BIA: Šarić lociran krajem 2013. godine

Direktor BIA Aleksandar Đorđević je kazao da je Šarić lociran u Latinskoj Americi i da su pregovori počeli kada je hapšenje bilo izvjesno
161 komentar(a)
Ažurirano: 18.03.2014. 16:05h

Darko Šarić je lociran krajem prošle godine, poslije nekoliko mjeseci rada specijalnog tima, rekao je za B92 direktor BIA Aleksandar Đorđević.

Njegov advokat je kazao da je Šarić odlučio da se preda jer vjeruje da će imati fer suđenje.

Šariću pritvor od 60 dana: Krio se u Južnoj Americi i Južnoj Africi>>>

Ministar pravde Duško Marković je kazao da su na hapšenju Šarića zajedno radile crnogorske i srpske službe. On je naveo da je zajednička radna grupa pokrenuta nakon razgovora Markovića i tadašnjeg prvog potpedsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

Marković je dodao da je operacija transfera Šarića obavljena između 6.30 i 7.30 časova. Marković je odgovarajući na pitanje novinara kazao da Šarić nije uhapšen prije 15 dana.

On je naveo da je siguran da se Šarić nije skrivao u Crnoj Gori. Marković je naveo da se Šarić u Crnoj Gori nalazio samo jutros i kazao da se vidio sa porodicom na podgoričkom aerodromu.

Marković je kazao da Šarić nije imao nikakve kontakte sa političarima u Crnoj Gori.

Kako su naveli i naši i srpski zvaničnici, Šarić je stigao iz Latinske Amerike, a Vučić je kazao da se radi o avionu jedne lationameričke zemlje.

Sudeći po snimcima sa podgoričkog aerodroma, radi se o avionu firme Gulfstream Aerospace, i to modelu G550.

Avion je letio sa švajcarskom zastavom, i dio je Jet Aviation Jets Fleet flote, koja ima još 5 aviona.

Vučić: Radila tajna grupa

Vučić je kazao da su u okviru akcije agenti Srbije i Crne Gore boravili na teritoriji trećih zemalja.

On je još rekao da je Šarić stigao na crnogorski aerodrom avionom jedne latinoameričke zemlje, gdje se u međunarodnom prostoru zadržao neko vrijeme kada se vidio s porodicom. Prema njegovim riječima, Šarića ne može dobiti status svjedoka saradnika, jer je optužen kao organizator kriminalne grupe.

"Šta god pričao, ne može da dobije taj status, jer je provooptuženi i odgovaraće za najteža krivična djela koja mu se stavljaju na teret", rekao je Vučić.

"Poslije lociranja i jasnih dojava i saznanja da je lociran, 24. februara Vladi se javio branilac Šarića i ponudio bezuslovnu predaju svog klijenta, što smo prihvatili, prvo, da ne bi bilo odugovlačenja kroz ekstradicione postupke, da bismo izbjegli krvoproliće i konačno da bi se našao pred zakonom", naveo je Vučić.

On je potvrdio navode Selakovića da je formirana tajna radna grupa koja je bila zadužena za lociranje Šarića.

"Posebna radna grupa koja je formirana za koju javnost nije znala, u skladu s našim propisima unutar BIA, primjenjivala je najsloženije metode i sredstva za tajnu pratnju klana i porodice 270 dana, kroz stalni video nadzor objekata, GPS sredstva na 20 objekata, presretanja telefonskih i i-mejl komunikacija za 15 lica, prislušna sredstva na otvorenim i zatvorenim prostorima - ukupno 75 mjera", dodao je Vučić.

On je dodao u da su korišćena prislušna sredstva na otvorenim i zatvorenim prostorima, ukupno 51 put, a izveden je i tajni pretres na različitim lokacijama, ukupno 25 puta, u inostranstvu i zemlji angažovano je više od 20 saradnika i da je u lociranju učestvovalo najmanje 15 službi bezbjednosti.

Selaković: Predajom izbjegnuto krvoproliće

Srpski ministar pravde Nikola Selaković kazao je da je dogovorena predaja Darka Šarića, koji je tražio da prije sprovođenja u Beograd vidi majku i sina.

On je kazao da je Šarić lociran u Latinskoj Americi i da su pregovori počeli kada je hapšenje bilo izvjesno.

Šarić je preko branioca ponudio da se bezuslovno preda, čime je kako je naveo Selaković, izbjegnuto krvoproliće prilikom hapšenja. Šarić nije tražio nikakve ustupke u vezi krivičnog djela za koje se sumnjiči, ali je tražio da prije izručenja Beogradu može da vidi majku i sina u Crnoj Gori.

Selaković je kazao da je formirana radna grupa unutar bezbjednosnih struktura u Srbiji koja se bavila isključivo lociranjem Šarića i da je potraga trajala 9 i po mjeseci.

Naveo je da je veliku ulogu u lociranju Šarića osim srpske Bezbjednosno informativne agencije, imao i crnogorski MUP, kao i Ministarstvo pravde Crne Gore.

Dodao je da su brojne strane službe učestvovale u akciji, a među njima američka CIA, slovenačka SOVA, italijanske, španske, švajcarske, belgijske i austrijske službe.

Specijalni tužilac Miljko Radisavljević kazao je da je Šarić oprao u Srbiji najmanje 22 miliona eura. "Protiv Šarića ukupno postoji 13 optužnica zbog pranja novca, udruživanja radi krivičnih djela i proizvodnje droga", kazao je Radisavljević.

DPS: Potvrđena odlučnost borbe protiv kriminala

Hapšenjem Darka Šarića Crna Gora i Srbija su potvrdile odlučnost u borbi protiv organizovanog kriminala i sposobnost da rješavaju najsloženije slučajeve na međunarodnom nivou iz te oblasti, saopšteno je iz Demokratske partije socijalista.

"U svijetlu očekivanja domaće i ukupne svjetske javnosti i kroz prizmu evropskih integracija, cijenimo da su dvije države pokazale da se kvalitetnom saradnjom mogu postići najbolji rezultati. Dugo planirana i uspješna akcija hapšenja optuženog za međunarodni šverc narkotika, ubjedljivo demantuje višegodišnje besmislene tvrdnje i neutemeljene napade na račun vlasti Crne Gore i Srbije od strane pojedinih opozicionih struktura iz naše zemlje", navodi se u nepotpisanom saopštenju DPS.

Galerija

Bonus video: