Kako je Šarićeva ekipa prenosila drogu: Sojom prekrivali tone kokaina

“Bespomoćno su plutali, uzalud pokušavajući da pokrenu motor gumenog čamca u kom je bilo 1.825 kg kokaina”
305 pregleda 29 komentar(a)
Ažurirano: 21.03.2014. 21:18h

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije, još krajem 2012. godine objavio je djelove optužnice protiv Šarićevog partnera Rodoljuba Radulovića, zbog učešća u švercu blizu dvije tone kokaina.

U moru detalja, optužnica, između ostalog, opisuje kako je kokain nabavljan i pakovan u Južnoj Americi, kao i kako je prekookeanski brod “Verti”, uprkos policijskim pretresima i prisluškivanim komunikacijama zavjerenika, uspješno dovezao drogu do obala Španije 2009. godine.

U dokumentima se tako navodi da su dva broda Radulovića - “Verti” i “Golden”, uplovila u teritorijalne vode Argentine, gdje su čekali hrvatske i slovenačke saradnike.

“Saradnici su, međutim, bespomoćno plutali ušćem Rio de la Plate, uzalud pokušavajući da pokrenu motor gumenog čamca koji se usred vožnje pokvario. U tom čamcu je bilo 1.825 kilograma kokaina u vodonepropusnim torbama.

Nadomak Gibraltara i španske obale, kokain je pretovaren na ribarski čamac koji je sa vrijednim “ulovom” otplovio ka kontinentu, širom kojeg će droga kasnije biti distribuirana

Zvali su svog saradnika Anastazija Martinčića koji je na obali čekao izvještaj o obavljenom poslu i koji je i kupio čamac koji ih je izdao. Martinčić je odmah stupio u akciju i pozvao šefa”, piše u tekstu.

Objašnjava se da je njegov šef bio Draško Vuković, sada svjedok saradnik, iz čijeg svjedočenja je srpsko tužilaštvo i saznalo sve o operaciji šverca kokaina.

Vuković je, prema tim navodima, odgovarao sada pokojnom Draganu Dudiću zvanom Fric.

Fric je, kako piše, svog poslovnog partnera Radulovića, zvanog Miša Banana, opisao Vukoviću i ostalima kao “privatnika koji ima jake firme”, na koga je lako registrovati brodove a da ne bude sumnjivo.

Tužilštvo u optužnici navodi da Miša Banana nije bio u direktnom kontaktu sa Šarićem, već da je komunicirao sa njegovim bratom od tetke Željkom Vujanovićem, koji se u tekstu označava kao visokopozicionirani član kriminalne grupe.

(FOTO: FoNet)

Tako je, prema istrazi tužilaštva, Vuković sa grupom krenuo u nabavku kokaina po Južnoj Americi, dok je Radulović ugovarao transport soje iz Argentine u Španiju svojim brodovima.

Jedini za koga dokazi i iskazi svjedoka govore da je znao ko radi na oba posla, bio je Fric, koji je kasnije - 2010. ubijen u Kotoru na glavnom trgu.

Vuković, stoji u tekstu CINS-a, svjedoči da je kokain kupovan od kriminalnih grupa iz Kolumbije, Bolivije i Perua...

Na “Vertiju” su, usidrenim nadomak Argentine, kapetan Vasa Janičić i članovi posade od povjerenja, koje je takođe regrutovao Fric, čekali gumeni čamac.

“Čim ga je Anastazije Martinčić obavijestio o kvaru motora, Vuković je odjurio do drugog gumenog čamca sa Martinčićem, Borisom Labanom i Nenadom Novakovićem. Poslije više sati su ih pronašli”.

Piše da su čamac odvukli do obale i počeli da pretovaraju kokain u automobile.

Vjeruje se da je Pljevljak kokainski novac, preko saradničke mreže i povezanih lica, investirao u privatizaciju hotela u Srbiji, kupovinu velikih kompleksa i oranica u Vojvodini, ali i u desetine kompanija, diskoteka, klubova, restorana, vila...

“Odvezli su se nazad u kuću u La Plati. Naredne tri noći, ovog puta ispravnim čamcima, Vuković i ostali su ipak uspjeli da doture do 'Vertija' 1.795 kilograma kokaina. Uskoro je droga, skrivena u tankovima za vodu i naftu, plovila ka San Lorencu da utovari soju... A tamo, argentinska policija je upala na brod dok je bio u luci San Lorenco. Pretresla ga je do posljednjeg šrafa i konopca. Ništa nisu pronašli jer su pretresli pogrešan brod. Upali su na 'Golden', a droga je bezbjedno isplovila ka obalama Španije na 'Vertiju'”.

Vuković je u tužilaštvu ispričao da je imao informacije iz argentinske policije o planu da se brod presretne i zaplijeni, ali da se to nije dogodilo zbog neefikasnosti argentinskih operativaca. Tako je kokain neometano nastavio svoj put.

Nadomak Gibraltara i španske obale, kokain je pretovaren na ribarski čamac koji je sa vrijednim “ulovom” otplovio ka kontinentu, širom kojeg će droga kasnije biti distribuirana.

“Verti” je krenuo ka Grčkoj.

“Kada je stigao u Grčku, utvrđeno je da postoji manjak u težini, budući da je skoro dvije tone kokaina već iskrcano sa broda. Zbog toga je vlasnik broda - Radulović, platio kaznu od 40.000 eura, ali se uopšte nije uznemirio”, navodi se u optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal.

Srpsko Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Šarića za organizovanje kriminalne grupe, koja se bavila švercom skupocjenog praha iz Latinske Amerike u Evropu i tako godišnje zarađivala nestvarnih milijardu eura.

Vjeruje se da je Pljevljak kokainski novac, preko saradničke mreže i povezanih lica, investirao u privatizaciju hotela u Srbiji, kupovinu velikih kompleksa i oranica u Vojvodini, ali i u desetine kompanija, diskoteka, klubova, restorana, vila...

Od podizanja prve optužžnice u aprilu 2010. devetorica optužženih pravosnažžno su osuđeni na osnovu sporazuma sa srpskim Tužžilašštvom prema kojima su priznali krivicu. Sporazume o priznanju krivice sa Tužžilašštvom su zaključili Dragan Labudović, Boris Laban, Miodrag Aleksandar, Mirko Miodragović, Miloš Pandrc, Nikola Pavlović, Dejan Rašić, Marko Vorotović i Miloš Krpović.

Oni su osuđeni na kazne od dvije godine i devet mjeseci do deset i po godina zatvora, plaćanje sudskih trošškova, a mnogima su trajno oduzeti stanovi, automobili i novac, kojima se u budžžet slilo višše od milion eura.

U bjekstvu su još Rodoljub Radulović, Goran Soković, Marko Pandrc, Nenad Novaković, Boško Nedić, Darko Tošić, Nikola Dimitrijević, Darko Gazdić, Milovan Milovac, Bojan Stanojković, Petar Obradović, Marko Račić, Vladimir Račić, Mihajlo Đoković i Nebojšša Sretenović.

Za njima je raspisana Interpolova potjernica.

Status svjedoka saradnika dobila su trojica od 39 optuženih - Radan Adamović, Nebojša Joksović i Draško Vuković.

Miša opremao i Šarićeve stanove...

Radulović je, piše, tijesno sarađivao sa Draganom Dudićem Fricom, na koga je prenio 90 odsto kompanije “Trecom” koja je imala razgranate poslove u Crnoj Gori.

Prilikom pretresa Radulovićevog stana u Beogradu, između ostalog, pronađen je i papir sa listom troškova za enterijer, namještaj i porez za stanove Darka Šarića i Dragana Dudića, piše u optužnici iz oktobra 2012. godine.

Bonus video: