Novi broj "Komune": Druženja sa velikanima svjetskih scena

Uz jubilarni broj, časopis poklanja čitaocima knjigu Marije Čolpa “Recepti za ljubav“
51 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 19.03.2014. 17:45h

Iz štampe je izašao novi ( dvobroj 10/11) časopisa za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine “Komuna”. Časopis započinje uvodnikom iz pera poznatog crnogoskog reditelja Gojka Kastratovića pod nazivom “Baština nas vraća samima sebi“.

Esej o muštuluku o kojem piše u ovom broju redovni kolumnista “Komune” Ramiz Hadžibegović stoji da su ljudi znali za muštuluk i prije nego su mu dali ime. Položaj žena u XIX vijeku u Crnoj Gori konkretizovan je osvrtom na nasljedno pravni položaj crnogorki u tom periodu o kojiim piše Ivana Tatar.

Posebnu vrijednost ovog dvobroja “Komune” čine tekstovi koji govore o dva crnogorska umjetnička velikana i to uz devedeseti rođendan Voja Stanića koji potpisuje izvršni urednik Minja Bojanić i intervju sa slikarom Dimitrijom Popovićem čiji je autor Miraš Martinović.

“Komuna” predstavlja tekst Branke Bogavac koja iz Pariza donosi priču “Snovi u sivom dimu“, koja govori o njenim susretima sa poznatim književnikom Danilom Kišom sa kojim se često družila u Francuskoj, kao i podsjećanje dr Mima Draškovića na navršene dvije decenije od smrti poznatog crnogorskog pjesnika Vita Nikolića. “Komuna” predstavlja i nekoliko knjiga - “Gusinjski molitvenik“ koji potpisuje dr Božidar Šekularac, zatim “Rusi u Crnoj Gori” iz pera Mirka Jakovljevića i “Recepti za ljubav” Marije Čolpa o kojoj piše Voislav Bulatović.

U novom broju “Komune” objavljena je reportaža Enise Harović koja je posjetila Šefiku Novaković, nekadašnju podgoričku divu sevdaha i kafana koja je zavrijedila ovogodišnju nagradu za reportažu “Boško Pušonjić“ kao i ekskluzivnu priču Željka Milovića o Kristoferu Nikolsu, poznatom engleskom klavijaturisti i rok muzičaru koji je svojevremeno boravio u Baru.

Uz jubilarni broj, časopis poklanja čitaocima knjigu Marije Čolpa “Recepti za ljubav“.

Bonus video: