Bulajić pravosnažno osuđen na 40 godina zatvora

Kotoranin osuđen jer je s umišljajem hicima iz pištolja ubio Srđana Kasalicu i Petra Drakulovića, a teško ranio Milovana Bjelanovića
259 pregleda 0 komentar(a)
Dalibor Bulajić, Foto: Savo Prelević
Dalibor Bulajić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.03.2014. 19:09h

Apelacioni sud Crne Gore, potvrdio je presudu Daliboru D. Bulajiću, kojom je taj Kotoranin osuđen na 40 godina zatvora, jer je s umišljajem hicima iz pištolja ubio Srđana Kasalicu i Petra Drakulovića, a teško ranio Milovana Bjelanovića.

Tu informaciju “Vijestima” je potvrdila samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Apelacionog suda Milena Đaletić.

Dodala je da je presuda potvrđena i okrivljenom Darku S. Peroviću, koji je osuđen na tri godine zatvora zbog nasilničkog ponašanja, jer je sa Bulajićem ispred kafe-bara “Duga” u Tivtu, nogama udarao teško ranjenog Drakulovića.

Prvostepenu presudu u podgoričkom Višem sudu izreklo je krivično vijeće sutkinje Valentine Pavličić.

"Ljudski život je neprocjenjiv i niko nema pravo da drugom oduzme pravo na život. Sud je detaljno cijenio sve, pa je zaključio da će se svrha kažnjavanja jedino postići ovakvom kaznom, kako bi se uticalo na druge da ne čine krivična djela. Nije bilo provokativnog ponašanja od Drakulovića i Kasalice, a prema nalazu vještaka Bulajić je mogao da upravlja svojim postupcima. Pokazao je veliku bezobzirnost, bez milosti za žrtve, jer je ispred lokala Duga nogama udarao ranjenog Drakulovića", kazala je Pavličić u obrazloženju presude

Sutkinja je navela da je, nakon što su u kafe-bar ušli Bulajić i Perović, došlo do guranja sa gostima, koje je obezbjeđenje lokala prekinulo.

Nakon što je sukob prekinut, Bulajić je potegao pištolj i ispalio hitac u pod lokala, od kojeg su lakše povrijeđeni gosti lokala Dragan Kostić, Jelena Marković i Uglješa Šarić. Potom je Bulajić pucao i usmrtio Drakulovića i Kasalicu, a kada je izlazio iz lokala, ranio je Bjelanovića.

U obrazloženju presude, Pavličić je kazala da se Bulajić na početku glavnog pretresa branio ćutanjem, dok je nakon što su saslušani svjedoci, odlučio da iznese odbranu. Tada je negirao da je imao bilo kakav kontakt sa stradalima i da je u lokalu napadnut.

Sud je takvu odbranu odbacio kao sračunatu na izbjegavanje krivične odgovornosti. To što se Bulajić branio ćutanjem, po ocjeni suda je bio njegov pokušaj da poboljša svoj položaj, kako bi odbranu prilagodio sa izvedenim dokazima.

“To je bilo obično komešanje, a ne tuča. Kada Bulajiću nije prijetila opasnost od oštećenih-stradalih mladića, izvadio je pištolj i pucao. Bez ikakvog povoda je pucao u Drakulovića. Tu se nije zaustavio, već je na izlasku iz lokala, pucao i ranio Bjelanovića. Ama baš nikakva opasnost mu nije prijetila”, kazala je sutkinja Pavličić u obrazloženju presude.

Bonus video: