opcije za istovar u oblasti Torina i ostatku sjeverne Italije.

"Istraga je utvrdila da je zahvaljujući svom iskustvu u transportu kokaina Bifulko bio u kontaktu sa drugim velikim organizacijama za trgovinu drogom, uključujući i sa onom koja djeluje u Holandiji, a na čijem je čelu državljanin Crne Gore Vladan Radoman. Sa njim je napravljen, po podacima istražitelja, pravi 'zajednički poduhvat' za kupovinu i transport kokaina iz Južne Amerike, posebno kako bi se iskoristio logistički aparat koji ova organizacija posjeduje u nekim evropskim lukama", objavila je juče italijanska novinska agencija AGI.

Kada su u pitanju akcije oduzimanja kokaina koji je dopremala ova organizacija, konkretno se navode oduzimanje 169 kilograma kokaina u Brazilu, 313 kilograma u luci Leikoes (Portugal), 194 kilograma u luci Goja di Tauro, 100 kilograma kokaina u luci Valensija (Španija) te 191 u luci Antverpen (Belgija). Agencija AGI tvrdi da je u odvojenim akcijama oduzeto više od pet stotina kilograma droge u Italiji i Brazilu.

Kako se ukazuje, u ovoj međunarodnoj akciji su učestvovali i pripadnici odjeljenja za sprečavanje krijumčarenja droge Uprave policije MUP-a Crne Gore. Navodi se da su italijanske sudije naloge za hapšenje članova ove kriminalne organizacije potpisali 10. februara 2014. godine.

Lista uhapšenih

Prema pisanju italijanskih medija uhapšeni su Vladan Radoman, Savo Korać, Mario Vučinić, Paskale Bifulko, Raul Kruzado, Đovani Kaćola, Bruno Kuruli, Dejvid Denijels, Migel Fereira, Majkl Gibs, Francisko Hurado, Karlos Montes, Mateo Nardela, Majkl Džonson, Antonio Pipicela, Kalabro Sorijano, Pamela Rodrigez, Frenk Skuli, Vilijam Serino, Fatima Stoker, Antonio Tavarnesi, Milan Tomasin, Dutra Vagner, Pjetri Zingini i Vito Zingini.

Bonus video: