Parnica po tužbi Šukovića: Pozvaće Veljovića kada stignu spisi

Veljović je, navodno, tužiocu saopštio da iza afere “crne trojke”, stoji nekadašnji službenik tajne policije Vasilije Mijović...
217 pregleda 8 komentar(a)
Veselin Veljović, Brajuško Brajušković, Foto: Privatna arhiva
Veselin Veljović, Brajuško Brajušković, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 19.03.2014. 15:34h

Sutkinja Ljiljana Šoškić, odlučiće do narednog ročišta da li će pozvati na saslušanje bivšeg direktora policije Veselina Veljovića, kojeg je službenik UP Predrag Šuković tužio zbog povrede časti i ugleda, tražeći 5.000 eura za nanošenje duševnih bolova.

Sutkinja je na pripremnom parničnom ročištu saopštila da je tražila spise predmeta od Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, kada je Veljović dao izjavu u okviru pretkrivične istrage aferi “crne trojke”, ali da te spise još nije dobila te da ne može sada reći da li je potrebno njegovo saslušanje.

“Sud povratnu informaciju nije dobio od ODT-a. Urgiraću da se ti podaci dobiju”, kazala je sutkinja.

Šuković je bivšeg šefa policije tužio, nakon što ga je Veljović u Tužilaštvu, navodno, označio kao osobu koja je pokušala da ga diskredituje kroz aferu „crne trojke”. Aktuelni savjetnik predsjednika države Filipa Vujanovića, tada je, navodno, objašnjavao da mu se Šuković na taj način sveti, jer ga je on prije nekoliko godina ostavio bez posla zbog „korišćenja psihoaktivnih supstanci”. Osim toga Veljović je tada pričao i kako je Šuković direktno fingirao dokaze u slučaju napada na novinarku Oliveru Lakić, zbog čega je kasnije pravosnažno osuđen Ivan Bušković.

Veljovićeve, navodne, tvrdnje pred tužiocem, objavljene su početkom oktobra u listu „Dan”, ali u parničnom postupku po Šukovićevoj tužbi, još nema detalja o tome šta je tačno bivši šef policije pričao o njemu u Tužilaštvu.

Šukovićev advokat Igor Brnović, obavijestio je sutkinju da je i on tražio od Tužilaštva izjavu Veljovića, pojašnjavajući da mu je u toj instituciji rečeno da će to učiniti, ali na zahtjev suda.

Primjedbu na taj dio dokaznog materijala je imao Veljovićev zastupnik, advokat Nikola Martinović, koji je provo tražio pojašnjenje o kojim Veljovićevim tvrdnjama je riječ, a potom je saopštio da te izjave iz pretkivičnog postupka kod tužioca “ne mogu biti korišćene u ovom parničnom postupku”.

“Valjanost dokaza može se cijeniti samo prema pravilima postupka u kojem je prikupljen. Dakle, dokazi iz Zakona o krivičnom postupku se ne mogu koristiti u parnici. Ako to tražite, onda ću vam ja tražiti i sve spise prikupljene i o Darku Šariću”, kazao je Martinović.

Na tu opasku reagovala je sutkinja koja mu je povišenim tonom rekla: “Nemojte da prijetite, pustite me da radim svoj posao”...

Netrpeljivost između bivšeg šefa policije i Šukovića datira još od 2008. godine, zbog čega je on više od 2,5 godine bio neraspoređen u službi.

Šuković je nakon odlaska Veljovića iz policije na neki način rehabilitovan, jer ga je tadašnji direktor Božidar Vuksanović, postavio za jednu od ključnih funkcija u hijerarhiji - šefa Odjeljenja za suzbijanje organizovanog kriminala. Šuković je više od godinu pokrivao tu poziciju, ali je dolaskom nove-stare garniture u UP smijenjen u martu 2013. godine, nakon čega ga je aktuelni direktor UP Slavko Stojanović poslao u Odjeljenje za rezervnu popunu UP.

Netrpeljivost između bivšeg šefa policije i Šukovića datira još od 2008. godine, zbog čega je on više od 2,5 godine bio neraspoređen u službi

Veljović je tvrdnje protiv Šukovića počeo da iznosi nakon što ga je bivši pripadnik Specijalne antiterorističke jedinice Brajuško Brajušković, javno optužio da je tokom 1999. do 2001. godine organizovao „crne trojke” koje su bile zadužene za batinanje nepodobnih opozocinara i novinara.

Traže spise iz disciplinskog postupka

Sutkinji Šoškić, iz MUP-a su dostavljeni podaci iz radnog spora Šukovića pred Agencijom za mirno rješavanje sporova, kada je on naplatio štetu koju je pretrpio jer je neosnovano u UP dobio otkaz. Sudu još nijesu dostavljeni spisi disciplinskog postupka koji je policija vodila protiv Šukovića.

Nakon obraćanja Komisiji za žalbe Šuković je vraćen na posao, jer je pravosnažnom odlukom utvrđeno da je neosnovano dobio otkaz.

Sutkinja je tražila od adbokata Brnovića da u roku od osam dana dostavi broj disciplinskog postupka koji je vođen protiv Šukovića, kako bi i te spise dobila od MUP-a.

Bonus video: