Pljevaljska muzička škola proslavila 70 godina postojanja

Škola za osnovno muzičko obrazovanje u Pljevljima obilježila je jubilej koncertom u Domu kulture
550 pregleda 0 komentar(a)
Škola za osnovno muzičko obrazovanje, Foto: Goran Malidžan
Škola za osnovno muzičko obrazovanje, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 12.11.2018. 09:19h

Koncertom u Domu kulture Škola za osnovno muzičko obrazovanje u Pljevljima obilježila je 70 godina postojanja i rada.

Na programu su bila poznata djela klasične muzike koja su izveli najbolji učenici škole uz podršku učenika Srednje muzičke škole Andre Navara iz Podgorice.

Direktor JU Škola za osnovno muzičko obrazovanje Nikola Gvozdenović kazao je da je muzička škola u Pljevljima osnovana 1948. godine i podsjetio na prve profesore koji su bili: Franjo Vacolini i njegova kćerka Vera, Dragoslav Pelc, Marko Rivijeri i njegova supruga Tanja, Damjan Babić i Branko Lazarević.

Otvoreni su odsjeci za klavir, harmoniku, gudaške i duvačke instrumente, a prvi direktor škole bio je Franjo Vacolini.

"Škola je u jednom periodu imala prekid u radu, a osnivanjem Međurepubličke zajednice za kulturno prosvjetnu djelatnost u Pljevljima 1962. godine u okviru ove institucije reaktivira se rad Muzičke škole 1968. godine. U početku su, zbog nedostatka kadra, radili penzionisani vojni muzičari iz Beograda, a onda Muzička škola od 1970. za uslove u onom periodu dobija najstručniji muzički kadar u odnosu na druge muzičke škole u Crnoj Gori sa tri profesora sa visokom stručnom spremom, tri sa višom i dva sa srednjom. U školi počinju sa radom muzički pedagozi iz Pljevalja Tanja Bezarević, Fadil Hadžalić i Obrad Gvozdenović, kao i profesori sa strane, bračni par Nenad i Tatjana Ostojić, Vera Bogdanović, i bračni par Paloš. To je rezultiralo osvajanjem nagrada na takmičenjima i učešće na mnogim manifestacijama u organizaciji Međurepubličke zajednice“, istakao je Gvozdenović.

On je istakao i da je 1973. godine održan drugi Muzički festival mladih Crne Gore u organizaciji Muzičke škole i Međurepubličke zajednice.

"Škola je od 1968. do 1977. radila u Domu kulture kada se odlaskom jednog broja profesora preseljava u Osnovnu školu ‘Ristan Pavlović’. Nedostatak odgovarajućeg prostora za školu imao je za posljedicu zakašnjelo formiranje škole kao javne ustanove pri Ministarstvu prosvjete 2008. godine. Danas škola koristi dio prostora u Osnovnoj školi ‘Ristan Pavlović’ i dio ustupljenog prostora u Akademskom centru“, rekao je Gvozdenović.

Škola bi, ističe on, uskoro trebalo da se preseli u renovirane prostorije u pljevaljskom Domu kulture.

Gvozdenović kaže da je interesovanje za pohađanje muzičke škole veliko, ali da zbog ograničenih prostornih i kadrovskih mogućnosti, školu u ovoj školskoj godini pohađa 165 učenika na odsjecima za klavir, harmoniku, i gitaru i zastupljenim predmetima solfeđo i hor.

"U školi radi podmlađeni nastavni kadar od kojih su većina bivši učenici škole. Škola je sa svojim učenicima redovan učesnik na mnogobrojnim takmičenjima državnim i međunarodnim, što je rezultiralo osvajanjem velikog broja vrijednih nagrada“, rekao je Gvozdenović.

  • 165 učenika ove školske godine pohađa odsjeke za klavir, harmoniku i gitaru sa predmetima kao što su solfeđo i hor

Bonus video: