Dnevnici Lorensa Ferlingetija: Glas pobune i pjesničkog neslaganja

Danas on predstavlja posljednju živu vezu s generacijom antikonformističkog umjetničkog pokreta
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.03.2014. 16:01h

Američki pjesnik Lorens Ferlingeti, jedna od posljednjih živih veza s Bit generacijom, uskoro će objaviti svoje dnevnike u kojima će iznijeti nikad objavljene portrete članova tog prekretničkog pokreta.

Ferlingeti je 1956. završio na sudu pod optužbama za opscenost nakon što je pod egidom svoje izdavačke kuće “City Lights Booksellers & Publishers” objavio pjesničku zbirku jednog od najpoznatijih bitnika Alena Ginzberga “Urlik i druge pjesme”.

Danas on predstavlja posljednju živu vezu s generacijom antikonformističkog umjetničkog pokreta nastalog u 40-tim godinama prošlog vijeka u Njujorku, čiji su najpoznatiji članovi bili još Džek Keruak, Vilijam S. Berouz, Džon Klelon Holms...

Pokrivajući period od 1950. do 2013. Ferlingetijevi dnevnici, putopisi i bilješke govore o njegovim putovanjima na Kubu za vrijeme Kastrove revolucije, te u Afriku, Haiti i Meksiko, Frankovu Španiju, sovjetsku Rusiju te Nikaragvu u doba Sandinista, a obuhvataju i vrijeme provedeno u Italiji i Francuskoj.

Prema pisanju lista “New York Times”, dnevnici će biti objavljeni u septembru sljedeće godine pod naslovom “Writing Across the Landscape: Travel Journals (1950-2013)” i prilično će rasvijetliti Ferlingetijeve političke strasti i odnos s piscima Bit generacije, ali i susrete s ostalim vodećim piscima poput Ezre Paunda i Pabla Nerude. Ferlingeti je dnevnike prodao izdavaču “Liveright Publishing”.

“Oni pokazuju Ferlingetijevu političku stranu, glas pjesničkog neslaganja”, kazao je urednik Robert Vil za “New York Times”. Napomenuo je kako, “iako sadrže nikad viđene portrete članova Bit generacije, oni ipak nisu samo to”.

Dogovoren je i reprint Ferlingetijevih putopisa - “The Mexican Night” iz 1970. i “Seven Days in Nicaragua Libre” iz 1984.

Slikar, prevodilac, dramaturg i romanopisac, Lorens Ferlingeti (1919) dobitnik je brojnih nagrada i jedan od suosnivača legendarne knjižare “City Lights Bookstore” u San Francisku 1953. te dvije godine kasnije izdavačke kuće “City Lights”, smatrane “srcem” Bit generacije.

Sam Ferlingeti napisao je više od 30 zbirki pjesama, od kojih je najpoznatija “A Coney Island of the Mind” (1958), prevedena na devet jezika i prodata u više od milion primjeraka. K.V.

Knjiga će rasvijetliti Ferlingetijeve političke strasti i odnos s piscima Bit generacije

Bonus video: